31/5 - Tack o adjö, på återseende

Samtliga väderprognoser visar på stora regnmängder i morgon. Säsongen avslutades därför. Samtliga nät plockades ner. Det gjorde inte särskilt ont, eftersom fågeltillgången var minimal. Däremot fångades ytterligare en ockotsk sångare. Denna gång pedagogiskt nog tillsammans med starrsångare. Ingen sorgophilus våren 2012. Ja, ja - det återstår tre säsonger på projekttiden.
Wang och Hong Yu bjöds på lunch i lägenheten. Firade säsongsavslutning. Uppskattat!
Dagens Middendorf tillsammans med en starrsångare
Lunchgäster
Dagens ringmärkning

Starrsångare 2
Ockotsk sångare 1
Svarbrynad rörsångare 2
Nordsångare 1
Rosenbröstad papegojnäb 1
7 fåglar av 5 arter
I morgon kommer en sammanställning över vårens fåglar, drygt 3900) att läggas på denna blogg.



30/5 - Åska och regnskurar på morgonen

Gjorde att fågelfångsten blev minimal. Regnet startade redan under kvällen igår, varför nattsträcket uteblev. Dagen ägnades åt tvätt och städning. Ser ut att bli mer regn på fredag, varför sista chansen för sorgophilus blir i morgon.
Dagens ringmärkning

Orientalisk trastsångare 2
Tjocknäbbad sångare 4
Svarbrynad rörsångare 3
Brunsångare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
11 fåglar av 5 arter

29/5 - en mellandag? Inte så dum ändå.

Fågeltillgången mager, men det kändes spännande med lätt dimma och ingen vind. +22 klockan 04.30. Acrocephalus fanns det och en sjungande manchurisk smygsångare. Trots bandspelare ville den inte in i näten. Dagen ägnades åt drillning av de lokala ringmärkarna i biometri och ID samt åldersbestämning. Man får ha ett visst överseende med att de båda lokala ringmärkarna är nybörjare. Det är svårt med orientalisk trastsångare mot tjocknäbbad sångare. För att inte tala om brun- mot videsångare. På eftermiddagen tvättades sängkläder. Rena och fina lakan till kommande hugade svenska ringmärkare i höst.
Dagens ringmärkning

Starrsångare 1
Orientalisk trastsångare 4
Tjocknäbbad sångare 5
Svartbrynad rörsångare 18
Videsångare 1
Nordsångare 2
Brun törnskata 1
Rosenbröstad papegojnäbb 1
33 fåglar av 8 arter

28/5 - Variation i fångsten, stort och smått

Trots den sena tidpunkten, slutet av maj fångades några taigasångare. Den första 9 april och den sista (?) 28 maj. Snacka om utdraget sträck. Sträckte gjorde också en tundrapiplärka över nätplatsen. I samma nät hängde två schrenks dvärgrördromar. Den ena smet, för att hamna i nästa nät. Nr 2 och 3 för säsongen. Mer "hägrar" väntade. En yngre natthäger hängde kvar denna gång. Allt som oftast när de hamnar i näten, smiter de. Denna "räddades" genom några snabba steg fram till nätet. Stort som smått. Natthägern fick faktiskt plats i stora Falsterbopåsen!
Några av dagens fåglar:
Dagens ringmärkning

Schrenks dvärgrördrom 2
Natthäger 1
Gråhalsad trast 1
Starrsångare 2
Svartbrynad rörsångare 4
Tjocknäbbad sångare 9
Videsångare 2
Brunsångare 3
Taigasångare 1
Sibirisk lundsångare 5
Nordsångare 4
Brun törnskata 2
Tigertörnskata 1
Tristramssparv 1
40 fåglar av 14 arter

27/5 - Ännu en lugn dag, men inte helt slut på fågel

Värmen har kommit. 20 grader klockan 05. Fortfarande är det en del morgonaktivitet runt näten, men fåglarna tar snabbt slut fram på förmiddagen. Tom och Andreas rapporterar 2 extra väskor med nyinköpta kläder på flyget. Allt gick bra på flygplatsen och de är snart i Sverige.
Högskolestudenterna från Harbin återkom till märkplatsen. Två tjejer är nu så intresserade att de ville börja som voulontärer i norr. Inom projektet ingår Gaofeng fågelstation i Nenjiang och kontakt mellan flickorna och de lokala märkarna etablerades. Nya ringmärkare?
Vårens andra trädärla ringmärktes.
Ny art för våren var de två Japanska glasögonfåglar som fångades. Arten ringmärks varje år, men släktingen brunsidig betydligt vanligare.
Dagens ringmärkning

Trädärla 1
Starrsångare 1
Tjocknäbbad sångare 14
Svartbrynad rörsångare 7
Nordsångare 1
Videsångare 2
Japansk glasögonfågel 2
Blånäktergal 1
Brun törnskata 2
Rosenbröstad papegojnäbb 1
Gråhuvad sparv 1
33 fåglar av 11 arter

26/5 - Tack Andreas och Tom (och Markus)

För ett fantastiskt fint arbete. Det kommer även att bli svårt att matcha Andreas fina blogginlägg. Undertecknad stannar ytterligare en vecka för att stänga för säsongen och eventuellt fånga sena flyttare. Andreas och Tom hann med en stund på morgonen innan tåget avgick mot Beijing. Vårens tredje Amursångare fångades. Annars är vädret högtrycksbetonat och vinden tilltog under förmiddagen. Detta märktes väl i näten, endast 20 fåglar.
Dagens ringmärkning

Orientdvärguv 1
Träsksångare 3
Amursångare 1
Svartbrynad rörsångare 1
Tjocknäbbad sångare 3
Kungsfågelsångare 1
Nordsångare 4
Videsångare 1
Drillsångare 1
Taigaflugsnappare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Brun törnskata 1
Pilfink 1
20 individer av 13 arter
// Bo

25/5 - Vem har skrivit manus till denna vår?

Ända sedan de första dagarna med blåstjärtar och praktsparvar här i Kina har det varit lite som att leva i en dröm fågelmässigt. En dröm där för Svensken spektakulära fågelarter som kungsfågelsångare, dvärgsparvar m.fl utgjort stommen för ringmärkningen och extremt spektakulära fågelarter stått för den dagliga kryddan i vardagen. Att i två månader på samma plats, traska samma stig och vittja samma nät har aldrig känts enformigt för liksom hemma anländer fågelarterna under särskilda perioder och exempelvis videsparvarna och svartryggade rödstjärtarna från början av april är sedan länge på sina häckplatser medan starrsångare och lundsångare ännu har en bit kvar hem.

Denna dag är som tidigare nämnt i bloggen undertecknads och Toms sista heldag i Beidaihe och även sista dagen på den ordinarie fångsten här i Beidaihe. Det skulle lätt kunnat vara en lugn dag i slutet av maj där den sista gnuttan vår ersätts av sommar, men istället blev det en helt fantastisk dag med en särdeles häftig gäst i näten. Redan under förstarundan bjöds vi på en ny art för i år nämligen en amursångare, en östlig släkting till fältsångaren. Samma runda bjöds vi även på vår dagliga dos starrsångare, en art som ligger stabilt på en per dag.


Tangorum, certhiola, bistrigiceps och lanceolata. Små, svårsedda, bruna och fantastiska!

Det skulle som sagt bli ännu bättre, men innan dess passade vi på att dubbla säsongens och dagens fångstsumma på amursångare då överraskande nog ännu ett ex gick i nät. Är det först nu de anländer tro?


Vårens första amursångare följdes av ytterligare ett ex strax därpå.

Timmarna gick och fångsten mattades, men när vi som minst anade det skedde vårens största sensation i ringmärkningen, en stor locustella plockades in från en av rundorna och togs inledningsvis för starrsångare.. Fågeln tilläts dock inte släppas förbi Bosses granskande öga som började ana något mycket tyngre. Efter diverse litteraturkontroller och några obskyra mått kunde fågeln konstateras vara en okotsksångare! Denna skulkare från nordöstra Sibirien är sällan sedd här i Östra Kina, givetvis förbises många på grund av diskreta vanor men vilken sensation ändå! Bosse som besökt det här landet fler gånger än man kan räkna fick därmed sin första nya art i Kina på närmare tre år.


Okotsksångare, eller Middendorf's grasshopper warbler som den nog är mer känd som.

Man ska sluta på topp sägs det ju och det är bara till att konstatera att vi gör, detta blir förmodligen det sista blogginlägget från mig personligen i denna blogg men ännu återstår två höstsäsonger och en vår i detta SIDA-projekt och bloggdomänen lever vidare för hugade framtida fångstmän här i Beidaihe. Vill passa på att tacka för ett stabilt visat intresse under våren, jag trodde nog aldrig att lite text om ens vardag i en främmande del av världen skulle generera i över 5000 sidvisningar.. Nu återstår endast en avskedsmiddag med ringmärkningspersonalen, väskpackning och en dag Beijing med shopping och kultur innan vi återvänder hem till Sverige.

Slutet gott allting gott...


Dagens ringmärkning:

Kungsfiskare 1
Blånäktergal 4
Rubinnäktergal 2
Vitbrynad narcissflugsnappare 5
Taigaflugsnappare 1
Brun törnskata 4 
Nordsångare 7
Taigasångare 1
Sibirisk lundsångare 4
Videsångare 2
Brunsångare 3
Svartbrynad rörsångare 9
Amursångare 2
Tjocknäbbad sångare 12
Orientalisk trastsångare 2
Starrsångare 1
Träsksångare 3
Okotsksångare 1
Gråhuvad sparv 1

Totalt 65 fåglar av 19 arter


/Andreas

24/5 - Nothing lasts forever

Det återstår nu blott två ringmärkningsmorgnar av den ordinarie fångsten här i Beidaihe. Bosse kommer dock köra på ytterligare några dagar medan underteckad och Tom beger oss av hemåt. Det har varit en fantastisk upplevelse att få uppleva våren här i östra Kina inte bara för de spektakulära arterna utan även väldigt givande att umgås med folk från en annan kultur och i stora drag leva som dem. Det kommer bli en enorm omställning att komma hem till Sverige, men förmodligen tar det inte en alltför lång stund att återanpassa sig..


Idag hade vi besök av ett gäng elever från Harbin university där vissa fick prova på att hålla fågel

Fångsten idag nådde inte riktigt upp till gårdagen fina nivåer, men tigertörnskata, sibirisk flugsnappare och starrsångare är gott nog. Något förvånande fångades även hela tre kungsfågelsångare efter flera dagars frånvaro.. Många arter här i Kina verkar komma i ett flertal olika vågor och med tanke på hur stora utbredningsområden många av arterna har är det inte otroligt att det är flera olika populationer som drar förbi.


Tigertörnskata 2k hane. Vårens andra fångades i dagens sista nät dagens sista runda.

Under kvällen som ju var vår näst sista här i Beidaihe passade vi på att tacka av Bosse för allt hans slit som till slut lett fram till detta spännande miljöprojekt här i Kina. Det blev en mycket god lunch på en trevlig restaurang i Beidaihe, det känns faktiskt lite vemodigt att det bara återstår två kinesiska middagar innan det blir pannbiffar, pyttipanna och lasagne på menyn...

Dagens ringmärkning:

Blånäktergal 1
Brun törnskata 2
Brunsidig glasögonfågel 1
Brunsångare 3
Kungsfågelsångare 3
Mugimakiflugsnappare 1
Nordsångare 4
Orientdvärguv 1
Orienttrastsångare 1
Rosenpapegojnäbb 1
Sibirisk flugsnappare 1
Sibirisk lundsångare 3
Starrsångare 1
Svartbrynad rörsångare 8
Tigertörnskata 1
Tjocknäbbad sångare 17
Träsksångare 1
Videsångare 3
Vitbrynad narcissflusnappare 1

Totalt 54 fåglar av 19 arter

/Andreas

23/5 - Elva hektogram acrocephalus!

Med vikande siffror och en tystnande skog var det lätt att tänka sig att våren nu närmade sig sitt slut, men så fel man kan ha... Idag slog det nämligen till och blev tresiffrigt i fångsten igen efter en lång tid av tvåsiffrigt, klart dominerande art för dagen blev tjocknäbbad sångare med hela 33 märkta. Eftersom det var mulet infann sig inte den normala middagsstiltjen förrän senare än vanligt och fångsten var fortsatt god en bra bit in på förmiddagen. Bäst ös var det dock som alltid under tidiga morgonen och förstarundan bjöd t.ex. på sibirisk flugsnappare och hela fem locustella-sångare (en starr- och fyra träsksångare).


Trevlig gryningskvartett med träsksångare

De tjocknäbbade fortsatte tillsammans med sina kusiner svartbrynad rör- och trastsångare att fångas i goda antal förmiddagen ut och när dagen summerades kunde hela 58 acrocephalussångare till en sammanlagd vikt av 1,11 kilogram summeras! Fortfarande var det dock en för lite.. för när vi nu närmar oss månadsskiftet maj/juni lever nämligen drömmen om den väldigt ovanliga streckade rörsångare som på jorden endast finns här i nordöstra Kina. Otaliga gånger under våren har Bosse pratat om denna art som sin absoluta drömart på jorden och vi andra har ryckts med i hans önskan och går nu runt på helspänn.


Fem orientaliska trastsångare fångades under dagen, inte fy skam.

I brist på streckade pionjärer fick vi idag nöja oss med en smur turkduva som ny art för året, inget ont om turkduvan men med en turkduva per tjugo större turturduvor kring märkplatsen vore dessa både mer sannolika och trevliga att få i nät, men man kan inte få allt...


Dagens nya fångstart, turkduva.


Dagens ringmärkning:

Turkduva 1
Större hackspett 1
Sibirisk piplärka 1
Rubinnäktergal 3
Blånäktergal 2
Brunsångare 4
Videsångare 4
Drillsångare 1
Sibirisk lundsångare
Nordsångare 11
Svartbrynad rörsångare 21
Orientalisk trastsångare 4
Tjocknäbbad sångare 33
Starrsångare 1
Träsksångare 4
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 1
Brun törnskata 3
Vitbrynad narcissflugsnappare 4
Sibirisk flugsnappare 1
Rödkindad sparv 1

Totalt 106 fåglar av 21 arter

/Andreas

22/5 - På uppdrag i bergen

Som vi nämnde igår i bloggen lämnade Bosse för en endygnstur upp till bergen. Även om Beidaihe är en fantastisk plats för flyttande fåglar finns det ett flertal arter som är mycket svåra att komma åt här nere och då vi arbetar med att ta fram utbildningsmaterial för kinesiska ringmärkare finns det inget annat att göra än att själv försöka ta sig till fåglarna. Sagt och gjort bergsområdet som Bosse besökte på jakt efter bergsfåglar att dokumentera känner han till som sin egen bakficka och redan efter en kväll och en morgon i området var jobbet uträttat och han kunde återvända till Beidaihe med bilder och mått på gulstreckad sångare, mindre kronsångare, bergstaigasångare, kinesisk sångare och oväntat nog även vitbukig rödstjärt.


Kinesisk sångare


Gulstreckad sångare


Vitbukig rödstjärt, lika exklusiv som snygg.

På "hemmaplan" i Beidaiheområdet skötte undertecknad och Tom märkningen och vi hoppades givetvis på något djävulskt i nät för att kunna kontra på Bosses artgäng från bergen. Tyvärr kom denna förhoppning på skam och redan efter tre rundor började det blåsa upp och komma lite regnstänk och nästintill samtliga nät stod tomma. Vi bestämde oss därför efter några nollrundor att dra ihop näten och bege oss ut på en lite längre tur till ett område kallat Stone river som ligger någon mil nordöst om Beidaihe. Efter närmare en timma på olika bussar nådde vi fram till våtmarken som var vårt mål och spenderade därefter ett gäng timmar på platsen. Reselistan utökades nästan omgående med vitvingad tärna av vilka ett fyrtiotal flög runt över området tillsammans med kanske 150 skäggtärnor.


Vitvingad tärna, en av ca 40 som höll till kring flodbädden.

Då vi traskade runt i kanten på våtmarken stöttes över en handfull träsksångare och nästan lika många dvärgrördrommar. Dessutom enstaka rödstrupiga piplärkor och många svartbrynade rörsångare. Den stora måsflocken som höll till på en ö i dammen innehöll utöver 30 svartstjärtade måsar även en ung dvärgmås, en ganska tung art här i östra Kina. En flock om sex sandtärnor drog förbi liksom en svarthuvad kungsfiskare. Medan vi trevade runt i våtmarkskanten och stötte fram beckasiner, rödkindade sparvar, träsksångare m.m. upptäcktes två väldigt diskreta piplärkor djupt inne i vegetationen.. Misstankarna om att det var tundrapiplärkor kunde efter lite godare observationsbetingelser bekräftas och därmed var ett efterlängtat fågelmöte ett faktum.


Tundrapiplärka, extremt diskret men faktiskt ganska oskygg.

Dagens ringmärkning:

Vitbrynad narcissflugsnappare 3
Blånäktergal 2
Blåstjärt 1
Tjocknäbbad sångare 7
Starrsångare 1
Svartbrynad rörsångare 1
Brunsångare 2
Nordsångare 1

Totalt 18 fåglar av 8 arter

Noterbart är första dagen utan taigsångare sedan de började dyka upp och en oväntad och mycket sen blåstjärt, senast den arten gick i nät var sista april.

/Andreas text, foton från bergen Bo, foton från fält Tom

21/5 - Deadliest catch

En lätt dimma mötte oss när vi idag steg upp i gryningen, rutinerna börjar nu sitta så hårt att vi alla oftast vaknar redan innan väckarklockan slår. Det är onekligen ganska lätt att stiga upp tidigt när man vet vad som väntar, ännu en fantastisk dag att minnas länge. Idag var förstås inget undantag och redan efter några minuter på märkplatsen hade flera minnesvärda och trevliga fågelobservationer och fågelfångster ägt rum.


I en del av världen som är extremt präglad av mänsklig verksamhet finns vår lilla idylliska märkplats.


På besök i näten idag, en schrenk's dvärgrördrom! Liten men på allvar livsfarlig!


....

Mest förvånande under förstarundan blev alltså en 2k hane schrenk's dvärgrördrom, en elak jävel.. Det ska dock erkännas att bilden ovan är missvisande. Visserligen gick Bosses glasögon sönder i samband med dagens ringmärkning, men det var en sten som var boven, utan greppet om halsen på lilldrommen kunde dock
lika gärna denna legat bakom skadan. Utöver drommen togs även en starrsångare under förstarundan, vårens andra.


Dagens vackraste fågel alla kategorier, starrsångare 2k.


Ett stycke mindre spexigt porträtt på von Schrenk himself.

I takt med att den stekande solen brände bort all dimma la sig lugnet över parken och den mesta av fågelaktiviteten stannade av. Kring märkplatsen höll dock mitt på dagen två praktfulla arter till, två rödnäbbade blåkråkor samt en svarthuvad kungsfiskare närmare bestämt. Strax innan lunch drog vi ihop näten och undertecknad och Tom gjorde som fåglarna och tog det lugnt medan solen stekte som mest, medan Bosse åkte mot fångstäventyr i bergen och blir borta i ett dygn.


Svarthuvad kungsfiskare, visade under några minuter upp sig fint kring märkplatsen.


En spelflygande rödnäbbad blåkråka (dollarbird som den också kallas) har under några dagar hållt oss sällskap vid märkplatsen, idag lyckades han locka till sig en partner.

När kvällen kom ökade fågelaktiviteten igen och under en tur i parken fram till skymningen bjöds vi på kalasobsar på rödbrun sumphöna, över trädtopparna drog ett gäng svarta drongos omkring och snappade insekter och ute i vattenvegetationen skulkade bl.a. träsksångare och kinesisk dvärgrördrom.

Morgondagens potential får anses som hög, inte minst för att vi är en man kort, det slår ju aldrig fel.. Stay tuned!


Dagens ringmärkning:

Schrenk's dvärgrördrom 1
Brun törnskata 10
Brunsångare 2
Drillsångare 3
Gråhuvad sparv 1
Kinesisk bulbyl 1
Nordsångare 11
Pilfink 2
Rubinnäktergal 1
Sibirisk lundsångare 1
Starrsångare 1
Svartbrynad rörsångare 7
Taigaflugsnappare 1
Taigasångare 2
Tjocknäbbad sångare 6
Videsångare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 2

Totalt 53 fåglar av 17 arter

/Andreas

20/5 - Tiger i näten!

Liksom under föregående morgon inledde vi även idag på bästa vis med att bärga en ny märkart för året under förstarundan. Idag var det en rar fågel nämligen en hane tigertörnskata! Arten ser egentligen mest ut som en vattrad vanlig törnskata, men detta uppvägs med god marginal av det fräcka artnamnet, Tiger shrike kvalar i min mening in som det näst fräckaste fågelnamnet i världen efter sydamerikanska arten fire-throated metaltail!


Tigertörnskata 2k hane. Trevligt värre!

En annan sak som känns igen från gårdagen var att vi återigen fick svenska gäster på besök, denna gång var det Anders Magnusson med familj som var med oss under några morgontimmar. Fångsten var trevlig och varierad och vi fick bl.a. vårens andra sibiriska flugsnappare (eller sotflugsnappare som den också kallas). Anders femårige son Pelle var dock inte riktigt nöjd och ville gärna se "stora fåglar". Turligt nog lyckades Tom fånga en större fågel, men det blev en skräckblandad förtjusning hos Pelle när en stor, gul och väldigt skränig svartnackad gyllinghane plockades upp ur en fågelpåse.. Lite läskig var allt den gula flaxiga fågeln får vi nog hålla med honom om, men mycket trevligt ändå!


Sibirisk flugsnappare, vårens andra fångade.

Vi väntar fortfarande på den stora nordsångarvågen och hoppas att den hinner infinna sig innan det bär av hemåt för oss. En art som verkar vara här på allvar är i alla fall tjocknäbbade sångarna och svartbrynade rörsångarna som båda hade årsbästa med 16 respektive 6 märkta. De tjocknäbbade blev alltså dagens vanligaste art, håller det i sig imorgon eller är det då nordsångarna anländer på allvar? Svaret får ni i bloggen imorgon!


Dagens ringmärkning:

Orientdvärguv 1
Tigertörnskata 1
Brun törnskata 9
Blånäktergal 1
Brunsångare 3
Videsångare 5
Sibirisk lundsångare  2
Nordsångare 9
Taigasångare 1
Tjocknäbbad sångare 16
Svartbrynad rörsångare 6
Svartnackad gylling 1
Sibirisk flugsnappare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 2
Gråhuvad sparv 1
Kinesisk bulbyl 2

Totalt 65 fåglar av 16 arter

/Andreas

19/5 - Avifauna och Certhiola på besök

Nu återstår blott en vecka av undertecknads och Toms tid här i Kina (Bo blir kvar till 2:e juni) och trots att man tycker att en viss vårstiltje borde infinna sig så här långt söderut (i längdgrad som Madrid) vid denna tid är det långt ifrån rätt. Ännu ska stora mängder fåglar förbi och vidare norrut till platser där vintern inte släppt sitt grepp, nordsångare t.ex. Just idag blev dock en förhållandevis lugn dag med ytterst få vingband och flugsnappare, möjligtvis kan den kraftiga vind som blåste under natten och lade sig först under morgonen ha hindrat en del av de mindre arterna att flytta?

Vi bjöds i alla fall som alltid på en artrik mix av små och stora tättingar. Idag hade vi dessutom storpublik på märkningen då resebyrån avifauna med Magnus Ullman som ledare kom på besök, flera av deltagarna på resan var själva ringmärkare och hade stundtals (så klart!) svårt för att hålla fingrarna borta från de läckerbitar vi plockade upp ur fågelpåsarna. Dagens trevligaste märkart blev ett nytillskott för årsmärklistan och även världslistan för en del av avifauna-gänget samt undertecknad, en starrsångare!


Avifaunagänget och Beidaihepågarna samlade på bild.


Starrsångare, vårens första men vi planerar att fånga ett gäng till innan hemfärd.

Frampå dagen dog fångsten av ganska kvickt, men ytterligare en ny art för året blev det faktiskt då en rosenfink på 30,5g dunsade in i ett nät. Medan Bo och Wang Yingbo höll ställningarna togs en tur till reservoaren där vi bland annat bjöds på dvärgsumphöna, rödbrun sumphöna, tre kinesiska dvärgrördrommar samt en schrenks dvärgrördrom.


En stycke stadig och välgödd 2k rosenfink.

Dagens ringmärkning:

Blånäktegal 6
Rubinnäktergal 3
Drillnäktergal 1 
Taigasångare 1
Videsångare 1
Drillsångare 1
Kungsfågelsångare 1
Brunsångare 7
Brun törnskata 8
Glasögonflugsnappare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Svartbrynad rörsångare 3
Starrsångare 1
Tjocknäbbad sångare 6
Orientalisk trastsångare 1
Rosenfink 1
Större hackspett 1
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 3

Totalt 47 fåglar av 19 arter

/Andreas

18/5 - Tronskifte

Under en stor del av denna vår har taigasångaren varit den klart dominerande fångstarten, men efter 1225 fångade individer början det nu sina i taigasångarkällan. Om allt följer mönstret skall istället nu nordsångare, tjocknäbbade sångare och andra sena arter börja ta över, vilket vi kan se att de redan börjat göra. Helt enligt regelboken må dessa arter dyka upp punktligt, men lite nyckfullt verkar ringmärkningen här i Beidaihe vara. Arter som t.ex. dvärgsparv, sibirisk piplärka och svarthakad buskskvätta skall alla i normala fall vara väldigt vanliga i både fält och fångst, trots det får nog ändå vårens resultat (så här långt) betraktas som ganska magert. Samtidigt har det för arter som blåstjärt, tristramsparv och drillsångare nog varit ett riktigt bra år här i Beidaihe fångstmässigt.

Dagens fångst blev som vanligt en artrik och trevlig historia, vem skulle till exemepel tacka nej till tre arter näktergal på en och samma förstarunda? Eller 7 arter phylloscopus på nästa runda?


Trevliga märkdagar i Beidaihe. T.ex. tjocknäbbad sångare 3k+ överst, och trastsångare 2k ihop.

Ända sedan undertecknad började kolla reserapporter och fågelböcker har jag haft den karismatiska trädärlan högt upp på önskelistan. Inte för att det är en särskilt ovanlig fågel eller extraordinärt färgad, utan snarare för att själva grejen med en annorlunda tecknad ärla i skogsmiljö känns spännande. Vi har de senaste dagarna haft en individ som låtit höra sin stämma kring märkplatsen och omvägarna genom skogspartierna har blivit många för undertecknad som trots det kammat noll.. Därför var det riktigt glädjande när en trädärla plötsligt visade upp sig fint på ett staket mitt framför näsan, att den sedan lyfter och far rakt in i ett nät gjorde inte saken sämre.


Trädärla 2k. Ny art för året, vårens 68:e fångstart minsann!!

Dagens ringmärkning:

Orientdvärguv 4
Drillnäktergal 2
Blånäktergal 9
Rubinnäktergal 4
Taigasångare 5
Kungsfågelsångare 1
Nordsångare 7
Sibirisk lundsångare 2
Drillsångare 2
Videsångare 3
Brunsångare 1
Tjocknäbbad sångare 5 
Orientalisk trastsångare 1
Svartbrynad rörsångare 3
Träsksångare 2
Taigaflugsnappare 1
Brun törnskata 5
Rosenpapegojnäbb 2
Trädärla 1
Gråhuvad sparv 3

Totalt 63 fåglar av 20 arter

/Andreas

17/5 - Guld, sot och sump

Det kan inte finnas många ringmärkningsplatser i världen med en sådan artdiversitet som här i östra Kina. Att på 60 fåglar fånga hela 23 arter är helt enkelt fantastiskt. Första överraskningen för dagen fångades under andrarundan då ett rejält härjande hördes från ett av näten, då undertecknad kom runt kröken och fick fri sikt på nätet möttes han av två bländande gula citroner, svartnackade gyllingar! I närheten av detta nät gjordes även dagens trevligaste fältobservation, Bosses känsliga öron uppmärksammade en spelande rödbrun sumphöna och han tillkallade oss andra. Den spelande sumphönan hördes fint och dess flitiga spelande fick sedan ytterligare en individ att börja spela i vassen, denna andra individ visade även upp sig kort på sin väg mot en uppgörelse(?) med den andra kraken.


Två svartnackade gyllinghanar (2k och 3k+) delade nät och härjade som aldrig förr.

Framåt lunch blev det ganska avslaget med fågel, men det hindrade inte nätet över ån för att producera en bacchushäger, även denna liksom förra plockad av Tom efter akrobatiska löp och skutt fram till nätet! Detta nät som sitter i åkanten gav under sistarundan dagens mest färglösa men helt klart trevligaste bekantskap, en sibirisk flugsnappare.


Sibirisk flugsnappare, en efterlängtad art i fångsten.


Svartbrynad rörsångare 3k+. Det börjar bli gott om sådana i området nu, tyvärr har vi inga vassnät


Dagens ringmärkning:

Nordsångare 6
Sibirisk lundsångare 1
Mugimakiflugsnappare 2
Taigasångare 3
Vitbrynad narcissflugsnappare 5
Blånäktergal 5
Taigaflugsnappare 4
Kungsfågelsångare 3
Rosenpapegojnäbb 1
Dvärgsparv 1
Rödkindad sparv 1
Tristramsparv 2
Videsångare 5
Brun törnskata 7
Svartnackad gylling 2
Svartbrynad rörsångare 2
Drillsångare 2
Gråkronad hackspett 1
Gråhuvad sparv 2
Brunsångare 1
Bacchushäger 1
Sibirisk flugsnappare 1
Kinesisk bulbyl 1

Totalt 60 fåglar av 23 arter



Eftersom vi fått många klagomål angående för få bilder på Bo kommer här en purfärsk från idag!

/Andreas

16/5 - Lugnet återvänder

Efter en lite hektisk tid med långa utbildningsdagar och små tillställningar om kvällarna lade sig nu åter lugnet över ringmärkningsdungen i naturparken i Beidaihe. Det blev däremot inte helt lugnt i fångsten, för med 85 fåglar av 22 arter är det bästa dagen på ett bra tag. Dominerande arten idag blev brun törnskata, vilket sätter sina spår i händerna hos ringmärkningstruppen..


Många phylloscopussångare har det blivit i vår, här fr.v. sibirisk lund-, nord- och drillsångare.

Då eftermiddagen ägnades åt shopping i stora grannstaden Quinghuandao blev det inte så mycket fågelobsar värda att nämna från fält idag, men vårens första trädärla och sibiriska flugsnappare samt en handfull sträckande större piplärkor utmärker sig från det vanliga. I fångsten var vårens första orientaliska trastsångare, tredje vitstrupiga stentrasten, tredje rödkindade sparven samt årsbästa på tjocknäbbad sångare det mest anmärkningsvärda.



Orientalisk trastsångare, 2k.

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 13
Brunsångare 15
Brun törnskata 19
Videsångare 5
Blånäktergal 2
Vitstrupig stentrast 1
Rubinnäktergal 3
Tjocknäbbad sångare 5
Orientdvärguv 2
Drillsångare 2
Östlig kronsångare 2
Dvärgsparv 1
vitbrynad narcissflugsnappare 1
Gråhuvad sparv 5
Vitgumpad buskskvätta 1
Taigaflugsnappare 1
Mugimakiflugsnappare 1
Glasögonfugsnappare 1
Orientalisk trastsångare 1
Nordsångare 2
Sibirisk lundsångare 1
Rödkindad sparv 1

Totalt 85 fåglar av 22 arter


/Andreas


15/5 - Avslutning på workshopen

Idag var sista dagen på majworkshopen och det har därför blivit ännu en fullspäckad dag. Ringmärkningen var inte heller idag den mest fågelrika men artbladningen var god och hur man artbestämmer de vanligare arterna börjar nu klarna för de allra flesta.


När fågeltillgången började sina mitt på dagen, smällte somliga deltagare all ny kunskap med
diskussioner, medan andra sov på saken...


Inga nya arter för året, men väl en ny ras.
Brun törnskata 3k+ hane bedömd som sydliga rasen lucionensis

Under eftermiddagen/kvällen blev det avslutningsmiddag med gruppen, liksom senast det begav sig gick vi till en lokal grillrestaurang. Vi hade en mycket trevlig kväll där vi i gott sällskap satt ute i den ljumma majvärmen och åt god mat, samtidigt som en stor flock av orientseglare patrullerade på himmeln ovanför oss. Man kan ha det klart sämre..

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 10
Taigaflugsnappare 4
Tjocknäbbad sångare 2
Videsångare 2
Blånäktergal 9
Gråhuvad sparv 7
Brunsångare 9
Träsksångare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Brun törnskata 10
Sibirisk lundsångare 1
Drillsångare 2
Nordsångare 1
Mugimakiflugsnappare 1
Rödkindad sparv 1


Totalt 61 fåglar av 15 arter


14/5 - Fullspäckade dagar

Det är intensiva dagar med jobb från tidig gryning till efter solen gått ner, men vi trivs som fisken i vattnet och kämpar på med att försöka lära ut så mycket det bara går om ålders-, köns- och artbestämning. Även idag bjöds vi på en ganska artrik dag där vi kunnat titta och visa på allt från emberizastjärtar till törnskatehandtäckare.


Tom går rundor, märker och leverar åt undertecknad och Bo som vi sedan undervisar med.

Många i gruppen är riktigt vetgiriga och lär sig imponerande fort att kolla efter slitage, ruggningsgräner och irisfärg. Det är genom mängdträning man lär sig och vi håller tummarna för att de efter workshopen i alla fall skall börja försöka åldersbestämma fåglarna de fångar. För närvarande åldersbestäms inte en enda fågel på de kinesiska fågelstationerna och datan som skickas in till kinesiska ringmärkningscentralen innehåller i bästa fall kanske uppgifter om kön och lite biometri utöver ringnummer och art. Detta är förstås ett problem om man vill använda ringmärkningsdatan i miljööverkvakningssynpunkt och försöka lista ut orsakerna till olika arters populationökningar eller minskningar. I ett land där fauna och natur kommer långt ned i prioriteringen är förstås all form av miljöövervakning värdefull och vi vet idag att många av Asiens fågelarter såsom fältsparvar och vadare minskar oroväckande snabbt. Kanske kan kunskapen man får av ringmärkning användas för att hitta orsakerna till dessa nedgångar och försöka rädda arter och livsmiljöer såsom videsparvar och gyllensparvar innan de är för sent.

Tillbaks till Beidaihe och dagens ringmärkning var det åter en trevlig morgon och förmiddag där vi bl.a. bjöds på fyra arter näktergal, drill- (kontroll från igår), rubin-, blå och nya fångstarten för i år blåhake. Andra trevliga inslag i fångsten var vårens tredje rödkindade sparv samt hela tre icke-tättingar, större hackspett, orientdvärguv och taigahök. I fält hittades bl.a. en snygg 2k större skrikörn, som när den togs in i kikaren upptäcktes vara omgiven av ett gäng väldigt högtflygande orientseglare.


Blåhake 3k+ hona. Vårens första


Rödkindad sparv, 2k hane. Vårens tredje

Efter några mulna dagar med spridda regnskurar och nordvind verkar nytt väder vara på väg in, det blir åter högtrycksbetonat med sydvindar och värme. Det skulle förvåna om detta inte kommer få upp fångstsiffrorna till tresiffriga antal igen.

Dagens ringmärkning:

Rubinnäktergal 1
Brun törnskata 7
Taigasångare 27
Kungsfågelsångare 1
Brunsångare 9
Videsångare 3
Vitbrynad narcissflugsnappare 3
Taigaflugsnappare 4
Blånäktergal 3
Orientdvärguv 1
Större hackspett 1
Gråhuvad sparv 2
Drillsångare 4
Blåhake 1
Rödkindad sparv 1
Taigahök 1

Totalt 69 fåglar av 16 arter

/Andreas


13/5 - Föredrag och drillnäktergalar

Workshopen gick idag in på sin andra morgon och liksom gårdagen var det inte den allra individrikaste dagen, men eftersom det var artrikt och varje runda gav ett antal fåglar fanns det alltid fåglar att undervisa workshopsdeltagarna på. Vi hade även bra flyt med att flera gånger lyckas få både en gammal och en ung fågel samtidigt och således kunna visa fåglarna sida vid sida på bästa pedagogiska vis.


Drillnäktergal 3k+, samma runda fångades även en 2k-fågel.

Det blev även två för året nya arter, båda med sibirisk hemvist. Den första blev den efterlängtade drillnäktergalen som faktiskt vid dagens slut kunde räknas in i tre ringmärkta exemplar. Den andra nya arten för året var sibirisk lundsångare och nu är det bara mindre kronsångare kvar av de i Beidaihe förekommande phylloscopussångarna kvar att fånga innan familjen är komplett.


Sibirisk lundsångare 2k.

Under eftermiddagen höll vi liksom förra workshopen ett föredrag där vi gick igenom de vanligaste ruggningsstrategier och visade flera exempel. Även om det förstås till en början kan verka väldigt rörigt med de olika strategierna och vad man ska titta efter och inte titta efter verkar alla nu börja förstå principerna och somliga förstå riktigt bra. Ännu återstår flera morgnar på workshopen så det kommer finnas gott om tid för ytterligare nötande i fält.


Undertecknad pratar om ruggning.


Några av åhörarna.


Eftersom ytterst få kineser förstår engelska hade vi stor hjälp av vår tolk Ten hela föredraget.

Dagens ringmärkning:

Drillsångare 5
Vitbrynad narcissflugsnappare 2
Blånäktergal 8
Videsångare 8
Brun törnskata 3
Tjocknäbbad sångare 2
Rosenpapegojnäbb 1
Sibirisk lundsångare 1
Taigaflugsnappare 3
Tristramsparv 3
Drillnäktergal 3
Rubinnäktergal 1
Östlig kronsångare 1
Vitstrupig stentrast 1

Totalt 58 fåglar av 15 arter

'
Dickschnabel-Rohrsänger - Tjocknäbbad sångare 2k+


Vitstrupig stentrast 3k+ hona.

/Andreas

12/5 - The workshop begins

Vi börjar närma oss mitten av maj och trots dagens väder med duggregn och extremt tjocka moln bjöds vi mycket trevlig ringmärkning med stor variation. Workshopen fick således en mycket bra start där vi fick möjlighet att visa fågelarter med alla de olika vanliga ruggningsstrategierna, alltså allt från supersimpla blånäktergalar till lite krångligare drillsångare behandlades. Precis som förra gruppen är intresset för ringmärkning stort och det dröjer nog inte länge innan de bemästrar majfåglarna lika bra som de andra gjorde i april.


En imponerande klunga drillsångare, men hur va det nu, adult fågel nere till höger, eller överst...


Lao Bo (Gamle Bo) visar upp en vitbrynad narcissflugsnappare för workshopdeltagarna.

Även vi svenskar fick god utdelning under dagen med bl.a. två nya fångstarter för året i form av sibirisk beckasin och gyllensparvar. Kring märkplatsen hade en dollarbird (festlig blåkråkesläkting) flyguppvisningar under större delen av dagen och över samma märkplats flög även en orientnattskärra förbi, dessutom hördes vårens första sibiriska lundsångare locka till från skogen.


GULD! Gyllensparv 3k+ hane, fångades tillsammans med en 3+ hona.


Sibirisk beckasin 2k+, vårens första vadare i nät blev en trevlig sådan!

Vid lunchtid fick vi reda på att det försigick ett fågelfotograferingsevent nära vårt boende och vi tog oss dit för att titta på snygga fågelbilder och lyssna vad som sas. Vi fick berättat för oss att fågelfotografering i Kina har fått ett enormt uppsving på senare år och just Beidaihe lockar varje år mängder med fotografer, i synnerhet när de vita hägrarna samlas vid reservoarens mynning om hösten kan man ibland räkna till så många som 40 fågelfotografer med stora objektiv som står uppradade längs med bron över mynningen och fotograferar.


Fotoeventet i Beidaihe

Imorgon fortsätter workshopen och förhoppningsvis blir ljuset och vädret lite bättre, ty det idag kändes som att solen aldrig kom upp på allvar, ringmärkning i dunkelt ljus är helt klart en utmaning även för den vane!


Dagens ringmärkning:

Taigasångare 28
Kungsfågelsångare 1
Blånäktergal 13
Rubinnäktergal 4
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Östlig kronsångare 1
Mugimakiflugsnappare 1
Brun törnskata 2
Glasögonflugsnappare 2
Drillsångare 6
Gråryggad trast 1
Brunsångare 4
Gråhuvad sparv 6
Tristramsparv 1
Sibirisk beckasin 1
Videsångare 6
Gyllensparv 2
Orientdvärguv 3
Rödbrun sparv 1
Dvärgsparv 2
Brunsidig glasögonfågel 2

Totalt 88 fåglar av 21 arter

/Andreas

11/5 - En lång ringmärkningsdag

Denna dag började minst sagt trevande med ganska få fåglar och rent allmänt dålig rörelse bland buskar och träd. Vad som skulle skilja denna dag från övriga var att det istället för att vara avtagande fågeltillgång ökade det mer och mer under dagen och de trevligaste rundorna hade vi faktiskt efter lunch! Det mulna vädret måste onekligen ha fått fåglarna att vara aktiva en längre tid än vanligt på dagen, samt även hjälpt till att få flugsnappare och andra trädkronorsarter att komma ner i fångsthöjd. 

Dominerande art för dagen blev faktiskt blånäktergal vilken vi fångade 22 hanar och 9 honor av, de unga hanarna av dessa små sibiriska läckerbitar kan vara den enklaste av alla tättingar att åldersbestämma och lämpar sig därför väldigt bra som principexempel på hur en ruggningsgräns kan se ut. Efter att ha förstått blånäktergalarna trillade poletten ner på allvar för märkarkollega Wang Yingbo och nu vet han precis vad han ska leta efter hos andra klurigare arter med samma ålderskriterier. En bacchushäger blev första "sensationen" för dagen, vilken infångades strax innan lunch av Tom som vid åsynen av fågeln gjorde ett imponerande skutt över en mindre å och fick tag på hägern just innan den skulle till att smita.


Svärmorsmardrömmen Tom med egenhändigt bärgad bacchushäger.

Hägrar är som ni kanske känner till förmodligen de farligaste fåglarna man kan hantera då hela fågeln egentligen inte är något annat än en vandrande harpun med förvånansvärt lång räckvidd. Som tur är tillhör inte bacchushägrarna de mest långhalsade arterna och fågeln kunde därför hanteras relativt enkelt. Hägerns kön var till en början okänt för oss och det var först senare fram på dagen då något märkligt upptäcktes i en av fågelpåsarna som det skulle klarna. Bland ett gäng flugsnappare plockades något chockerande ur fågelpåsen hägern tidigare legat i, ETT ÄGG! Hägern vi nyss märkt var alltså uppenbarligen en hona.. Hur gärna vi än hade velat fanns förstås inga möjligheter att återbörda ägget till hägerns bo, men vi håller tummarna för att den klämmer fram ytterligare ett fast denna gång på rätt plats!

Efter lunch blev det fler nya arter för året och tre rundor i följd plockades vårens första, andra och tredje tjocknäbbade sångare in! En annan nykomling som vi också fick triss i var mugimakiflugsnappare, först två honfärgade men till sist en snygg hane. Men det slutade inte där för detta var även dagen då vårens första nordsångare trillade in och i samma nät rundan efter blev det gråryggad trast, det händer mycket nu!


Fyra nyanser av grönt och en hand. Nordsångare 3k+


Mugimakiflugsnappare 3k+ hane, ännu en snygg asiatisk flugsnappare med konstigt namn.

Under kvällen anlände deltagare till vårens andra stora ringmärkningsworkshop här i Beidaihe, förhoppningsvis bjuds vi på fin fångst även imorgon så vi får många fåglar att praktisera fågelbestämning på.


Dagens ringmärkning:

Tjocknäbbad sångare 3
Taigasångare 27
Brunsångare 5
Videsångare 6
Svartryggad rödstjärt 1
Rubinnäktergal 2
Blånäktergal 31
Orientdvärguv 2
Östlig kronsångare 1
Gråhuvad sparv 6
Pilfink 2
Vitbrynad narcissflugsnappare 4
Brun törnskata 17
Drillsångare 5
Bacchushäger 1
Nordsångare 1
Rödbrun sparv 1
Tristramsparv 1
Mugimakiflugsnappare 3
Taigaflugsnappare 2
Gråryggad trast 1
Glasögonflugsnappare 3


Totalt 128 fåglar av 22 arter

/Andreas


10/5 - När taigasångarna sviker..

Dagens ringmärkning blev långtifrån den mest individrika i vår, trots det var vi märkare mer än nöjda då vi bjöds på en varierad fångst med flera trevliga inslag. Projektledare Bosse har nu anlänt till Beidaihe vilket öppnar för helt nya kommunikationsmöjligheter med märkarkollegan Wang Yingbo och stationschef Lao Yang. Så även om dagens fågelantal kan verka lågt har vi uträttat mycket nytta då vi kunnat ägna mycket tid till att undervisa våra kinesiska kollegor i allt från fågelhantering till åldersbestämning. 


Tom och Wang vid märkarbordet.

Vad fick vi då för undervisningsmaterial undrar ni säkert, roligast för undertecknad var kanske de båda nya arterna för våren i form svartbrynad rörsångare och gråhalsad trast, samt vårens andra och tredje träsksångare. Även större hackspetten var ny för året, men av okänd anledning får nog de andra arterna anses lite roligare...


Gråhalsad trast 2k hane. Efter veckor utan stora trastar i fångsten small det till och blev två!


Svartbrynad rörsångare in action. Tyvärr glömde vi att fotografera vår individ, men nästa gång så

I fält blev det också ganska magert, men en kinahök och en sibirisk beckasin som drog runt inne bland näten var exempel på dagens spänningsmoment.


Dagens ringmärkning:

Orientdvärguv 3
Rubinnäktergal 6
Blånäktergal 2
Vitgumpad buskskvätta 1
Drillsångare 2
Taigasångare 15
Träsksångare 2
Kungsfågelsångare 2
Taigaflugsnappare 3
Videsångare 1
Gråhuvav sparv 2
Dvärgsparv 4
Brun törnskata 6
Större hackspett 1
Brunsångare 4
Brunsidig glasögonfågel 2
Svartbrynad rörsångare 1
Gråhalsad trast 2
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Tristramsparv 1
Pilfink 1


Totalt 62 fåglar av 21 arter

/Andreas


9/5 - Tvåtusensjuhundratretton

Med hela fem svenska vana ringmärkare på plats vid ringmärkningen idag fanns kapaciteten för tidernas fångstdag i Beidaihe.. Tyvärr skulle detta visa sig bli dagen då trenden med de stigande antalet arter och individer bröts så det blev inte i närheten av lika svettigt som de senaste dagarna. 124 fåglar av 16 arter är dock inte fy skam, men någon vårprimör hade vi ju inte tackat nej till. Det blev i alla fall en del trevliga obsar från närområdet med en kinahök och två dvärgsumphöns på topp.


Skäggtärna, en av de arter vi såg vid reservoaren idag. Andra roliga var dvärgsumphönor,
sibirisk beckasin och kinahök.

Då vi slapp bli helt utmattade av "full metal ringmärkning" spenderades eftermiddag/kvällen åt att mata in vårens ringmärkning i excel. Det har blivit många fåglar i vår och fram till dagens datum har 2713 fåglar försetts med ring här i Beidaihe. Här följer en topp10-lista och totala antalet märkta i vår inom parentes.

1. Taigasångare (1081)
2. Kungsfågelsångare (391)
3. Blåstjärt (228)
4. Brunsidig glasögonfågel (155)
5. Gråhuvad sparv (92)
6. Östlig kronsångare (88)
7. Dvärgsparv (72)
8. Mandarinmes (61)
9. Brunsångare/Brun törnskata/Rosenpapegojnäbb (samtliga med 44 märkta!)
10. Orientdvärguv (39)


Dagens ringmärkning:

Taigasångare 70
Drillsångare 1
Östlig kronsångare 2
Brunsångare 2
Brunsidig glasögonfågel 34
Blånäktergal 2
Videsångare 5
Orientdvärguv 2
Glasögonflugsnappare 1
Taigaflugsnappare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Tristramsparv 1
Gråhuvad sparv 1
Pilfink 1

Totalt 124 fåglar av 16 arter

/Andreas


8/5 - Svettigt värre

Om gårdagen var artantalets stora dag får dagen anses vara fågelindividernas stora dag. Totalt ringmärkte vi hela 331 fåglar och undertecknad, Tom och Wang Yingbo fick därför jobba riktigt hårt med att plocka, märka och mäta dagens fångst. Redan under förstarundan var det fullt ös och bland de dominerande taigasångarna utmärkte sig framförallt en streckad flugsnappare och en vitstrupig stentrast, båda första för året och inte alltför vanliga inslag i fångsten här nere.


Underbar flugsnappartrio fr.v. vitbrynad narcissflugsnappare 3k+ hane,
glasögonflugsnappare 2k och streckad flugsnappare 3k+.


Vitstrupig stentrast 3k+ hane.

Riktigt intensivt blev det strax innan lunchtid då plötsligt hundratals brunsidiga glasögonfåglar bestämde sig för att slå sig ner i dungen, nät efter nät var nästan mättadeoch totalt tog vi knappt 150 fåglar (varav 105 glasögonfåglar) på denna runda. Blir det mer fångst av detta slag är vi dock bättre rustade imorgon, för under kvällen idag anlände åter Bo Petersson ner till Beidaihe och det lär behövas när flera ringmärkningsworkshops stundar och fågeltillgången är enorm.

Efter lunch lade sig lugnet över märkdungen och Tom fördrev tiden med att traska genom dungens snårigaste partier i jakt på de riktigt hårda skulkarna, en satsning som föll väl ut då vårens första träsksångare stöttes in i ett nät. Ett annat trevligt inslag i eftermiddagsfångsten var vårens första gamla rödbruna sparvar, en hane och hona. De rödbrunade verkar vara en art på ingång och fler ska det bli, med stor sannolikt bjuds vi på  fler vårprimörer redan imorgon..


Träsksångare 3k+, vårens första locustella-sångare men långtifrån sista..


Rödbrun sparv 3k+ hane.


Dagens ringmärkning:

Taigaflugsnappare 4
Taigasångare 156
Kungsfågelsångare 2
Brunsångare 4
Östlig kronsångare 10
Brunsidig glasögonfågel 107
Blånäktergal 9
Tristramsparv 6
Brun törnskata 11
Glasögonflugsnappare 2
Vitbrynad narcissflugsnappare 2
Streckad flugsnappare 1
vitstrupig stentrast 1
Pilfink 1
Rödbrun sparv 2
Träsksångare 1
Gråhuvad sparv 4
Rubinnäktergal 1
Videsångare 9

Totalt 331 fåglar av 19 arter

/Andreas


7/5 - Artrikt och ett svenskmöte

Det har varit en händelserik och intensiv idag, vilket fick undertecknad att entra drömvärlden tidigare än beräknat.. Så här kommer nu sent omsider dagens mest anmärkningsvärda upplevelser och observationer.

Det stabila vädret hade hållit i sig över natten och det var föga förvånande god fågeltillgång även under morgonen. Blånäktergalarna  har anlänt på allvar och nio stycken fångades bara under förstarundan, av vilka en klar majoritet utgjordes av ufärgade läckra hanar. Det fortsatte sedan att trilla in nya arter varje runda och vi insåg snart att det gamla artrekordet på 19 arter var på väg att ryka.. Mycket riktigt 20-strecket passerades och det stannade inte förrän vid 24 arter, så nu har vi något att jobba på om vi ska kunna toppa det. Några av de trevligare inslagen i fångsten finner ni här under.


Forsärla 2k hona.


Rödkindad sparv 2k hane.

Under eftermiddagens skådning vid Sandflats träffade vi på Andreas Eriksson och Per Österman, två andra yngre svenskar som befinner sig här i Beidaiheområdet för fåglarnas skull. Det blev en mycket trevlig eftermiddag och afton med dessa herrar, även om fågeltillgången på Sandflats vid extremhögvatten inte var superb fick vi i alla fall fina obsar på bl.a. mangrovehäger, dvärgsävsparvar och spetsstjärtade snäppor. Därefter drog vi vidare söderut för att leta efter en obestämd gråkronad sångare som setts i en ravin i närheten, tyvärr var sångaren försvunnen men några amurstarar och en blåtrast var trevliga obsar från platsen. När solen började skymma rundade vi av dagen på en restaurang i Beidaihe och därav det uteblivna bloggandet..


Mangrovehäger i skön posering.


Blåtrast, bergsfågel i substitutterräng.

Dagens ringmärkning:

Blånäktergal 14
Rubinnäktergal 3
vitgumpad buskskvätta 1
Brun törnskata 13 (ajajaj)
Taigasångare 102
Kungsfågelsångare 14
Östlig kronsångare 9
Drillsångare 3
Tristramsparv 1
Dvärgsparv 1
Taigaflugsnappare 5
videsångare 6
Gråhuvad sparv 1
Rosenpapegojnäbb 2
vitbrynad narcissflugsnappare 2
Brunsångare 6
Glasögonflugsnappare 1
Orientdvärguv 1
Rödkindad sparv 1
Taigahök 1
Brunsidig glasögonfågel 4
Gulbrynad sparv 1
Forsärla 1
Rödbrun sparv 1

Totalt 194 fåglar av 24 arter


/Andreas


6/5 - Stabilt på en hög nivå!

Såväl vädret som fångsten fortsätter att hålla sig till det högtrycksbetonade slaget och denna dag bröt inte trenden. Det var gott om fågel redan från start fram till lunchtid då solen och vindbrisen dämpade fångsten avsevärt. Vi bjöds idag på flera vårprimörer medan en del arter vi tidigare bara fångat enstaka av uppträdde i lite högre antal. Totalt fångades 180 fåglar och som ni kan se av sammanställningen nedan var taigasångardominansen stor, trots det blev det ändå hela 19 arter idag. Med andra ord tangerades årsbästa för antal arter återigen! Undertecknad inser att det börjar bli tjatigt nu, så vi presenterar några av de roligaste märkarterna i bildform istället.


Brunsidig glasögonfågel, en av dagens nya fångstarter för året.


Sibirisk piplärka 2k, inte ny för året men väl en femte.


Rödbrun sparv 2k hane, hängde plötsligt i ett nät trots att vi inte observerat arten alls i fält.


Vitbrynad narcissflugsnappare, 3k+ hane. Läcker som få!

Under eftermiddagen spanades som brukligt Beidaiheområdet igenom på rastande fåglar och vi bjöds även här på ett flertal vårprimörer. Kring märkplatsen noterades t.ex. tofsbivråk, svart drongo och grå minivet.


Grå minivet, hona. En annorlunda fågel som först vållade lite huvudbry.

Vid de närbelägna risfälten noterades fyra amurfalkar, svartnackad gylling, långtåsnäppor, rödkindad sparv och sibirisk beckasin.


Amurfalk 3k+ hane. 2-3 par ser ut att gå till häckning i området vilket leder till mycket tjafs.


Rödkindad sparv, hane. Ni som hängt med bloggen känner säkert igen arten och platsen..
 

Sibirisk beckasin. Skulkar hårt i ett grönskande risfält.

Nere vid södra delarna av Beidaihe stöttes två större piplärkor på Jin shan fields där även rubinnäktergal och gråstare noterades. Vid Friendship hotel sprang vi på ett gäng trastar fördelade på fyra guldtrastar och två gråryggade.


Guldtrast, alltid på alerten!

Vid Lighthouse point var det utöver skrattmåsar och svartstjärtade måsar lugnt på havet, så lugnt att man långt där ute kunde se en 150-200flock med knölsvärtor som titt som tätt tog till vingarna. I buskagen var det om möjligt ännu lugnare men en streckad flugsnappare kan kanske nämnas.
Det händer mycket nu som ni säkert förstår efter att ha läst detta inlägg och sällan har ens morgondagar känts så spännande som de gjort denna veckan.


To be continued…

Dagens ringmärkning:

Brunsångare 4
Videsångare 2
Taigasångare 113
Kungsfågelsångare 9
Östlig kronsångare 4
Drillsångare 2
Blånäktergal 6
Taigaflugsnappare 5
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Glasögonflugsnappare 2
Tristramsparv 4
Gråhuvad sparv 3
Gulbrynad sparv 2
Dvärgsparv 5
Rödbrun sparv 1
Sibirisk piplärka 2
Orientdvärguv 4
Brunsidig glasögonfågel 10
Brun törnskata 1

Totalt 180 fåglar av 19 arter

/Andreas och fågelbilder i fält Tom


5/5 - Högtryck!

Det är för närvarande riktigt varmt och somrigt här i Beidaihe och idag toppade temperaturen enligt uppgift på 25 grader. Flyttfåglarna tar förstås tillfället i akt att flytta nu under det stabila högtrycksvädret och det börjar nu bli makalöst mycket fågel här i Beidaihe. Vi undrar förstås var dag om maximala mängderna är nådda och så även idag. Med 221 fåglar av 19 arter tangerar vi årsbästa i antal arter från igår och spränger för första gången i år 200-vallen för antal individer.

Dagen inleddes på optimalt vis, en ljummen gryning där orientdvärguvarnas lockrop ersattes av en flöjtande karaktäristisk stämma, vårens första gylling! Nu är det inte vanliga europeiska sommargyllingar vi har här i Kina utan istället dess släkting den svartnackade gyllingen, men sången är nästan densamma och den härliga stämning som arten skapar också. Fångstmässigt gick det även bra från början till slut, trevliga arter trillade in under var och varannan runda och först ut var två vitbrynade narcissflugsnappare.


Vitbrynad narcissflugsnappare, 2k hane.

Om än inte en ovanlig fågelart i området var dagens härfågel desto märkligare att stöta på i näten. Denna särling i fågelvärlden var mycket trevlig att titta närmre på och får nog efter omständigheterna ses som dagens sensation. Priset till dagens prestation går till Tom Malm som under en och samma runda plockade inte mindre än fem bitska hanar av brun törnskata, totalt blev det 14 stycken idag och våra händer och fingrar ser ut därefter...


Härfågel 2k

När det gäller höga antal får nog den respektingivande törnskatesumman se sig besegrad av den för fältsparvar. Totalt fångades hela 72 sparvar och i synnerhet var antalet gråhuvade sparvar, 40! och tristramsparvar 16 höga noteringar. Sparvfångsten höll i sig på en jämn nivå hela dagen och vi körde därför på med märkningen fram till 14-tiden idag, vilket även resulterade i en ny fångstart för året under sista rundan, en glasögonflugsnappare.


Glasögonflugsnappare 3k+

Under kvällen tog vi oss en tur i närområdet och bjöds på diverse trevliga arter, bl.a. amurfalk, amursävsparv, långtåsnäppa och gråhuvad vipa. Trötta efter denna intensiva dag säger vi nu godnatt och laddar om batterierna för eventuellt ännu en fågelrik dag imorgon.


Gråhuvad vipa


Mellanhäger

Dagens ringmärkning:

Vitgumpad buskskvätta 4
Pilfink 1
Videsångare 8
Brunsångare 5
Taigasångare 97
Kungsfågelsångare 6
Östlig kronsångare 14
Dvärgsparv 7
Gulbrynad sparv 9
Vitbrynad narcissflugsnappare 2
Gråhuvad sparv 40
Taigaflugsnappare 5
Rubinnäktergal 2
Brun törnskata 14
Tristramsparv 16
Drillsångare 2
Härfågel 1
Blånäktergal 1
Glasögonflugsnappare 1

Totalt 221 fåglar av 19 arter




/Andreas och Tom

4/5 - Artrikt i fångst och fält

Ännu en strålande majdag i Beidaihe går mott sitt slut och man vet knappt vart man ska börja eller sluta när man ska berätta om dagarna. Men vi kan väl som vanligt nämna lite från fångsten där vi idag bjöds på nytt årsbästa i antal arter, 19 stycken närmare bestämt. En ny art för året blev det och denna fågel vållade först en hel del huvudbry på oss båda eftersom vi aldrig sett någonting liknande förut. Misstankarna om att det kunde röra sig om någon sorts förrymd burfågel fanns där redan från början men i brist på bättre vetande försåg vi i alla fall fågeln med en ring. Vi noterade onormalt slitage på stjärtpennorna och en fågel i ganska usel form och våra misstankar om burfågel ökade ytterligare. När fågeln väl släpptes och istället för att dra upp i närmsta trädkrona valde att flyga tillbaka till bordet framför oss kändes fallet löst. Efter lite bläddrande i böcker kom vi också fram till arten kallades rödnäbbad mesia och förekommer i förvildade populationer bl.a. i Sydkina och Japan, vår fågel kom dock snarare från någon sunkig lägenhet i Beidaihe...


Den förvillande och förvildade rödnäbbade mesian.

Det var som sagt mycket fågelrikt idag och vi kom till slut upp i över hundra fåglar för andra dagen i rad, fortsatt stark dominans av taigasångare men även lite mer oväntade arter som manchurisk stubbstjärt och rödnäbbad blåskata gick i nät. Dessvärre var det inte alla fåglar kring märkplatsen som ville gå i nät och vi kunde från ringmärkningsbordet notera inte mindre än fem olika arter flugsnappare! Dessa var vitbrynad narcissflugsnappare, mugimakiflugsnappare, streckad flugsnappare, glasögonflugsnappare och förstås en hel del taigaflugsnappare, samtliga i snyggaste dräkterna! 


Streckad flugsnappare, till det yttre några snäpp roligare än Sveriges rent objektivt tråkigaste
fågelart alla kategorier, den grå flugsnapparen.


Vitbrynad narcissflugsnappare, en liten läckerbit i svart, gult och vitt.


Glasögonflugsnappare.

De bruna törnskatorna har börjat anlända på allvar och ses nu lite här och var, alla som någon gång hanterat en vanlig europeisk törnskata vet hur smärtsamt det kan vara, lägg då till en större och kraftigare fågel med en ännu vassare näbbspets och du kan ana hur ett nyp från en brun törnskata känns. Vår kinesiska kollega ser skatorna som en bra chans att visa sig lite tuff för oss andra och tar hand om ringmärkningen, vilket vi med glädjer låter honom göra..


Brun törnskata 2k hane. "Hur va det nu igen det där med fåglar och dinosaurier?"

Under eftermiddagen tog vi oss ut till den grunda stränderna vid Sandflats och spanade vadare, det blev några nya arter till vadarlistan även idag i form av myrsnäppa och ökenpipare. Dessutom fick vi fina obsar på arter som tereksnäppor, rödhalsade snäppor, sibiriska tundrapipare, sandlöpare, småspovar, mongolpipare, kärrsnäppor, dammsnäppor och skärfläcka. På havet utanför "flatsen" var det även gott om svartstjärtade måsar och svarthalsade doppingar. Undertecknad har nu lyckats få fina obsar på flertalet av de möjliga vadararterna här i Beidaihe ännu suktas det dock efter bl.a. sibirisk gråsnäppa och asiatisk beckasinsnäppa och det lär bli många fler besök vid stränderna framöver.


Vadarafton på Sandflats. På bilden svartbenta strandpipare, ökenpipare och rödhalsad snäppa


Dagens ringmärkning:

Taigasångare 80
Kungsfågelsångare 7
Östlig kronsångare 5
Videsångare 1
Brunsångare 2
Brun törnskata 2
Rubinnäktergal 1
Tristramsparv 5
Taigaflugsnappare 1
Orientdvärguv 3
Rosenpapegojnäbb 1
Pilfink 2
Gråhuvad sparv 3
Vitgumpad buskskvätta 3
Dvärgsparv 3
Gulbrynad sparv 1
Rödnäbbad blåskata 1
Manchuris stubbstjärt 1
Rödnäbbad mesia 1


Totalt 118 fåglar av 19 arter

/Andras text, bilder Tom


3/5 - Favoriter i repris

Man märker tydligt att fågelvåren i Kina nu avancerat ytterligare en nivå i intensitet, även om man tidigare tyckt att det varit gott om tick-sparvar (ostasiatiska fältsparvar vilka i stort sett samtliga lockar med "tick"), och phylloscopussångare (lövsångarsläktingar) är det ingenting mot nu. På sina ställen driver man drösvis av dessa fåglar framför sig när man traskar fram i terrängen och man inser då att sibiriska taigan är hem åt många fåglar samt hur viktig denna vildvuxna oas är i ett överexploaterat landskap. Fågelrikedomen för tillfället märks förstås även i fångsten där vi idag kom upp i tresiffrigt för andra gången i år, dagens 18 arter innebär dessutom årsbästa. Vi blev dock utan pionjärer i fångsten men fick ändå många trevliga fångstarter, vilken ringmärkare hade t.ex. tackat nej till följande 13 gulbrynade sparvar, drillsångare, rubinnäktergal och tristramsparv?

Gulbrynad sparv
Gulbrynad sparv 3k+ hane i handen en ljummen vårdag,
aningen bättre än en 2k bakom IKEA Sthlm i 20-minusgrader.

Dagens överraskning spatserade plötsligt ut från vasskanten tvärs över ringmärkarbordet, en vattenhöna! Arten återfinns enligt litteraturen egentligen långt söder om vår del av Kina, men verkar ändå ses tillfälligt i Beidaiheområdet. Vi blev hur som helst förvånade och glada över hönan och fick båda lägga till ännu en art i obsböckerna.


Vattenhönan visade upp sig till och från under större delen av dagen.

Sporrade av dagens fågelrikedom begav vi oss efter avslutad märkning ner mot södra delarna av Beidaihe där det dessvärre var slående tomt på fågel. Vid Lighthouse point fanns dock de båda strömänderna fortfarande kvar till Toms stora glädje. Vid pointen träffade vi även på en amerikansk skådargrupp som glatt berättade att de minsann hittat en tidig fågel för året, en östlig kronsångare på deras hotellområde. Något snopna blev dom när vi sedan berättade att vi ringmärkt närmare 50 st under gångna veckan..


Kinesisk naturupplevelse de luxe, strömandspar in action.

Väl tillbaka i hemmamarkerna spanade vi av Sandflats, antalet måsar och snäppor/pipare hade dock minskat avsevärt mot tidigare, men vad gör det när mängden mingmåsar ökat till hela 9 st och vi fick fina obsar på långtåsnäppa, 30 dammsnäppor, sidenhägern och amursävsparv. I skrivande stund är det första riktigt klara natten på ett bra tag och sträckvädret med värme och svaga vindar mer än bara gynnsamt.. Det ska bli spännande att se vad morgondagen ger!


Dagens ringmärkning:

Taigaflugsnappare 1
Kungsfågelsångare 15
Taigasångare 65
Östlig kronsångare 5
Videsångare 1
Drillsångare 1
Orientdvärguv 2
Sibirisk piplärka 2
Gråhuvad sparv 13
Gulbrynad sparv 13
Dvärgsparv 3
Tristramsparv 1
Rubinnäktergal 1
Brunsångare 2
Brun törnskata 1
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 4
Vitgumpad buskskvätta 3

Totalt 134 fåglar av 18 arter


/Andreas

2/5 - Drillar

Drill 1: I märkningen fortsätter drillandet av kinesiske kollegan Wang Yingbo som så sent som i mitten av april höll en fågel i handen för första gången. Nu jobbar vi för fulla muggar för att lära upp honom medan vi har lite paus i workshoppandet fram tills nästa utbildningsgrupper anländer. Det mesta av det praktiska sitter ganska bra, nu är det bara hastigheten som ska jobbas upp. Även om märkningen kändes ganska lugn idag (då vi hade gårdagen i färskt minne) blev det trots allt nästan 60 fåglar. Noterbart är en sen svartryggad rödstjärt (majoriteten passerar i mars) och ännu en gulbrynad sparv.

WY
Wang Yingbo och Andreas vid ringmärkarbordet

Drill 2: Under eftermiddagens skådning kunde vi bl.a. klämma in den första drillsångaren i fält. Andra trevliga observationer var sibirisk beckasin, sidenhäger, mellanhägrar, rostbukspett, citronärlor, guldtrast och väldigt gott om emberizor. Dvärgsäv, gulbrynad, dvärg, prakt, tristram, rödkindad, säv, och gråhuvad sparv blev dagens ganska imponerande dagslista av sparvar.

Gulbrynad sparv
Gulbrynad sparv hane, en av många i Beidaihe idag.

Citronärla
Citronärla hane.
Drill 3: Efter tre dygn med stopp i toaletten kan man äntligen slå en drill där igen.

Drill 4: Imorgon blir det drillnäktergal!

Dagens ringmärkning:

Taigaflugsnappare 1
Taigasångare 32
Kungsfågelsångare 3
Östlig kronsångare 5
Brunsångare 2
Svartryggad rödstjärt 1
Gråhuvad sparv 6
Gulbrynad sparv 1
Dvärgsparv 5
Orientdvärguv 3

Totalt 59 fåglar av 10 arter 

/Andreas

1/5 - Mycket fågel och flera pionjärer

Då de senaste två dagarna endast bjudit på beskedliga antal fåglar var det bara en tidsfråga innan det skulle smälla till och bli lite mer hektiskt för oss som jobbar med ringmärkningen i Beidaihe. Idag small det till och blev nära 200 fåglar av 16 olika arter, fåglarna strömmade dock in i ganska jämn takt så det blev aldrig problematiskt mycket. Taigasångaren stod föga förvånande för en väldigt stor del (tre fjärdedelar) av dagens nymärkningar och kanske blir detta vårens bästa dag för arten. En annan art som vi fångade i förhållandevis högt antal var östlig kronsångare med 16 märkta.

Bland de totalt 16 olika arterna vi fångade idag döljer sig inte mindre än fyra för året nya fångstarter, dessa finner du i kronologisk ordning här under.

Drillsångare
Drillsångare 3k+, en ganska oansenlig och relativt sparsam phylloscopussångare.

Vitbrynad narcissflugsnappare
Vitbrynad narcissflugsnappare 3k+ hona. Vanligtvis anländer de gamla hanarna först hos
de flesta arter, och även om vi hellre valt en sådan var denna hona en trevlig bekantskap.

Göktyta
Göktyta 3k+, identisk med tytorna i Europa, alltså även lika märklig och störtskön i handen.

Gulbrynad sparv
Gulbrynad sparv 3k+ hona. En efterlängtad art som faktiskt var ny för både Tom och
undertecknad i Kina, båda hade sedan tidigare endast det svenska fyndet på samvetet.


Dagens ringmärkning:

Taigasångare 152
Kungsfågelsångare 12
Östlig kronsångare 16
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Brunsångare 1
Videsångare 1
Gråhuvad sparv 1
Kungsfiskare 1
Vitgumpad buskskvätta 2
Kinesisk pungmes 1
Orientdvärguv 2
Pilfink 2
Drillsångare 1
Taigaflugsnappare 1
Göktyta 1
Gulbrynad sparv 1

Dagens ringmärkning 196 fåglar av 16 arter


/Andreas


RSS 2.0