23/5 - Elva hektogram acrocephalus!

Med vikande siffror och en tystnande skog var det lätt att tänka sig att våren nu närmade sig sitt slut, men så fel man kan ha... Idag slog det nämligen till och blev tresiffrigt i fångsten igen efter en lång tid av tvåsiffrigt, klart dominerande art för dagen blev tjocknäbbad sångare med hela 33 märkta. Eftersom det var mulet infann sig inte den normala middagsstiltjen förrän senare än vanligt och fångsten var fortsatt god en bra bit in på förmiddagen. Bäst ös var det dock som alltid under tidiga morgonen och förstarundan bjöd t.ex. på sibirisk flugsnappare och hela fem locustella-sångare (en starr- och fyra träsksångare).


Trevlig gryningskvartett med träsksångare

De tjocknäbbade fortsatte tillsammans med sina kusiner svartbrynad rör- och trastsångare att fångas i goda antal förmiddagen ut och när dagen summerades kunde hela 58 acrocephalussångare till en sammanlagd vikt av 1,11 kilogram summeras! Fortfarande var det dock en för lite.. för när vi nu närmar oss månadsskiftet maj/juni lever nämligen drömmen om den väldigt ovanliga streckade rörsångare som på jorden endast finns här i nordöstra Kina. Otaliga gånger under våren har Bosse pratat om denna art som sin absoluta drömart på jorden och vi andra har ryckts med i hans önskan och går nu runt på helspänn.


Fem orientaliska trastsångare fångades under dagen, inte fy skam.

I brist på streckade pionjärer fick vi idag nöja oss med en smur turkduva som ny art för året, inget ont om turkduvan men med en turkduva per tjugo större turturduvor kring märkplatsen vore dessa både mer sannolika och trevliga att få i nät, men man kan inte få allt...


Dagens nya fångstart, turkduva.


Dagens ringmärkning:

Turkduva 1
Större hackspett 1
Sibirisk piplärka 1
Rubinnäktergal 3
Blånäktergal 2
Brunsångare 4
Videsångare 4
Drillsångare 1
Sibirisk lundsångare
Nordsångare 11
Svartbrynad rörsångare 21
Orientalisk trastsångare 4
Tjocknäbbad sångare 33
Starrsångare 1
Träsksångare 4
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 1
Brun törnskata 3
Vitbrynad narcissflugsnappare 4
Sibirisk flugsnappare 1
Rödkindad sparv 1

Totalt 106 fåglar av 21 arter

/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0