En liten sammanställning av våra fångade fåglar oktober 2014

Här kommer en lista på de fåglar vi fångade 18-30 oktober 2014, Leif och Christer
 
Kungsfågelsångare  146
Praktsparv 130
Rosenbröstad Papegojnäbb 81
Blåstjärt 79
Stjärtmes 65
Videsparv 42
Dvärgsparv 35
Taigasångare 24
Bergfink 12
Sibirisk järnsparv 12
Pilfink 11
Talgoxe (minor) 10
Brunsångare 8
Svartryggad rödstjärt 8
Gråhuvad sparv 6
Kinesisk Bulbyl 6
Dvärgsävsparv 5
Svartbrynad rörsångare 4
Entita 2
Gärdsmyg 2
Gråryggad trast 2
Videsångare 2
Rödbrun sparv 1
Träsksångare 1
Brunsidig glasögonfågel 1
Kinesisk pungmes 1
Grönsiska 1
Skäggmes 1
Kungsfågel 1
Ängssparv 1
Långstjärtad rosenfink 1
Rödtrast 1
Amurtrast 1
Blåhake 1
   
Summa: 715 ex av 35 arter  

17-30 OKTOBER 2014. HÖSTRAPPORT FRÅN BEIDAIHE

Christer Olsson, Umeå och Leif Sandgren, Örebro (född och uppväxt norr om Umeå men som,  liksom flyttfågeln, drog söderut när vingarna bar) steg ut från bagageutlämningen på flygterminalen och mötte den lokale guiden Lao Zhang. Vi insåg snabbt att i denna 23-miljoners stad  behövdes hjälp för att hitta och för att köpa biljetter till rätt tåg. Få kineser kan engelska och vår kinesiska var förstås helt obefintlig! Zhang, en äldre gentleman, kunde verkligen sin stad! Och serviceminded så det förslog. Vi hann med en kort lunch på soppa och dumplings vid jv-stationen innan tåget mot Beidaihe skulle gå. I Beidaihe möttes vi av Lao Yang, säkerhetschef på Safari Park men också ansvarig för ringmärkningen, och av ringmärkaren Wang Jing Bo (Jack) och åkte till Bo Peterssons lägenhet, den som skulle bli vår bas under de närmaste två veckorna. Jack kan hyfsad engelska och visade oss var elmopparna står och hur de fungerar.

Det var en lättnad att Lao Zhang hittade oss i trängseln på flygterminalen i Beijing

2014-10-18. Vår första dag på märkplatsen. Vad ska den bjuda på?

Jack hämtar och visar vägen till märkplatsen. Näten uppe 06.30, det är då någorlunda ljust för att vi ska kunna sätta igång. 12 st på 12 meter + 3 st på 9 meter. +17C och dimman hänger tungt, Solen bryter snart fram. Än så länge tämligen okända sparvläten hörs från vegetationen. Men lyssna, visst är det stjärtmesar! Ringmärkaren Hong Yu kommer. Det gör också längre fram på dagen den framstående fågelfotografen Gao Hong Ying. Denne förärar oss varsin bok ”Chasing after Dreams”. Med dedikation. Och fantastiska bilder!

Lao Fan på besök och Hong Yu & Wang Jing Bo (Jack) på plats utanför ringmärkarboden.

 När vi kom med bil i skymningen och närmade oss vår kommande bostad, kunde vi inte undgå att lägga märke till en högst inbjudande våtmark av stort format intill stora landsvägen. Efter en siesta tog vi elmopparna och körde de cirka tre kilometerna fram till våtmarken, där något dussin kinesiska naturfotografer med enorma teleobjektiv stod och väntade tålmodigt på motiv. Förutom hemifrån bekanta arter som skäggdopping, smådopping, gravand, knipa, gluttsnäppa, kärrsnäppa och skrattmåsar i mängd, stiftade vi närmare bekantskap med några Far-eastern Curlew, Black-tailed Gull, Eastern Black-tailed Godwit och en Forest Wagtail. Resans enda pilgrimsfalk jagade några vändor lågt över marsklandet och en skedstork patrullerade i en grund lagun.
 
 

STJÄRTMES Long-tailed Tit 10
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 9
TAIGASÅNGARE Yellow-browed Warbler 5
PRAKTSPARV Yellow-throated Bunting 4
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 3
TALGOXE (Parus minor) Eastern Great Tit 2
SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT Daurian Redstart 2
SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE Black-browed Reed Warbler 1

 


BRUNSÅNGARE Dusky Warbler 1
GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 1
DVÄRGSPARV Little Bunting 1
GRÅHUVAD SPARV Black-faced Bunting 1

Totalsumma: 40 fåglar av 12 arter.

Lunch och middag äter vi i fortsättningen på den lilla restaurangen på Safari Park. Där äter de ”gubbar” som jobbar på Safari Park. En trevlig stämning infinner sig nästan genast. De, gubbarna, hälsar med ”ni ha” när vi kommer och skrattar när de måste visa oss hur man äter med pinnar.

 

2014-10-19.  Full rulle redan från gryningen. Lovar en hel del.

Tät dimma och +10 grader. Dimman lättar fram på dagen, mulet. Näten uppe vid 06.30, nu även de 7 näten vid bortre nätplatsen, den längs vägen bort mot bron och risfälten. Hong eller Jack har i fortsättningen varje dag med sig frukost bestående av Taiwan Pie, ungefär som en rullad tunnpannkaka med fyllning. Och vi har varmt te med oss i termos. Härlig frukost! 

KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 40
PRAKTSPARV Yellow-throated Bunting 19
TAIGASÅNGARE Yellow-browed Warbler 11
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 8
VIDESÅNGARE Radde´s Warbler 2
VIDESPARV Rustic Bunting 2
GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 2
BRUNSÅNGARE Dusky Warbler 2
SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT Daurian Redstart 1
ENTITA Marsh Tit 1
GÄRDSMYG Winter Wren 1
DVÄRGSPARV Little Bunting 1
GRÅRYGGAD TRAST Grey-backed Thrush 1

 


KINESISK BULBYL Chinese Bulbul 1
RÖDKINDAD SPARV Chestnut Bunting 1
TRÄSKSÅNGARE Lanceolated Warbler 1
GRÅHUVAD SPARV Black-faced Bunting 1

Totalsumma: 95 fåglar av 17 arter. 

I lägenheten har vi fått ny taklampa i stora rummet, toaletten lagad (det sipprade vatten ut på golvet) och el-elementet också lagat, litet extravärme behövs på kvällen för att torka bort den råkalla luften. Vi ska få en bättre kyl/frys också!! 

Eftermiddagspromenaden längs våtmarken bjöd på möten med nyfikna, men icke engelskspråkig kineser som log glatt och ville titta i våra kikare. Inte mycket nytt bland fåglarna denna dag på och kring våtmarken, endast mer bekanta arter som mosnäppa, rostand, svarthakedopping och sädesärla.

2014-10-20. Ny spännande dag! 

Ännu en morgon med dimma. Alla nät uppe före 07. Bra drag från början men dör snart ut. Vi har blivit förvarnade att det kan komma ett gäng papegojnäbbar. Och det är vad det gör just när vi är i färd med att dra ihop näten. En flock om ett 50-tal drar genom den bortre nätplatsen. Det är inte skoj när ett 20-tal av dem fastnar i nedersta våden och där leker helikopter!! Värre än gärdsmyg faktiskt.

PAPEGOJNÄBB Vinous-throated Parrotbill 40
PRAKTSPARV Yellow-throated Bunting 25
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 16
TAIGASÅNGARE Yellow-browed Warbler 5
BLÅSTJÄRT Red-flanked B luetail 5
KINESISK BULBYL Chinese Bulbul 3
SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT Daurian Redstart 3

 


GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 3

 


DVÄRGSPARV Little Bunting 2
BERGFINK Brambling 1
BRUNSÅNGARE Dusky Warbler 1

Totalsumma: 104 fåglar av 11 arter

 

Ja, tummen upp, han klarade det!

Skådandet denna eftermiddag utsträckte sig till en kortare promenad i skogsdungarna runt lägenheten i samband med att skymningen började falla; fågeltomt, tyst i skogen, men rasande granna rödfärgade slingerväxter runt träden. 

 

Trevlig kväll med Lao Yang och Jack på Bo P:s favoritställe, en BBQ-restaurang i Beidaihe. Yang visar hur man äter krabba när man bara har krabbklon att peta med! Hemma i Sverige har man bevars speciella ”verktyg” för att peta ur skalet.

2014-10-21.

Det var väderomslag under natten. Nu vind från NO från att tidigare ha varit SO. Näten uppe 06.30. Kallt och fullt ös första timmen. Sedan mycket lugnare, stendött vid 11-tiden.

KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 32
BLÅSTJÄRT Red-flanked B luetail 20
STJÄRTMES Long-tailed Tit 7
PRAKTSPARV Yellow-throated Bunting 5
TAIGASÅNGARE Yellow-browed Warbler 3
BRUNSÅNGARE Dusky Warbler 3
DVÄRGSPARV Little Bunting 3

 

GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 1

GRÅHUVAD SPARV Black-faced Bunting 1
BERGFINK Brambling 1
SVARTBRYNAD Black-browed Reed Warbler 1
RÖRSÅNGARE
BRUNSIDIG GLASÖGONFÅGEL Chestnut-flanked White-eye 1

KINESISK PUNGMES Chinese Pendulin Tit 1

 


DVÄRGSÄVSPARV Pallas´s Reed Bunting 1
VIDESPARV Rustic Bunting 1
GRÖNSISKA Siskin 1

Totalsumma: 82 fåglar av 16 arter

I måttlig vind utifrån havet tog vi om tidiga eftermiddagen en promenad norrut längs stranden, passerande öde badstränder, mopedliknande fordon fullastade med fångstnät för skaldjursfiske och vänligt leende kineser på promenad. Orten hyser mycket ryska badturister under säsong, vilket mängder av restaurangskyltar på ryska vittnar om. Några minnesvärda fågelobservationer från eftermiddagsturen var resans enda Grey-headed Lapwing, en liten flock med White-winged Scooters samt flera svartbenta strandpipare.

En vacker hane av praktsparv. Hördes ofta i vegetationen och så många som 130 blev                                   ringmärkta under våra två veckor.

2014-10-22

Näten uppe omkring 06.30. Lätt markfrost på morgonen, vindstilla, soligt fram på f.m. Buskarna sjuder av läten. Det är nog kylan som drivit på.

KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 24
STJÄRTMES Long-tailed Tit 24
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 18
PRAKTSPARV Yellow-throated Bunting 14
DVÄRGSPARV Little Bunting 4
SIBIRISK JÄRNSPARV Siberian Accentor 2
GRÅHUVAD SPARV Black-faced Bunting 1
SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT Daurian Redstart 1
GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 1
GÄRDSMYG Winter Wren 1
SKÄGGMES Bearded Tit 1

 

Dagens totalsumma: 91 fåglar av 11 arter

 

Skäggmesen var en ungfågel och den första märkta här. Rönte förstås en viss uppståndelse som resulterade i att LaoYang fick en telefonrapport och kom ner och tittade på den. Var mycket intresserad när vi visade på artkaraktärer. 

 
Vi kikar litet extra på ålderskaraktärerna
 

Eftermiddagens promenad utsträckte sig lite längre söderut än tidigare, där en park nära flodmynningen i våtmarken drog till sig vårt intresse. En sur och icke engelsktalande vakt nekade dock oss att träda in där, varför får vi aldrig veta. Krabbätande silkeshägrar, storspovar och resans enda fiskgjuse drog förbi. Smogen var minst sagt påtaglig denna dag, den kändes av långt ner i luftvägarna.

Glada kinesiska märkare hade all anledning göra tummen upp 

2014-10-23. Trevlig dag igår. Vad väntar månne idag? 

Näten uppe 06.30 som tidigare. Ca +10C, tunna dimslöjor på morgonen. Halvklart när dimman lättar. Redan vid första nätrundan en bunt stjärtmesar, några kungsfågelsångare och bra med praktsparvar. Stendött vid 11-tiden.

PRAKTSPARV Yellow-throated Bunting 16
STJÄRTMES Long-tailed Tit 10
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 10
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 7
PAPEGOJNÄBB Vinous-throated Parrotbill 5
DVÄRGSPARV Little Bunting 2
GRÅHUVAD SPARV Black-faced Bunting 2
BERGFINK Brambling 1
GRÅRYGGAD TRAST Grey-backed Thrush 1

 

SIBIRISK JÄRNSPARV Siberian Accentor 1

 


GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 1

Dagens totalsumma: 56 fåglar av 11 arter.

Eftermiddagens tur till den stora våtmarken bjöd på två skräntärnor som stod och sov bland en massa trutar, samt minst en Temminck´s cormorant i en flock storskarvar på parad. I övrigt vad som kan kallas en mellandag, utan djupa, bestående intryck. Middagen var dock ovanligt god, med utsökta kycklinggrillspett.

 

Skörden på risfälten pågick redan när vi kom. Nu börjar det bli färdigt och........de kinesiska kvinnorna tar en välbehövlig mat- och pratstund.

2014-10-24. En spännande och intressant resa.

Vi har blivit inbjudna till Zushan av en f.d. borgmästare Lao Fan att åka till Lao Ling uppe i bergen. Planerar att sätta upp några nät där om vi hittar nåt bra ställe. Vi hämtar fotografen Gao Hong Ying i dennes bostad och far iväg på en 2-timmars bilresa. På plats på ca 1 000 meters höjd möter några kommunala tjänstemän. Tar in på hotell efter en fantastisk lunch.

 
 

På e.m. blir vi  skjutsade till en, som vi bedömer det, möjlig nätplats längs grusvägen mot Waterfall Valley. Stolpar? Jo, det ligger en trave med avverkade trädstammar vid vägen. Vi väljer ut de klenaste, de får duga. Binder upp dem stadigt och sätter tre nät. 

 

Förhoppningsvis ska det blir det någon fångst även om det ju är chansartat, vi känner ju inte till hur och var fåglarna rör sig. På kvällen en strålande middagsbjudning med oss två svenskar och nio kineser. Roterande bordsskiva där vi kan välja mellan ett 20-tal kinesiska läckerheter.

Bara Jack talar engelska, någorlunda i alla fall. Det blir många skålar och tal där det fina samarbetet mellan Kina och Sverige framhålls. 

Ringmärkningen här i Lao Ling blir mager. På ankomstdagen den 24 okt tar vi fem kungsfågel­sångare och två blåstjärtar. Avresedagen 25 okt blir det två kungsfågelsångare och en blåstjärt. Men bara det att vi blir körda till vår nätplats och att vi blir hämtade för  frukost eller lunch gör att vi känner oss som VIP-are. 

Summa för de två dagarna i bergen: 7 kungsfågelsångare och 3 blåstjärtar.

2014-10-25. Hemresa från Lao Ling. 

Det blir också litet kultur under vårt besök i Kina. Dels ett besök på ett geologiskt museum med en stor samling mineraler och ädelstenar. Större bergkristall har vi aldrig skådat. Och vilka ametister! Konstmuseet är om möjligt ännu intressantare. Traditionella kinesiska målningar vi inte sett maken till förut. Några verk utförda med sax, imponerande. Här visas också hur det gamla skriftspråket utvecklats från ca 2 500 år bakåt i tiden och till idag. Dagen avslutas med att självaste museichefen bjuder in oss  till en en stor middag på konstmuseet. Än en gång möts vi av stor generositet och vi känner oss mycket hedrade.

 

2014-10-26 Mongollärka – ska den verkligen finnas här? 

Back to business, det vill säga upp med näten kl 06 i vårt gamla, bekanta ringmärkningsställe med ansade pilträd några km norr om Beidaihe stad. För ovanlighetens skull var det synnerligen blåsigt, ca 12-14 m/s från ostlig sektor, men detta medförde tacknämligt nog att smogen blåste all världens väg. Tio plusgrader i gryningen och vi fick snart erfara att det skulle bli mer löv än fågel i näten denna dag. Dagssumman räddades av en flock Parrotbills som, givetvis, gick i nät strax för neddragning av näten kl 10:50.

PAPEGOJNÄBB Vinous-throated parrotbill 23
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 7
PRAKTSPARV Elegant Bunting 6
BERGFINK Brambling 4
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 3
SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE Black-browed Reed warbler 2
STJÄRTMES Long-tailed Tit 2
BRUNSÅNGARE Dusky Warbler 1
TALGOXE (Parus minor) Eastern Great Tit 1
DVÄRGSPARV Little Bunting 1
SIBIRISK JÄRNSPARV Siberian Accentor 1

Dagens totalsumma: 51 fåglar av 11 arter.

Ingen Hong Yu i märkningen idag, Jack förklarade att hans mormor är mycket sjuk och att Hong Yu måste hjälpa till där hemma. Behagliga +15 efter lunch och en promenad norrut längs stranden på egen hand (Christer). På en liten sandig dyn vid stranden fick jag syn på en liten flock lärkor, endast ett 20-tal meter från spången som jag gick längs. De visade sig snart vara två mongollärkor och fem Asian Short-Toed Lark. Enligt bokens utbredningskarta skall den förstnämnda vara en sällsynthet kring Beidaihe, men Bo Petersson berättade senare att den ses årligen i området. Middagen bestod bland annat av gelatinerad spagetti, vilka gav en känsla av att äta spagetti av mjukt glas! Märklig upplevelse. Kvällen blev kylig och vinden hade nu vridit mot NO.

 

2014-10-27 Nattfrost och stela ringmärkarfingrar 

När vi klev ut på morgonen såg vi att nattfrosten bitit hårt i gräset, varför näten var mer svårartade än annars att få upp kl 06:15.

Lugn märkardag, vilket inte var oss emot i de kyliga gryningstimmarna. Reveljen med glada hurrarop och klämmig marschmusik från den närliggande militärförläggningen fick oss att tina upp, något litet. De varma och smaskiga ”Taiwan pies” som Hong Yu köper åt oss i ett stånd längs vägen värmde ovanligt skönt i en kurrande mage denna morgon. Klarblå himmel och en svag känsla av västerbottnisk oktobermorgon infann sig, med bergfinkar och trastflockar i luften. Dessa trastflockar innehöll dock både rödhalsad, brun- och Naumanns trast. En tistelfjäril satt i en nätgata när temperaturen stigit till tio plusgrader klockan nio. Nu vet vi hur alla kineser kan få jobb: precis över allt där det finns en väg sätter man en bom över vägen var 100:e meter. Intill bommen placeras en vaktkur i vilken man installerar 1-2 vakter med en monitor och sängar. Ett till synes mycket bekvämt jobb, att vänligt vika bommen åt sidan vid förbipassage av fordon. Näten ned kl 11:15.

PRAKTSPARV Elegant Bunting 5
DVÄRGSPARV Little Bunting 5
SIBIRISK JÄRNSPARV Siberian Accentor 5
VIDESPARV Rustic Bunting 3
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 2
DVÄRGSÄVSPARV Pallas´s Reed Bunting 2
PAPEGOJNÄBB Vinous-throated Parrotbill 2
SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT Daurian Redstart 1
ÄNGSSPARV Meadow Bunting 1
TALGOXE (Parus minor) Eastern Great Tit 1
KINESISK BULBYL Chinese Bulbul 1
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 1
BERGFINK Brambling 1

Dagens totalsumma: 30 fåglar av 13 arter.

Åter en stilla promenad längs stranden norrut för en fotosession och åskådande av lekfulla kineser i det cirka tiogradiga havsvattnet. Stora lastfartyg ute på redden och hotellkomplex i den norra horisonten. Nu börjar kylan kännas av inomhus; endast ca 13-14 grader om kvällarna. Dock inga problem för ett varmblod (Christer), dock värre för den mer kallblodige Leif som fick krypa ned i en värmande sovsäck.

2014-10-28 Snötrana – är inte den på väg att dö ut? 

Vid nätuppsättningen kl 06 var det minus fyra och stelfrusna nät, fulla av rimfrost.

Det knarrade oroväckande under skosulorna. Stendött den första timmen, för att sedan komma loss lite grann på ringmärkningsfronten. Det kändes mest som en dag på jobbet, fram till det att Leif halade upp dagens (och för mig kanske veckans) läckraste fångst, nämligen en adult hona av långstjärtad rosenfink!

 

En privatmärkare som håller till några mil upp i bergen kom ned till oss med en fågelpåse i vilken han stolt förvarade en videsparv bärande en ring med inskriptionen ”XZ 91129 MOSKVA”. En ryss!

PRAKTSPARV Elegant Bunting 13
PILFINK Tree Sparrow 11
DVÄRGSPARV Little Bunting 8
TALGOXE (Parus minor) Eastern Great Tit 4
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 3
SIBIRISK JÄRNSPARV Siberian Accentor 3
VIDESPARV Rustic Bunting 3
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 2
KUNGSFÅGEL Gold Crest 1
STJÄRTMES Long-tailed Tit 1
DVÄRGSÄVSPARV Pallas´s Reed Bunting 1
BERGFINK Brambling 1
LÅNGSTJÄRTAD ROSENFINK Long-tailed Rosefinch 1
GULBRYNAD SPARV Yellow-browed Bunting 1

Dagens totalsumma: 53 fåglar av 14 arter.

2014-10-29 Är jag i Kina eller på Stora Fjäderägg en septembermorgon? 

Så mycket lättare att sätta upp näten denna morgon kl 06 i sköna åtta plusgrader och en svag, ljum SV-vind. Skaplig fart på tättingarna redan från gryningen därav. Vid halvtiotiden, då temperaturen krupit upp till behagliga 15 plusgrader satt jag och märkte först en blåhake och sedan ett par videsparvar, under det att en blå kärrhök och en lockande lappsparv passerade – precis de arter man har på Stora Fjäderägg låt säga 10 september, en vanlig morgon. Massor av Parrotbills i nätens absoluta närhet, men endast hanterbara åtta ex av dem gick i. Pust och stön.

PRAKTSPARV Elegant Bunting 14
STJÄRTMES Long-tailed Tit 11
VIDESPARV Rustic Bunting 9
PAPEGOJNÄBB Vinous-throated Parrotbill 8
DVÄRGSPARV Little Bunting 3
NAUMANNS TRAST Naumann´s thrush 1

 


AMURTRAST Pale Thrush 1

 


KINESISK BULBYL Chinese Bulbul 1
BLÅSTJÄRT Red-flanked Bluetail 1
BERGFINK Brambling 1
BLÅHAKE Blue-throat 1

 


TALGOXE (Parus minor) Eastern Great Tit 1

Dagens totalsumma: 52 fåglar av 12 arter.

Vår allra sista tur till våtmarkerna och dess tålmodigt väntande kinesiska fågelfotografer med sina långa teleobjektiv, gav resans första observation av White-cheeked Starling – en liten flock som flög förbi på nära håll, därtill bekanta nya researter som svartsnäppa och skedand. Om kvällen var det vår tur att bjuda igen för Lao Yangs gästfrihet under vår första kväll i Beidaihe. Det blev samma restaurang, med ungefär samma mat på tallrikarna, vilket på intet sätt var fel. Utsökt gott.

2014-10-30 Sista rycket 

Lätt smog, nio plusgrader och svag vind bjöds oss när näten sattes upp klockan 06:05. En hel del avskedets vemod rymdes i de relativt fågeltomma nätrundorna, där vi hela tiden fruktade att de många Parrotbills som fanns i omgivningarna skulle ställa till förtret. Det gjorde de nu inte, utan allt förlöpte helt odramatiskt under vår sista ringmärkningsmorgon. Vi fick inte tillfälle att säga ”hejdå” till Hong Yu, eftersom han åter var hemma och tog hand om familjen. De sista näten togs ner kl 10:30 och vi hade därmed gjort vårt.

VIDESPARV Rustic Bunting 24
PRAKTSPARV Elegant Bunting 9
DVÄRGSPARV Little Bunting 5
KUNGSFÅGELSÅNGARE Pallas´s Leaf Warbler 4
PAPEGOJNÄBB Vinous-throated Parrotbill 3
BERGFINK Brambling 2
TALGOXE (Parus minor) Eastern Great Tit 2
ENTITA Marsh Tit 1
DVÄRGSÄVSPARV Pallas´s Reed Bunting 1

Dagens totalsumma: 51 fåglar av 9 arter.

Efter avslutat märkning blev det snabbpackning, en sista lunch med våra kinesiska vänner på safariparkens personalmatsal, vilka hjälpligt verkade förstå att vi snart skulle flyga tillbaka till ”Ruidien”. Smidig tågtransport med moderna vagnar till Beijing, där vår vän Lao Zhang om möjligt denna gång var än mer entusiastiskt hjälpsam och engagerad i vårt bästa på alla plan. Han är ändå 81 år... Vi gjorde en turistisk tur till Himmelska Fridens torg, armbågade oss fram i tunnelbana med överfulla tåg i rusningstid och kunde sedan pusta ut en kort stund på vårt trivsamma hotell i centrala Beijing, innan vi följde Lao Zhang och åt pekinganka på utmärkt restaurang. Härligt sedan att få sova i en varm och skön säng...

 

2014-10-31 Hejdå Kina för den här gången 

Även denna morgon revelj 05:30, trots att all märkning var avslutad, men Lao Zhang ville ta oss med till sommarresidensets stora park för en promenad. Blåskator kantade vår väg genom långa lövträdsalléer och bland morgonjoggande kineser. Några sista nya researter blev det i mandarinand och en faktiskt en rördrom som passerade flygande över ett vassbälte vid en av parkens stora sjöar. Vi visste inte ordet av förrän klockan var 13:50 och vi tog farväl av kinesisk mark för denna gång. Tack så mycket, säger vi till Bo Petersson som gjorde vår resa möjlig.

EN SAMMANSTÄLLNING ÖVER RINGMÄRKTA FÅGLAR 17-30 OKTOBER KOMMER INOM KORT

 

 


RSS 2.0