Kyliga vindar från norr (2013-08-31)

Kylan gör sig påmind (tillfälligt får vi hoppas). Det var faktiskt ganska kallt att köra de 5 minutrarna på mopederna klockan 04.50 på morgonen. Härligt tänkte vi, nu blir det tryck. Man ack, troligen hade tättingarna autostrada över Beidaihe. Inget större tryck att tala om. Fåglarna som fångades, hade helt enkelt blivit tvungna att rasta - reserverna var slut. Många fåglar med dåliga fettreserver. Ganska ovanligt på Beidaihe fågelstation, där de flesta morgnar uppvisar feta fåglar. Mer än hälften av de 51 bruna törnskator vi tog hade fett 0. Här representerad av en elak adult hona:
 
Enda överraskningen i näten denna artrika morgon, blev en gråhalsad trast. En ungfågel:
 
 
Det märks tydligt att lägenheten innehas av två Kristinehamnare som finns ute i förskingringen; Bingsmarken respektive Lund. Båda med förkärlek för kaffe. Även om 1 kg redan gått åt så förevigas kaffeförrådet härmed. Det finns ett inslag från Stockholm också - (extrapris kanske?)
 
 
Vem faen är Arvid? Löfbergs och Zoegas, Värmland och Skåne....
 
Dagens ringmärkning:
 
BRUN TÖRNSKATA 51     红尾伯劳 51
NORDSÅNGARE 29     极北柳莺 29
TAIGASÅNGARE 20     黄眉柳莺 20
TAIGAFLUGSNAPPARE 6     红喉姬鹟 6
GULBRYNAD SPARV 5     黄眉鹀 5
TJOCKNÄBBAD SÅNGARE 4     白眉姬鹟 4
VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE 4     厚嘴苇莺 4
BLÅNÄKTERGAL 3     小蝗莺 3
STARRSÅNGARE 3     蓝歌鸲 3
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 3     双斑绿柳莺 3
DRILLSÅNGARE 2     蚁䴕 2
GÖKTYTA 2     栗鹀 2
BRUNSÅNGARE 2     红喉歌鸲 2
RUBINNÄKTERGAL 2     淡脚柳莺 2
RÖDBRUN SPARV 2     褐柳莺 2
ÖSTLIG KRONSÅNGARE 1     黑眉苇莺 1
GRÅHALSAD TRAST 1     黑喉石䳭 1
SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE 1     白眉鸫 1
SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA 1     冕柳莺 1
Totalsumma 142     Totalsumma 142
 
På kvällen satte vi upp näten. Körde orientnattskärra på bandspelaren. 2-4 nattskärror drog runt i en nattsvart himmel, upplysta av en åskfront med otaliga blixtar i väster. Tyvärr gick ingen i näten, men de lär vara kvar i morgon bitti. Åskfronten drog med sig regn som började falla lätt, strax innan vi var tillbaka i lägenheten. Väl inomhus så öppnade sig himmelens portar. Kvällens skörd; 3 bruna törnskato och en adult hane blånäktergal.

Både spännande och mycket fågel (2013-08-30)

Det märks att det blivit riktigt kyligt i norr. Fåglarna tryckte verkligen på idag. Och i Beidaihe var det den kallast morgonen hittills i augusti. 15-16 grader klockan 04.30. Spännande...
Första nätrundan gav ingen indikation. Kanske 10 fåglar, men andra gav dryga 100. Mängder med phylloscopus drog över och igenom märkplatsen. Dessutom så hängde en ung manchurisk smygsångare och rundan senare en adult i aktiv ruggning. Manchurisk smygsångare eller baikalsmygsångare som den kallas i vissa sammanhang heter Bradypterus davidii och är de första fånga de i projektet. Tidigare har vi tagit 5 kinesiska smygsångare.
 
1K Bradypterus davidii
Adult Bradypterus davidii
 
Det blev dryga 200 fåglar innan vi stängde näten och hela 3 göktytor. Varav en adult göktyta som sällan fångas.
 
 
147 phylloscopus, inte dåligt!
 
Dagens fångst:
TAIGASÅNGARE 49     双斑绿柳莺 49
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 49     黄眉柳莺 49
NORDSÅNGARE 40     极北柳莺 40
BRUN TÖRNSKATA 38     红尾伯劳 38
BLÅNÄKTERGAL 6     蓝歌鸲 6
BRUNSÅNGARE 5     褐柳莺 5
TJOCKNÄBBAD SÅNGARE 4     厚嘴苇莺 4
VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE 4     白眉姬鹟 4
GÖKTYTA 3     红喉姬鹟 3
DRILLSÅNGARE 3     蚁䴕 3
TAIGAFLUGSNAPPARE 3     淡脚柳莺 3
MANCHURISK SMYGSÅNGARE, baikal 2     斑胸短翅莺,BRADYPTERUS DAVIDI 2
RÖDBRUN SPARV 2     栗鹀 2
STARRSÅNGARE 2     小蝗莺 2
GULBRYNAD SPARV 1     黄眉鹀 1
ÖSTLIG KRONSÅNGARE 1     冕柳莺 1
STÖRRE HACKSPETT 1     大斑啄木鸟 1
DVÄRGSPARV 1     黑喉石䳭 1
SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA 1     小鹀 1
TALGOXE 1     大山雀 1
GLASÖGONFLUGSNAPPARE 1     北灰鹟 1
Totalsumma 217     Totalsumma 217
 

Regnvädret drog norrut (2013-08-29)

Och därför kanske det inte blev några större mängder fågel på morgonen, eftersom de mötte regnet. Det var säkert rester från gårdagen som fångades på morgonen. Inte helt fel dock. Nordsångarna dominerade, medan taigasångare och brun törnskata gav vika.

En glad Gabriel kom in till märkhoddan med en piplärka. Klart han var glad, för vår första höstfångade tundrapiplärka var ett faktum. En vacker ungfågel.

 Pechora Pipit

Vi jobbar ju mycket med åldersbestämning av fåglar. En viktig detalj avseende miljöövervakning. Ibland så stämmer verkligheten med teorin och det dyker upp allehanda trevligheter. Här är en tjocknäbbad sångare, den ska snart rugga. De brukar börja i september. Denna kanske borde övervägt att starta tidigare? Inte mycket fjädrar kvar att använda....

 

Fåglarna ebbade ut på förmiddagen och vi ägnade en stund åt att sträcka upp näten och dessutom sätta upp ett par nya. På eftermiddagen baxades den ena elmopeden upp på ett lastbilsflak för transport till Qinhuangdao. Regnandet igår hade gjort fullständigt överslag på elkablarna. Den gick varken köra eller stänga av larmet på. När vi väl kom till reparatören så kortslöt han moppen. Sedan var den som ny igen! Han justerade dock tillbaka handbromsen, som under ett par dagar gjort livet surt för Gabriel. Marcus hade ju spänt den i våras, eftersom den tog så slött – nu satt den fast!

En helt vanlig dag på Beidaihe fågelstation. Regn på em/kvällen gjorde att vi lagade ett par fågelpåsar, mekade med bilder och kollade svenska nyheter på internet.


Bra, trots eller pga vädret? (2013-08-28)

YR lovade nederbörd någon gång under morgonen. Det kändes hotande redan klockan 04.30, men uppehåll. Näten åkte upp. Vi fick faktiskt två nätrundor utan regn och det lilla regn som sedan kom, störde inte märkningen, förrän efter 9 då vi halade näten.

Första fågeln, en schrenks dvärgrördrom, hängde bara i näbben. Som tur är, är näbben ”tandad” så den kunde inte komma loss.

 Schrenks little bittern

Det blev en trevlig morgon med många phylloscopus. nordsångare, sibiriska lundsångare och östliga kronsångare, men inte minst taigasångare som redan nu blev andra art för dagen. Kronsångarna är de första östliga kronsångare vi svenskar tar på hösten. Det var därför extra trevligt att vi kunde hitta några adulta fåglar bland dem. Även bland de 38 nordsångarna, hittade vi 10 adulta fåglar. Kanske hade inte dessa fåglar rastat om det inte vore för vädret. Samtliga fåglar under morgonen var nämligen väldigt feta och fina.

 Eastern Crowned, adult bird
 

Dagens fångst:

NORDSÅNGARE

38

   

极北柳莺

38

TAIGASÅNGARE

22

   

黄眉柳莺

22

SIBIRISK LUNDSÅNGARE

16

   

双斑绿柳莺

16

ÖSTLIG KRONSÅNGARE

9

   

冕柳莺

9

DRILLSÅNGARE

6

   

大山雀

6

TALGOXE

6

   

淡脚柳莺

6

BLÅNÄKTERGAL

4

   

蓝歌鸲

4

BRUN TÖRNSKATA

3

   

红尾伯劳

3

STARRSÅNGARE

3

   

小蝗莺

3

TJOCKNÄBBAD SÅNGARE

2

   

厚嘴苇莺

2

GULBRYNAD SPARV

2

   

黄眉鹀

2

GÖKTYTA

1

   

蚁䴕

1

TRÄSKSÅNGARE

1

   

棕头鸦雀

1

VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE

1

   
紫背苇鳽

1

ROSENBRÖSTAD PAPEGOJNÄBB

1

   

白眉姬鹟

1

SCHRENKS DVÄRGRÖRDROM

1

   

矛斑蝗莺

1

RÖDBRUN SPARV

1

   

栗鹀

1

TAIGAFLUGSNAPPARE

1

   

红喉姬鹟

1

Totalsumma

118

   

Totalsumma

118

 
I morgon utlovas bättre väder och i skrivande stund har det slutat att regna. (Svensk tid 10.45)

Härlig märkmorgon (2013-08-27)

Dryga 20 grader - Shorts och T-shirt. Inga mygg, ingen vind. Bara fukt och morgondis. Som gjort för en skön märkmorgon i Beidaihe. Och visst satte det fart, men kanske inte främst på sträckarna även om det var en del rörelse. Dagen dominerades av lokala papegojnäbbar och kanske, delvis lokala bruna törnskator. 
Vi börjar nu komma tillrätta i den nybyggda ringmärkarboden - det är bara el som saknas, sedan är ällt klart. Här sitter en glad Gabriel vid märkbordet (nya arter i handen, kan ju göra vem som helst glad):
 
 
Dagen bjöd väl inte på några stora överraskningar, förutom en adult Manchurisk Cettia. En hona i aktiv ruggning och kvardröjande ruvfläck. Gott om fågel som sagt och locustellorna förgyller morgonen, här en ung Träsksångare:
 
Så här fördelade sig dagens 150 fåglar:
 
ROSENBRÖSTAD PAPEGOJNÄBB 46
BRUN TÖRNSKATA 29
NORDSÅNGARE 14
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 12
TAIGASÅNGARE 10
TJOCKNÄBBAD SÅNGARE 9
TALGOXE 7
VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE 5
TAIGAFLUGSNAPPARE 5
TRÄSKSÅNGARE 3
STARRSÅNGARE 3
BRUNSÅNGARE 2
MANCHURISK CETTIA 1
GRÅKRONAD HACKSPETT 1
ÖSTLIG KRONSÅNGARE 1
GLASÖGONFLUGSNAPPARE 1
ORIENTDVÄRGUV 1
Totalsumma 1
 

Blåst på fåglarna (2013-08-26)

Dagens dagboksblad blir något annorlunda. Sent igår kväll fick vi reda på att området vi ringmärker skulle stängas av då höga politiska potentater skulle beträda parken. Till saken hör att vi ifjol inte kunde starta ringmärkningarna förrän 10 september då stora delar av partitoppen befann sig i Beidaihe. I år är det inte lika mycket Beijingfolk, men ändå – då och då frekventerar de parkområdet och då är det bara att acceptera att säkerhetsfolket stänger området. Dessa politiska sommarmöten härstammar, om vi förstått rätt, ända från partiets uppkomst. De flesta toppolitiker har och har haft sina sommarhus i Beidaihe. Nu har man anläggningar som enbart är till för politikerna. Det kan man ju tycka vad man vill om. Men, det är ju trots allt så att området inte hade funnits, om inte politikerna ville ha rekreation under sommarmötena. Risken hade varit uppenbar att märkningarna då hade bedrivits i mer nedskräpad och förstörd miljö. Märkplatsen omgärdas av stora skogsområden, med asfalterade promenadstråk. Jag vet inte hur många hektar området är, men det tar 15-20 minuter att susa fram 30 km/h på elmoped, från ingång till änden på parken. Parken angränsar till reservoarområdet, där vi också har en mindre grupp nät. Parken drivs av norr om liggande Qinhuangdao Safari Park. Lao Yang, som är ringmärkningschef, är tillika säkerhetschef på parken. Bortom reservoaren ligger Safariparks risfält. Dessa fält förser djurparkspersonalen med ris under året. Meningen är ju att vi även ska ha nät där, för att fånga diverse fågel som gillar risfält. Nu får vi vänta några dagar tills politikerna åker hem.

Det kommer kanske att ta tid innan ringmärkningen i Kina är så väl känd och accepterad att politikerna, i stället för att kasta ut oss från området, ser till att få guidningar och får tillfället att se fina kinesiska fåglar. Jag tror inte de vet vad de går miste om – tack vare eller på grund av säkerhetsfolkets hysteriska rädsla för vad som kan hända, om en toppolitiker träffar vanliga dödliga.

Vi får acceptera att vi arbetar i en annan kulturell miljö, under andra omständigheter, än vad vi är vana vid från Sverige.

Trots allt så hann vi med en runda och fick 9 fåglar:

Dagens fångst, en runda:

BLÅNÄKTERGAL

2

VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE

2

TRÄSKSÅNGARE

1

SIBIRISK LUNDSÅNGARE

1

DRILLSÅNGARE

1

ORIENTNATTSKÄRRA

1

SIBIRISK FLUGSNAPPARE

1

Totalsumma

9

 
Sibirisk flugsnappare 1K. Fortfarande mycket av pulldräkten kvar.
 
Eftersom vi blev blåsta på morgonen, satte vi upp näten en stund på kvällen och fick in drygt 20 fåglar som ringmärktes i kvällsljuset. 2 vitbrynad narcisser, 6 nordsångare, 1 sibirisk lundsångare, 3 tjocknäbbade - varav en 1K som aktivt ruggade och en adult som aktivt ruggade, 6 rosenpapegojnäbb och 5 bruna törnskator.
 

Premiär! Och det känns i fingrarna (2013-08-25)

Äntligen igång. 24 grader varmt klockan 04.30. Shorts och T-shirt. Som tur är, relativt myggfritt. Det verkade ha varit lite rörelser trots allt. Första nätrundan gav 2 träsksångare och 3 blånäktergalar. Några phylloscupus. Det är höst trots högsommarvärme.
 
När väl solen gått upp över trädtopparna dominerade bruna törnskatorna. Det känns i fingrarna att man är tillbaka bland näten i Beidaihe.
 
En av dagens bruna törnskator, en adult hona:
 
Värmen tilltog och fåglarna mattades av. Näten halades vid 09.30. 
 
Dagens fångst:
BRUN TÖRNSKATA 27
TJOCKNÄBBAD SÅNGARE 16
NORDSÅNGARE 8
BLÅNÄKTERGAL 3
TAIGAFLUGSNAPPARE 2
TRÄSKSÅNGARE 2
KUNGSFISKARE 2
TAIGASÅNGARE 2
DRILLSÅNGARE 2
BRUNSÅNGARE 1
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 1
Totalsumma 66
 
På eftermiddagen anlände Gabriel Norevik som ska stanna till den 12 oktober.
 

Ju Shan, Lao Ling (2013-08-22 -- 24)

Jag har tillbringat många majmorgnar på Lao Ling. Man slutar inte att bli tagen av bergets skönhet. Stillheten var nu i augusti, än mer påtaglig, det saknades fågelsång! Berget var i stort sett tyst. Men fåglar fanns det ju ändå.
 
Utsikt från Lao Ling mot nordost:
 
På våren är det lätt att hitta fåglarna. Den arten finns på 700 m, den andra på 1000 m. Nu, nu fanns ingen systematik. Fåglarna fanns huller om buller. Endast de vitbukiga rödstjärtarna och bergstaigasångarna höll till på sina respektive revir. Kanske för att de fortfarande stökar med häckningen?
 
Mycket hårt arbete och trampande, gav i och för sig lite utdelning, men kanske inte som förväntad.
Igår morse testade jag vitbukig rödstjärt på samma plats som vi fångade en hane 2012. Jo, mycket riktigt. En ungfågel, just flygg, flög raskt in i nätet. Sedan blev det ingen mer fångst den dagen.... Trots flera försök på bl a bergstaigasångare.
 
 
Vitbukig rödstjärt, 1K. Närmaste släkting blåhake!
 
Eftermiddags- och kvällsrundan gav möjlighet att reka var fåglarna fanns, hittade både mingtarstar och kinesiska sångare. Tänkte, att i morgon kommer det att gå som smort. Sagt och gjort. På mingtrastarna i det skumma gryningsljuset klockan 04.20. Minst 10 mingtrastar samlades runt MP3:an och näten, men ingen ville flyga i. 
 
Fortsatte till de inrekade kinesiska sångarna. Satte upp två nät och på med bandspelare. Efter en dryg timmes väntan - flög det i en mindre (claudia) kronsångare, en adult nästan (90%) färdigruggad fågel.
 
Under tiden vi hanterade kronsångaren, flög det i en efterlängtad kinesisk sångare (yunannensis). Ungfågel dessutom, som vi gärna ville ha.
 
 
Lao Ling ger alltid utdelning, även om det kändes mycket annorlunda mot våren. Inte ett spår av gulstreckad sångare eller kortvingad sångare. Ganska mycket bergstaigasångare och mindre kronsångare. Många vitbukiga rödstjärtar. Nu visade de sig ganksa öppet, mot våren, då de är extremt svårsedda. En koklassfasan och relativt gott om mingtarstar. Yunannesis, var det färra utav. Kanske för att phyllarna var så tysta. Vegetationen är otroligt tät och svårskådad i. Däremot hittade jag bull-headed shrike vid infarten, där de brukar häcka. Utöver dessa arter så fanns det en hel del sibiriska flugsnappare (häckare?) och taigasångare på genomresa.
 
Nu väntar nätuppsättning i Beidaihe och premiär i morgon söndag!
 
Bo
 
 

Välkommen till en ny höstsäsong i Beidaihe (2013-08-21)

Under några dagar har jag gjort i ordning lägenhet, köpt in lite prylar som behövs för hushållet och fått ordning på det mesta. Nu saknas det bara att näten ska kunna sättas upp och att det ska komma ner lite svenska ringmärkare. Ett helt gäng gubbar jobbade febrilt på morgonen för att kapa, den sedan juni, mycket högväxande salixarten. 30 grader varmt och säker 98% luftfuktighet gör jobbet både svettigt och hårt. 

Märkplatsen har nu fått ett stiligt litet hus där vi kan förvara saker, värma oss när nordanvinden drar i november, samt koka kaffe! Det går framåt så sakteliga. Huset, som kostar många tusenlappar, har fått ett skitigt, värdelöst skrivbord, en stol och en fotölj som luktar skunk. Sinne för proportioner? Kinesisk standard? Nåja, vi får nog ordning på detta torp också. Vänta bara tills Gabriel kommer....
 
I morgon blir det en 2 dagars-tur till bergen norr om Qinhuangdao. Lao Ling heter toppen och Ju Shan heter bergsmassivet. Det är samma berg som sträcker sig norr om Beijing och som kinesiska muren följer. Sålunda kommer jag att få återuppleva muren, som den ser ut i dag, orestaurerad. Tanken är att vi ska fånga ungfåglar av diverse arter, som är svåra att få in i näten nere i Beidaihe. Återstår att se hur fångslyckan blir. Rapport kommer.
 
Preliminärt blir det säsongsstart i Beidaihe söndag eller senast måndag. Gabriel Norevik anländer på söndag och då hoppas jag allt är klart för märkning.
 
Just nu är det väldigt lite fågel i Beidaihe. Av tättingar har jag endast sett de fåtalet lokala häckarna. Utöver dessa 1 tjocknäbbad sångare och en felplcerad (burrymling?) Hwamei. Idag rastade det 6 gråsnäppor vid bron och en svarthuvad kungsfiskare sågs på morgonen, på märkplatsen. En illegal fångsman har lyckats med bedriften att samla in över 100 berguvsungar!! Polisen plockade honom och samtliga unga berguvar sitter nu i några burar på djuparken intill märkplatsen i väntan på att bli ringmärkta och släppta. Samtliga ser ut att må bra och väntar ivrigt på att bli släppta. Tydligen har denna illegala fångst skett i en nordligare provins, dvs inte i detta närområde.
 
 
Lao Yang instruerar gubbsen.
 
Bloggen kommer att uppdateras dagligen från söndag eller måndag. På återseende!
Bo Petersson 彼得森 布
 

RSS 2.0