30/4 - Nästan storfångst

Idag debuterade Tom som kinesisk ringmärkare och det blev en actionfylld debut. Redan under allra första rundan hördes ett högt skrikande från ett av näten, ljudkällan var en intrasslad natthäger, lite snopet lyckades dock hägern ta sig ut innan Tom trasslat ur dvärguven som uppehöll honom. Hägern lämnade iaf en död fisk i nätet som plåster på såren, men nästa gång tar vi hägern istället!

I övrigt blev det en ganska lugn fångstmorgon där taigasångarna dominerade stort. Ännu en kungsfiskare samt vårens kanske sista(?) blåstjärt förtjänar ett omnämnande. Efter märkningen drog vi ut på en liten skådartur ner mot sydöstra delarna av Beidaihe, på Jin Shan Fields hittades en amursävsparv, en rödkindad sparv och en gråhuvad vipa. Vid vattenreservoaren nära märkplatsen fanns sidenhägern kvar även idag och hade dessutom fått sällskap av ytterligare en lite ovanligare vit häger nämligen en mellanhäger. Vid samma reservoar noterades även vårens första rostbukspett, sibiriska beckasin och sibiriska tundrapipare.

Mellanhäger
Record shot på en mellanhäger.

Det är för tillfället extremt mycket folk i omlopp här i Beidaihe, detta beror på att de flesta kineser är lediga från jobbet några dagar i månadsskiftet och många söker sig därför ut från städerna till idyller såsom Beidaihe. Vi ringmärkare har dock aldrig ledigt, men vad gör det när man njuter av var dag på jobbet!

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 32
Kungsfågelsångare 5
Östlig kronsångare 2
Blåstjärt 1
Taigaflugsnappare 1
Gråhuvad sparv 1
Kungsfiskare 1
Rosenpapegojnäbb 1
Orientdvärguv 1


Totalt 45 fåglar av 9 arter

/Andreas


29/4 - Halvtid!

April är snart passerad och vårsäsongens första halva därmed avklarad. För egen del betyder det att jag har knappt en månad kvar till hemfärd, medan Marcus strax är hemma och Tom just kommit hit. Det är väldigt spännande hur snabbt man anpassar sig till ett liv i ett främmande land, det känns för tillfället mer naturligt att hälsa med "Ni Hao!" än "hej" och att äta med kniv och gaffel istället för pinnar skulle kännas riktigt avigt. Ännu återstår mycket tid här i Kina och det ska nog mycket till om inte maj blir lika trevlig som april sett till natur, fåglar och upplevelser.

Dagens ringmärkning blev en ganska lugn historia med blott 20 fåglar märkta, troligtvis ligger det åter regn och blockerar i söder, men som tur är fördröjer det ju bara det hela och fåglarna lär snart dyka upp igen. Även om antalet fåglar var mediokert blev arterna desto trevligare, förstarundan dominerades av ringstorlek G med två orientdvärguvar och en japansk sparvhök. Sparvhöken som var en gammal hane var en riktigt snygg sak och dessutom en ny art för undertecknad.

Japansk sparvhök
Japansk sparvhök, 3k+ hane. Liten men läcker rovfågel.

För att göra hemvändaren Marcus lite avundsjuk kan även vårens första blånäktergal nämnas. Denna art som inte skulle anlända i april och var helt uträknad som möjlig art för honom missades alltså med endast en dag. Att fågeln var en gammal hane svider kanske om möjligt lite ytterligare.

Blånäktergal
Blånäktergal 3k+ hane.

Efter att Tom mötts upp på tågstationen vid kl 13:30 dröjde det inte länge innan kikaren hängde runt hans hals och siktet var inställt på skådning. Vi begav oss därför ut på en liten tripp i närområdet och lyckades då slå till med en inte alltför vanlig art i Beidaihe, nämligen sidenhäger! Denna art som endast finns här i östra Asien tillhör världens klart ovanligaste våtmarksfåglar och är därför hett eftertraktad bland gästande skådare. Det börjar bra alltså!

Sidenhäger
Sidenhäger minsann! Foto: Tom Malm

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 11
Taigaflugsnappare 2
Orientdvärguv 2
Japansk sparvhök 1
Tristramsparv 1
Brunsångare 1
Blånäktergal 1
Rubinnäktergal 1


Totalt 20 fåglar av 8 arter


/Andreas


28/4 - Det slår aldrig fel...

Även idag präglades vädret av det lite gyllengula skimmer som de stora sandmängderna i luften orsakar. Fåglarna brydde sig nog inte nämnvärt om detta och fångsten blev även idag mycket god, även om inledningen var ganska lugn. Kungsfiskarnätet över ån producerade återigen en konung, vårens fjärde, i övrigt var det som vanligt om tidiga morgnarna med några orientdvärguvar och ganska små antal phylloscopus.

Orientdvärguv
Charmiga orientdvärguvar är inget man längre förvånas över under förstarundorna.

Marcus ägnade de tidiga timmarna åt att packa väskorna för avfärd mot Beijing kl 10:00, men kom bort en sväng till märkplatsen för att säga adjö till oss andra. Knappt hade han hunnit vända tillbaks innan det började hända grejer, som det ju alltid gör när någon inte är närvarande.. Årets första videsångare gick i nät och undertecknad ringde och fick reda på att Marcus ännu inte lämnat, en snabb mopedtransport till lägenheten senare gjorde att han slapp åka hem till Sverige utan videsångare. Vårt sista samtal kom att handla om att han trots att han missar Östkinas "stora månad" maj ändå fått in en hel del läckra fåglar. Enda som han riktigt grämde sig över var att han inte fått syn på någon guldtrast, något han nästan tagit för givet.

Vi tog farväl igen och undertecknad körde tillbaka mot märkplatsen då plötsligt något stort och spräckligt flög upp framför moppen, EN GULDTRAST, men nu hade tyvärr Marcus lämnat Beidaihe.. Nästföljande runda slog det till med fågel och det var plötsligt taigasångare och svarthakade buskskvättor överallt. Undertecknad plockade sig fram genom märkplatsen och håvade bland annat in vårens första bruna törnskata, en smärtsam upplevelse som man nog får börja vänja sig vid. Vid ett av de sista näten glimmade något nästan overkligt blått, EN HANE BLÅVIT FLUGSNAPPARE, detta var ju bara för sjukt och så synd om Marcus.

Blåvit flugsnappare
Blåvit flugsnappare, 3k+ hane. En snygg och sällsynt fågel.

I skrivande stund är jag ensam svensk kvar i Beidaihe, men det dröjer bara knappt ett dygn innan Tom Malm anländer. Imorgon blir jag dock ensam svensk vid ringmärkningen, potentialen har aldrig varit högre!

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 46
Kungsfågelsångare 2
Taigaflugsnappare 2
Brunsångare 1
Östlig kronsångare 2
Videsångare 1
BLÅVIT FLUGSNAPPARE 1
Brun törnskata 2
Kungsfiskare 1
Orientdvärguv 3
Tristramsparv 1
Vitgumpad buskskvätta 13

TOTALT 75 FÅGLAR AV 12 ARTER

Brun törnskata
Ett av många nyp som kommer delas ut under våren. Brun törnskata, 3k+ hane.

/Andreas


27/4 - Sandstorm från inre Mongoliet

Efter regn kommer solsken och med det bra sträcknätter. Som väntat var det alltså gott om fågel idag och vi nådde nästan upp i tresiffrigt antal. Taigasångarna dominerade stort och stod för 59 av de 93 märkta fåglarna, i övrigt kan vårens andra tristramsparv och taigaflugsnappare nämnas. Bland de många taigasångarna fångades en extremt liten individ med ett vingmått som t.o.m är mindre än många kungsfågelsångare. Fågeln kändes dessutom lite annorlunda i färgsättning och proportioner, slutsatsen blev ändå en dvärgväxt taiga.

Micro
Microtaigasångare med mer normalstor artfrände.

Marcus som idag hade sin sista heldag här i Beidaihe ville göra en sista skådartripp för att suga i sig det sista av Kinas fågelliv innan han återvänder hem. Mopedfärden blev dock allt annat än glassig för det gick tidvis knappt att hålla ögonen öppna på grund av all sand som blåste. Senare fick vi förklarat för oss att det var sand från centralkina och inre Mongoliet som förts hit med vindarna. Tyvärr var det även så disigt att det knappt var lönt att spana över havet så särskilt mycket fåglar såg vi inte i södra delarna av Beidaihe.

Det var först vid Sandflats som sikten bättrades och vinden avtog och här blev utbytet av fågel ett helt annat. Framförallt noterades betydligt fler vadare och tärnor än tidigare och vi kunde bl.a. räkna in 5 spetstjärtade, 16 rödhalsade, 19 tereksnäppor, 4 mongolpipare, 3 skräntärnor och 4 skäggtärnor. Ett kinesiskt barn med drake orsakade ett uppflog och vi fick då syn på en lite mindre calidrisvadare som gick ner i en vegationsrik vattenpöl. Vi hade våra misstankar om vad det kunde vara men fick vänta rätt länge innan fågeln visade sig igen, jomenvisst, långtåsnäppa! En efterlängtad art som också var kvällens målart no1.

Långtåsnäppa
Långtåsnäppan som skulkade hårt i vegetationen.

Dagens ringmärkning:

TAIGASÅNGARE 59
KUNGSFÅGELSÅNGARE 10
ÖSTLIG KRONSÅNGARE 3
BRUNSÅNGARE 5
GRÅHUVAD SPARV 4
TRISTRAMSPARV 1
DVÄRGSPARV 3
ROSENPAPEGOJNÄBB 2
ORIENTDVÄRGUV 5
TAIGAFLUGSNAPPARE 1


Totalt 93 fåglar av 10 arter

/Andreas


26/4 - Blockerade sträckvägar

Idag vaknade vi upp till en klar och ljummen morgon helt utan vind, ingridienserna till en kanondag för fångst av vårfåglar såg alla ut att finnas där. Men väl inne bland näten var det nästan kusligt tyst, någon enstaka redan tidigare ringmärkt fågel dinglade i nåt nät men i övrigt var där ingenting, märkligt! Det var först senare under morgonen när fågelstationsbossen Yang anlände som vi fick en förklaring till det usla resultatet, stora regnoväder låg tydligen över södra Kina och blockerade mer effektivt än något annat fåglar på väg mot norr. Med blott fyra fångade fåglar på 30 nät och tre timmar bestämde vi oss för att dra ihop för dagen och göra annat.

Grönt
Fin dag i Beidaihe, men väldigt tom på flyttande tättingar

Vi bestämde oss för att ta en tur till en lokal kallad Jin Shan Fields som ligger i sydöstra delen av Beidaihe, området som inte ser mycket ut för världen har ändå gång på gång levererat trevliga arter åt gästande skådare. Idag var inget undantag och en promenad runt i området resulterade i hela fyra nya Kina-arter för oss i form av stenskvätta, korttålärka, grässångare och brun törnskata. Dessa fyra fåglar var faktiskt nästan de enda vi såg i området för liksom övriga delar av Beidaihe var det väldigt tomt på nattsträckande småfåglar denna dag.

Isabella
Ljus stenskvätta på Jin Shan fields

Turen gick vidare till närbelägna udden Lighthouse point, det var väldigt lågt vatten denna dag och vi valde att traska en bit längs stranden ut mot udden. I en liten stenig vik upptäcktes under ett tubsvep dagens största överraskning och kanske det mest överraskande vi stött på här i Kina hittills, STRÖMÄNDER! Fantastiskt roligt och väldigt oväntat så här långt söderut. Fåglarna som utgjorde ett par bjöd sedan på mycket fina observationer på ganska nära håll, en drömfågel för undertecknad var helt plötsligt observerad i verkligheten.

Strömand
Strömand hane och hona, rar gäst i Kina

På stranden innanför pointen gjordes nästa trevliga bekantskap, två mingmåsar härjade nämligen runt med ett gäng skrattmåsar. Troligtvis samma mingmåsar såg vi tidigare lite längre norrut förbiflygandes i motljuset och det var därför kul att kunna komma dem så nära och höra dem tjabba med varandra. Marcus som haft som stående projekt under våren att få bra bilder på arten lyckades idag slutligen få sina efterlängtade bilder.

Mingmås
Mingmås, adult. En av världens absolut ovanligaste måsfåglar.

Under kvällen blev det en tur till Sandflats där det var ganska lugnt, dock slog vi till med en lite tyngre art för området även här då vi en flock mosnäppor fann en småsnäppa. Här i Östasien kan man säga att småsnäppan ersätts av den rödhalsade snäppan och småsnäppor är därför ganska ovanliga.

Småsnäppa
Små- och mosnäppa, kanske inte kinas mest spännande vadare i våra ögon, men ändå

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 3
Kungsfågelsångare 1

Totalt få fåglar av få arter

/Andreas och Marcus fågelbilder

25/4 - Blåsta på märkning, men inte på fåglar

Gårdagens regnoväder svepte förbi under natten, men mycket förvånande hade det ersatts av kraftiga vindar. Med byvindar på säkert en bra bit över kulingstyrka kändes det inte lönt att ens försöka fånga fåglar idag. Men eftersom vindarna var ljumma och ljuset var fint bestämde vi oss för att ta en lite längre tripp i Beidaiheområdet och skåda fåglar istället. Med vår elmoped brände vi iväg söderut utmed kusten och stannade på trevliga ställen längs med vägen, första stoppet blev risfälten inte långt från märkplatsen. Risodlingen där har nu kört igång och man pumpar därför rejält med vatten upp på fälten som då blir utmärkta rastplatser för fåglar. I vadarväg var där ganska lugnt med blott någon dammsnäppa och styltlöpare på plats, desto bättre var det dock med ärlor och piplärkor. Vi bjöds på mycket fina obsar på hedpiplärkor (ssp japonicus), rödstrupig piplärkor, sädesärlor (ssp leucopsis och ocularis) och östliga gulärlor.

Hedpip
Hedpiplärka, rasen japonicus

Därefter gjorde vi regelbundna stopp utmed vägen men av småfåglar syntes inte mycket till, tre svartryggade rödstjärtar och en gråryggad trast toppade här. Vid Lighthouse point, Beidaihes sydostpunkt, spanade vi ut över havet en stund men det var lugnt mitt på dagen och vi fick nöja oss med sju svarthalsade doppingar och några svartstjärtade måsar. Här nere noterade vi att batteriet började tryta på mopeden och vi bestämde oss för att vända hem. Det blev ett par tunga uppförsbackar på vägen och en batterimätare på absoluta miniminivå som följd, men med knapp marginal lyckades vi ta oss hem innan batteriet la av helt.

Borta bra men hemma bäst som man brukar säga och det stämde sannerligen bra idag, för på kvällen gjorde vi ett besök på hemmalokalen Sandflats vilket bjöd på kalasobsar av rödhalsad snäppa, spetstjärtad snäppa, mongolpipare, dvärgsävsparv, dammsnäppor, japansk vaktel och en 2k mingmås.


Från vänster: rödhalsad snäppa, spetstjärtad snäppa och svartbent strandpipare

s
Spetstjärtad snäppa på Sandflats

Dagens ringmärkning:

Inställt!

/Andreas text och bilder Marcus


24/4 - Kylan gav röda kinder

Det är återigen lite kyligare här i Beidaihe vilket märks framförallt inomhus, dubbla sovtäcken är ett måste och skulle man få för sig att gå på toaletten om natten ryker det rikligt från porslinet.. Men vi klagar inte på vår situation här i Kina, för detta var ännu en i den långa raden av trevliga dagar att minnas. Medan vi vittjade de första näten för dagen hördes ett "tick" som lät bekant, skulkande på marken bland några grästuvor hittades ljudkällan, en rödkindad sparv, favorit i repris från igår alltså! Strategiska som vi är gjordes en kringgående rörelse för att om möjligt stöta in fågeln i närmsta nät, planen lyckades och Marcus kunde lägga vantarna på ännu en efterlängtad fångstart! Rödkindade sparvar är förvånansvärt bastanta djur med en kroppshydda matchande typ kornsparv, domherre. Det är därför lite märkligt att de båda Europeiska fynden initialt tagits för plutten dvärgsparv.

Rödkindad sparv, 2k hane
Rödkindad sparv, 2k hane

Marcus
Svärmorsdrömmen Marcus med Fucata. Marcus har mobilnummer: 0704910846

Den gästande gruppen från Beijing var kvar även idag och vi fick jobba hårt för att hinna märka fåglar och samtidigt instruera dem i fågelbestämning. När det var som mest ös var det bra att de kunde hjälpa till med plocka fåglar. Det kom därför som en glad liten överraskning när vi ur en påse plockade upp vårens första taigaflugsnappare.

Gruppen
När "Mao" talar så lyssnar man.                                                            Foto: "Ann"

Taigaflug
Taigaflugsnappare, 3k+ hane

Under sista rundan för dagen bjöds vi på ytterligare två pionjärer. Den första var en väntad ny art, en sibirisk piplärka som trots att det är en av de vanligare arterna man ser och hör här dessa dagar inte gått i nät tidigare. Den andra var lite mer oväntad, en manchurisk cettia.

Trastsångare
Manchurisk cettia, 2k.

I skrivande stund regnar det för fullt utanför, men enligt prognosen skall det lägga sig under natten. Vi håller tummarna för att prognosen håller!

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 22
Taigasångare 21
Blåstjärt 5
Praktsparv 1 
Östlig kronsångare 4
Brunsångare 3
Taigaflugsnappare 1
Pilfink 1
Orientdvärguv 1
Manchurisk cettia 1
Rödkindad sparv 1
Sibirisk piplärka 1
Östlig talgoxe 1
Entita 1

Totalt 65 fåglar av 14 arter

/Andreas


23/4 - Dagens segrare, inornatus

En lite lugnare dag idag jämfört med igår, framförallt märktes det på antalet arter som endast nådde strax över en tredjedel av gårdagens. Men det var gott om taigasångare och för första gången i vår var inte kungsfågelsångaren den vanligaste sångaren. I övrigt hände inte så mycket rörande märkningen, första honan gråhuvad sparv för året och tre kronsångare i näten.

Eftersom det började hellugnt med blott två fåglar på förstarundan hade vi lite extra tid till att spana runt i parkområdet där vi märker. Detta resulterade i vårens första bacchus- och kohägrar, en snygg hane rödkindad sparv och en kinesisk hökvråk. Trevliga arter!

Rödkindad sparv, hane
Rödkindad sparv hane, välkamouflerad i risfält

Bacchushäger
Bacchushäger

Under eftermiddagen gav sig Marcus ut på en liten skådartur med våra besökare från Beijing Bird Banding, medan undertecknad var tvungen att stanna inne och ta itu med en matematikinlämning (trist). Några av arterna han sprang på presenteras i bildform här under.

Gulbrynad sparv
Gulbrynad sparv, första för våren.

Natthäger
Natthäger som fått tag på en rejäl groda

Svarthakad buskskvätta
Vitgumpad buskskvätta hane

Dagens ringmärkning: 

Kungsfågelsångare 15
Taigasångare 24
Blåstjärt 3
Gråhuvad sparv 2
Dvärgsparv 1
Östlig kronsångare 3

Totalt 48 fåglar av 6 arter


22/4 - Sibirisk urladdning!

Efter gårdagens goda fångstdag kändes det nästan tveksamt om denna dag skulle kunna nå upp i samma nivå. Men redan efter första 10 näten som bjöd på inte mindre än sex orientdvärguvar, en hane kungsfiskare och två östliga kronsångare kändes gårdagen slagen! Det skulle dock bli ännu bättre för i rundans näst sista nät glimmade något ilsket rött, rubinnäktergal! Marcus som tvivlat starkt över om han skulle få in denna drömart innan han lämnar den 28e april blev därför helt känslomässigt omkullslagen och trodde knappt sina ögon. Att fågeln var en adult hane gjorde förstås inte saken sämre. I nätet efter hängde ytterligare en rubin och dagen hade börjat på bästa sätt!

Rubiner och kungsfiskare
Rubinnäktergalar, 3k+ hanar och Kungsfiskare 2k hane

Det rullade sedan på med en rubin varannan runda och när vi stängde för dagen vid klockan 14:00 hade vi kommit upp i hela sex rubinnäktergalar, varav fyra var gamla hanar och övriga två var gamla honor. Nya fångstarter för året blev vitgumpad buskskvätta och dvärgsävsparv. Sävsparven som var en gammal hona var även ny art för oss båda.

Dvärgsävsparv, 3k+ hona
Dvärgsävsparv, 3k+ hona

Det var idag väldigt varmt och skönt, säkert 16 grader, så efter avslutad märkning begav vi oss ned till Sandflats i förhoppning att springa på lite trevliga vadare. Denna gång lyckades vi bättre än sist och fick bl.a. se mongolpipare, tereksnäppa, dammsnäppa, kolymasnäppa och två skedstorkar. Nu har det alltså rullat igång på allvar, nu blir det fullt ös i över en månad!


Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 32
Östlig kronsångare 3
Gråryggad trast 1
Taigasångare 7
Dvärgsparv 2
Dvärgsävsparv 1
Gråhuvad sparv 4
Orientdvärguv 6
Kungsfiskare 1
Vitgumpad buskskvätta 2
Rubinnäktergal 6
Blåstjärt 13
Mandarinmes 4
Rosenpapegojnäbb 1
Pilfink 2
Brunsångare 1

Totalt 85 fåglar av 16 arter

/Andreas


21/4 - En oväntad gäst från bergen?

Det började som en bra märkardag alltid gör med spekulationer om fågeltillgången i skumrasket och med anledning av den flitiga kören av diverse tättingar blev förväntningarna på dagen riktigt höga. Om gårdagen var vårens kanske sämsta fågeldag får man nog anse denna dag som den bästa hittills! Såväl artmässigt som antalsmässigt var fångsten högst i vår och dagen bjöd på flera trevliga överraskningar.

 

Första rejäla glädjeämnet blev en liten flock trastar som i full karriär drog in lågt mot näten, två av dessa fastnade och visade sig vara en 2k hane och en gammal hona gråryggade trastar. Rundan bjöd också på förvånansvärt många blåstjärtar och en hel del sångare med vingband.
 

Gråryggade trastar 2k hane och 3k+ hona
Gråryggade trastar: 2k hane och 3k+ hona

Taigasångarna blir vanligare och vanligare för var dag som går och är numera den näst vanligaste arten man stöter på kring märkplatsen (möjligtvis med konkurrens av den stora övernattningsflocken av större turturduvor), många håller sig dock lite högre upp i träden än de mer lättfångade kungsfågelsångarna. Något man slås av är hur bleka och slitna taigasångarna är jämfört med de snyggingar man ser i Sverige på hösten, medan Marcus plockade sådan ur nät sa undertecknad lite på skämt ”ja, den där taigan på hösten i Sverige hade man nog tagit för bergstaiga”. När fågeln var urtrasslad tittade vi båda på den och sa sedan samtidigt ”det där ser ju faktiskt bra ut för bergstaiga”. Bergstaigan som (troligtvis) är en riktigt ovanlig fågel i denna del av Kina är ju tyvärr också väldigt svårbestämd om våren. Men vi hittade inget i utseendet som direkt motsa vårt förstaintryck så vi rubricerar den som sådan tills vidare. Kommentarer välkomna!

 Bergstaigasångare?

Bergstaigasångare?

Under dagen har vi haft besök av en grupp från China Wildlife Conservation Association i Beijing, som har följt vårt arbete och fått lära sig mer om fågelfångst och fåglar. Medan vi satt och visade dem märkning av ett gäng fåglar från en runda upptäcktes en fet och blek (=snygg!) phylloscopussångare som drog förbi i buskarna, första östliga kronsångaren för året!  Vi ändrade därför art på vår bandspelare och hoppades på det bästa. Under sista rundan för dagen gick det vägen och förmodligen samma kronsångare var fångad. I nätet efter hängde vårens andra manchuriska stubbstjärt, det går bra nu! Tyvärr startade det efter detta att regna så vi bestämde oss för att dra ihop näten vid 12:30.

 Östlig kronsångare, 2k

Östlig kronsångare, 2k


Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 28

Östlig kronsångare 1

Manchurisk stubbstjärt 1

Gråryggad trast 2

Taigasångare 6

Bergstaigasångare 1

Dvärgsparv 2

Gråhuvad sparv 2

Blåstjärt 15

Rosenpapegojnäbb 2

Pilfink 1 

Östlig talgoxe 2

Entita 1

 

Totalt 65 fåglar av 13 arter


20/4 Regn, åska, kuling, förkylning och översvämning!

Lagom till läggdags igår drog ett större åskoväder in över Beidaihe, det mullrade rejält i samband med de täta blixtnedslagen vilka tillsammans med regndroppar mot fönsterrutorna fick bli godnattmusik. Dessvärre fortsatte detta regnande till långt in på förmiddagen idag och ersattes sedan av ganska kraftiga vindar och detta omöjligjorde förstås all form av ringmärkning under dagen.

Som om det inte var nog har Marcus dragit på sig en rejäl förkylning, men förhoppningsvis gör dagens vila (första sovmorgonen på 17 dygn!) nytta. Jag har ingen koll på hur många millimeter regn som fallit under dagen, men prognosen talade om 15-20mm. Det räckte i alla fall för att skapa rejäla pölar lite här och var och vårt lunchställe blev exempelvis till en isolerad ö!

Håller inte skitvädret i sig kan jag bara se positiva saker med dagens parentes i ringmärkarbetet, det lär bli grönt och fint när värmen kommer och det var ganska skönt att vila, i synnerhet efter att ha väckts av åska natten igenom.

/Andreas


19/4 - Det grönskar i Beidaihe

Tillbaks till vanliga vardagen igen efter de senaste dagarnas workshops, det hade blåst en hel del under den gångna natten men som tur var la sig vinden lagom till gryningen. Det första som slog en denna dag var att antalet taigasångare var betydligt större än det varit innan och deras "tsssiuuuit" hördes från trädtopparna överallt. Det andra som slog en var hur grönt det börjar bli, när vi först kom hit till Beidaihe var det under nätterna mycket kallt och alla skogens nyanser gick i brunt och grått. Nu spritter det i alla knoppar och videsnåren där vi märker fåglar är nu mer gröna än bruna. 

Även i fångsten märktes vårens framsteg och för första gången i år fångades brunsångare och taigasångare i plural. Fortfarande dominerar annars liksom tidigare kungsfågelsångare och blåstjärtar, men nu var det flera dagar sedan vi tog en gammal hane blåstjärt senast och fåglarna vi får nu är till största del är unga honor. En gissning är att taigasångaren nu framöver kommer att segla upp som den näst vanligaste arten. 

Tristramsparv 2k hane

Idag bjöds vi även på en ny art för både undertecknad och Marcus i form av en snygg ung hane tristramsparv. Tyvärr dog fångsten av väldigt plötsligt vid 9-tiden idag när det mulnade på och startade blåsa. Under natten och morgondagen utlovas regn så det känns för närvarande tveksamt om det blir någon chans till ringmärkning imorgon. Kanske får vi tillfälle att pusta ut en dag efter senaste dagars lite mer hektiska tempo..

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 17
Taigasångare 5
Brunsångare 2
Blåstjärt 6
Rosenpapegojnäbb 1
Tristramsparv 1
Praktsparv 1

Totalt 33 fåglar av 7 arter

/Andreas


18/4 - Sista utbildningsdagen

Det har varit fullt upp med den gästande gruppen de senaste dagarna och därav den oregelbundna blogguppdateringen. I skrivande stund har gruppen nyss lämnat oss och från både vår och deras sida fanns bara positiva saker att ta med sig tillbaka. Eftersom detta är den allra första gången för oss att hålla i en sådan här workshop hade vi räknat med några små missöden och problem, men mycket engagegerade deltagare och en fin fågelfångst hjälpte oss att hålla workshopen levande från början till slut. Mycket nytta hade vi också av att ha hela fyra engelsktalande personer i gruppen, så vi kunde sväva ut lite i våra förklaringar till åldern jämfört med att använda vår kinesiska vokabulär till förklaringar som "can can, mosún, diar nien" (titta, slitet, fjolårsunge). 

Hela gruppen samlad

Efter att ha låtit deltagarna studera åldersbestämning praktiskt under några förmiddagar var det under kvällen dags för oss att hålla ett föredrag om varför och hur fåglar byter ut sin fjäderdräkt, samt hur denna kunskap kan användas till att bestämma en viss fågels ålder och eventuellt kön, underart och uppväxtförhållanden (fjädrar är fantastiska). Samtliga deltagare har under dessa dagar blivit mycket duktiga på att hitta ålderskaraktärer på fåglar som vi visat dem i handen, men frågorna om varför just dessa karaktärer ger fågelns ålder har kvarstått. Många berättade därför att de efter vårt föredrag fått ett "aha-moment" och nu förstått även detta. Vi förklarade även att ringmärkning är ett enkelt men utmärkt verktyg för miljöövervakning och att en betydande del av dess värde tyvärr går förlorad om man inte åldersbestämmer fåglarna man fångar. Att tro av den efterföljande utvärderingen av workshopen kommer många ta med sig kunskapen tillbaka till sina arbetsplatser och där försöka sig på lite åldersbestämning, fantastiskt roligt resultat redan i denna första av många ringmärkningsworkshops inom vårt projekt!

Fångsten idag blev en ganska varierad historia med nio arter, äntligen upphörde jordforslingen och vi kunde fånga lite emberizor igen. I övrigt bjöds vi på en kanske inte fullt så exalterande pionjär för våren i form av en smutsig och bitsk skata. Under kvällen blev det avskedsmiddag med gruppen med barbecuebuffé på en lokal restaurang.

Marcus med skata 3k+

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 9
Taigasångare 1
Skata 1
Blåstjärt 2
Mandarinmes 2
Praktsparv 1
Brunsångare 1
Rosenpapegojnäbb 2
Dvärgsparv 5


Totalt 24 fåglar av 9 arter

/Andreas W


17/4 - No big asses around here

Stubbstjärtar

Ännu en utbildningsdag är avklarad och de flesta deltagarna börjar nu bli riktigt duktiga på att åldersbestämma fåglar, då de alla är från olika delar av Östkina hoppas vi förstås att de tar med sig sin nya kunskap hem och sprider den där. I synnerhet har gruppen fått träna på blåstjärtar och mandarinmesar vilka är arter där man letar efter två generationer (gamla slitna jämfört nya fräscha) fjädrar i vingarna. Tyvärr har fångsten av fältsparvar varit urusel de senaste dagarna, mycket tack vare en ständig trafik med små men väldigt högljudda lastmaskiner som från gryning till skymning fraktat stora mängder jord alldeles inpå den bästa fångstplatsen för dessa arter.. Inte heller fångsten av sångare har varit vad den kan vara, men vi har i alla fall fått en del kungsfågelsångare att jobba med.

På väg tillbaka från en runda fick undertecknad syn på en ytterst märklig fågel som skulkade i ett snår, fågeln som var mycket lik en mix av brunsångare och gärdsmyg gav ett mycket annorlunda och trevligt intryck. En titt i boken visade att fågeln var en Asian stubtail. När Marcus fick reda på det blev reaktionen blixtsnabb "va! såg du en sån?" och på två sekunder var han borta vid snåret och letade. Fågeln rörde sig sedan skyggt i marknivå allt närmre märkplatsen, vi bestämde oss för att sänka ner näten så lågt det bara gick för att om möjligt ha en chans att fånga den lilla fågeln. När detta var gjort såg vi sedan fågeln svirra förbi i ögonvrån på väg rakt mot näten.. Galet nog flög den sedan UNDER två av de sänkta näten och försvann i riktning mot ett normalhögt nät. Något uppgivna joggade vi oss bortåt detta nät och gjorde där den chockerande upptäckten av en brun liten stubbstjärtat sak i nedersta nätvåden! Arten som på svenska har namnet manchurisk stubbstjärt är endemisk för Östra Kina och verkar vara en ganska fåtalig fågel, hur som helst var den charmig som få!

Manchurisk stubbstjärt, 3k+

Stubbstjärtsfångsten var dock inte dagens enda riktade fångstförsök, en kungsfiskare höll under större delen av dagen till kring den intilliggande ån och några deltagare från gruppen spände därför upp ett nät över ån. Detta fick dock den oväntade effekten av att kungsfiskaren vek av från sin ordinarie rutt och flög rakt in på märkplatsen. Ett hundratal meter från närmsta vattendrag fick så gruppen sin efterlängtade fångstart.

Kungsfiskare, 2k hona

Dagens ringmärkning:


Kungsfågelsångare 9
Kungsfiskare 1
Manchurisk stubbstjärt 1
Mandarinmes 3
Blåstjärt 13
Bergfink 1
Orientdvärguv 2


Totalt 31 fåglar av 7 arter


16/4 - En underbar vårdag

Vad kan vara bättre än att stiga upp tidigt en ljummen vårmorgon, höra en guldtrasts tjut och strax därpå inse att det verkar bli en fågelrik morgon? Det tickade, visslade och tjongade nästan överallt och vi bjöds under dagen på en varierad fångst där med mängder av tillfällen för våra gäster att praktisera ålders- och könsbestämning.

En vacker aprildag i Beidaihe

Intresset bland gästerna var fortsatt högt och undertecknade fick det tidvis svettigt att hinna med att själva märka fåglar, visa upp dem och samtidigt svara på frågor. Som tur är börjar vår Kinesiska bli allt bättre och de flesta fågelrelaterade termerna, samt siffror och andra "bra att ha-ord" sitter nu ganska bra. Inför Kinaresan hade vi förstås lite farhågor att det språkliga skulle bli en tuff barriär att komma runt. Men med lite gester, pekanden och prat på mixad kinesiska/engelska/svenska har vi inte haft ett enda problem att få fram vad vi velat vare sig det gällt fåglar, shopping eller taxiresor.

En vacker aprildag i Beidaihe

Man märker tydligt att man är i en del av Kina där västerlänningar inte hör till vanligheterna, många tittar nyfiket och inte sällan hör man dem mumla något om "waiguoren" (utlänningar) utan att på något sätt betona det negativt. Tvärtom är många som sagt väldigt nyfikna och kommer gärna fram och nyper Marcus i skägget och pratar/skojar trots att vi inte förstår mer än nåt enstaka ord på deras språk. Som vi förstått det är många väldigt glada att vi så gott det går försöker glida med i den kinesiska seden och äta med pinnar, stå upp skåla (gan bei! på kinesiska), inte uppröras av avsaknad av bilbälten och inte ser ner på kinesers "dåliga" bordsskick  med rapanden, fisar, smask och cigarettrökande.

Restaurangös och cigarettos

Efter två veckor här i Beidaihe har nu Marcus gjort halva sin tid i Kina och undertecknad en fjärdedel. Fortfarande går inte dag utan minnesvärda händelser och intrycken, såväl kulturella som fågelrelaterade, från denna episod av våra liv kommer att finnas med för alltid. Bland minnesvärda fågelupplevelser från denna dag kan bl.a. de två nya fångstarterna för året i form av gråryggad trast och kinesisk pungmes vara. Trasten som trots att den var en hona var en riktig läckerbit och vi har gått många dagar och hoppats på att någon av de många bruntrastarna i området skulle gå i nät, det blev bättre än så!

Gråryggad trast, 3k+ hona

Dagens ringmärkning:


Kungsfågelsångare 14
Taigasångare 1
Gråryggad trast 1
Mandarinmes 11
Blåstjärt 16
Dvärgsparv 1
Bergfink 1
Rosenpapegojnäbb 1
Pungmes 1
Östlig talgoxe 1


Totalt 48 fåglar av 10 arter

Kinesisk pungmes 3k+ hane

/Andreas W och de flesta bilder Marcus D


15/4 - En lugn morgon och en hektisk förmiddag

Inledningen på denna dag blev en stilla upplevelse med få fåglar och inget folk, vid 8-tiden blev det dock helt annat när gruppen av kinesiska ringmärkare och NBBC-folk anlände. Totalt är det sex ringmärkare från lika många fågelstationer, bland annat hade vi en bergstaigamärkare från norra Kina, en hägerfångstman från södra och en man som fångat en videsparv från Sverige. Utöver de sex märkarna fanns även tre engelsktalande personer från NBBC (kinesiska ringmärkningscentralen) där gruppens ledare Qian Fawen ingår.

Givetvis bjöd första nätrundan efter att gruppen anlänt noll fåglar och vi började få onda aningar om att det skulle bli väldigt få fåglar att visa och därav också lite att prata om.. Nästföljande runda tog vi gruppen med oss och visade runt på märkplatsen, nät efter nät vajade tomma i den allt kraftigare vinden och vi blev därför mäkta förvånade när sista nätet visade sig vara fyllt av inte mindre än 25 mandarinmesar!! Tillbaka från rundan hade vi nu ett utmärkt undervisningsmaterial. Eftersom många av ringmärkarna inte jobbat med åldersbestämning av fåglar tidigare var det perfekt att kunna visa på de unga hanarna hur lätt det kan vara att hitta ruggningsgränser (kolsvarta fjädrar mot gråa) och på unga honorna (grått mot grått) hur klurigt det kan vara att hitta ibland.

Därefter rullade det på prima under hela förmiddagen och vi fick även chans att visa åldersbestämning på fältsparvar, blåstjärtar och sångare. Det känns som gruppen är mycket ambitiösa och vetgiriga och tog in mycket av det vi hade att berätta.

Folksamlingen kring märkplatsen tilldrog sig tydligen en hel del uppmärksamhet och framåt lunch tittade både ett gäng poliser och flera styrelsemedlemmar från Beidaihe ornitologiska klubb förbi och minglade runt lite bland folket. Efter märkningen ville ordföranden för fågelklubben, tillika f.d. borgmästare över miljonstaden Qinhuandao, ge oss en privat visning på fågelmuseet i Beidaihe. På museet fick vi se några av de mest fantastiska fågelbilder vi någonsin skådat, de flesta föreställande typiska arter för Beidaihe-området.

Undertecknade tillsammans med ringmärkarbossen i Beidaihe och representanter för fågelklubben

De fantastiska bilderna bleknade dock i jämförelse med den efterföljande middagen som f.d. borgmästaren bjöd oss på. I en hotellrestaurangs stora VIP-rum få ta del av en mängd urläckra rätter var en nästan bisarr upplevelse i lyx. Gång på gång fick vi besök av andra gäster som genom ett skålande ville visa sin respekt för f.d. borgmästaren. Lagom till när buken var fylld till bristgränsen var middagen över och vi begav oss hemåt Beidaihe igen.

Finmiddag

Imorgon fortsätter utbildningen av den kinesiska ringmärkargruppen, förhoppningsvis bjuds vi på ännu en trevlig dag!

Just ja, dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 10
Mandarinmes 26
Praktsparv 1
Blåstjärt 5
Gråhuvad sparv 1
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 1

Totalt 45 fåglar av 7 arter


/Andreas och Marcus


14/4 - Den kinesiska våren

Än så länge är det svårt att få något grepp om hur vårfåglarnas ankomst går till här i östra Kina, ena dagen kan det vara gott om rostgumpsvalor, taigasångare och sibiriska piplärkor medan tidiga vårarter såsom blåstjärtar och videsparvar lyser med sin frånvaro. Nästa dag är det återigen blåstjärtar och videsparvar lite här och var och inte en enda svala eller sibpip synlig, idag var t.ex. en sådan dag. Blåstjärtarna återkom efter en dags frånvaro och blev näst efter kungsfågelsångare dagens vanligaste art i fångsten, det verkar alltså ha sträckt en del fågel under natten men några nya arter för året blev det inte. Förhoppningsvis blir det lite blåstjärtar även under de kommande dagarna så att vi kan visa våra gäster från övriga fågelstationer hur man åldersbestämmer dessa sibiriska läckerbitar.

Dagens överaskning blev den vråk som upptäcktes sittandes i fönstergluggen i lägenheten tvärs över vår.. Vid en koll i kikaren förstod vi dock snabbt att fågeln var uppstoppad, men hur som helst en kul observation.

Vår granne vråken

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 23
Blåstjärt 7
Pilfink 2

32 fåglar av 3 arter

/Andreas


13/4 - Morgondimma och kvällsdimma

En tät dimma låg över Beidaihe när vi vaknade upp på fredagsmorgonen. De daggtyngda näten var nästan alla tomma på fåglar, förvånansvärt blev dock tre av de fem första fåglarna tillhörande ringstorlek G (motsvarighet till 5) dessa var en charmig orientdvärguv och två riktigt bitska rödnäbbade blåskator.

Rödnäbbade blåskator 

Dimman lättade sakta i takt med att dagen gick men fåglarna kom aldrig riktigt igång på allvar, trevligaste inslaget i fångsten blev vårens första brunsångare. Noterbart är också att detta var första morgonen sedan vi anlände då inte en enda omärkt blåstjärt gick i nät, det återstår att se om sista större vågen har passerat nu.


Vårens första brunsångare, men inte den sista

Eftermiddagen och tidiga kvällen spenderades sedan åt att träna på en föreläsning om ruggning som vi kommer att hålla för en grupp kinesiska ringmärkare från olika fågelstationer. Dessa ringmärkare samt en person från NBBC (National Bird Banding Center) kommer att vara med oss under kommande veckans morgnar. Förhoppningsvis kommer vi att få en varierad fångst där det ges många tillfällen att visa på olika arter hur de åldersbestäms med hjälp av kunskapen om deras ruggning. Senare under kvällen när vi började känna oss säkra på föredraget om ruggning gjorde vi en liten improviserad tur till miljonstaden Qinhuangdao och tog pulsen på det Kinesiska nattlivet.

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 7
Rödnäbbad blåskata 2
Pilfink 3
Orientdvärguv 1
Rosenpapegojnäbb 3
Praktsparv 1
Dvärgsparv 4
Mandarinmes 1
Brunsångare 1

Totalt 23 fåglar av 9 arter

/Andreas Wernersson


12/4 - Färgmärkta vadare på Sandflats

Precis som till Sverige (åtminstone vad jag fått höra) verkar värmen o våren ha anlänt på allvar hit till oss här i Beidaihe, idag var här nästan svettigt varmt mitt på dagen. Den förväntade anstormningen av nordsträckande vårfågel såg vi dock inte mycket av och dagen blev överraskande lugn. Vi hade dock att göra ändå då vi fått en ny kollega som aldrig sysslat med ringmärkning förut, som tur är är han en av få engelskspråkiga Kineser vi träffat på under vår vistelse här, så förhoppningsvis ska det gå lätt att lära honom grunderna.Under kvällen tog vi oss en tur till Sandflats där vi lyckades få syn på hela fyra nya vadararter för resan, dessvärre var det dom triviala arterna rödbena, grönbena, småspov (visserligen variegatus-rasen), och gluttsnäppa.. Desto mer spännande var den kolymasnäppa med gul färgring på höger ben vi fick syn på ute på stranden, vi ägnade en lång stund åt att smyga oss närmre fågeln för att kunna läsa av märkningen. Men tyvärr fick projektet ett abrubt slut när vi kunde konstatera att ringen var helt blank!

Kolymasnäppor

Strax därefter fick vi syn på ytterligare en färgmärkt vadare, nämligen en myrspov. Ett nytt smygande inleddes och när vi kommit tillräckligt nära fågeln visade det sig att även denna var märkt med en ring utan någon form av symboler... Tyvärr finns inte heller någon information på nätet om kolymasnäppor med gula "flaggor" eller myrspovar med orangefärgade "flaggor" så inte mycket nytta uträttat i afton. Vi kan i alla fall glädja oss åt fina obsar på roständer, orientspovar och en hörd mingmås..

Orientspov

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 10
Blåstjärt 4
Mandarinmes 4
Dvärgsparv 7
Bergfink 1
Kinesisk bulbyl 1
Pilfink 1
Östlig talgoxe 1

29 fåglar av 8 arter

/Andreas och Marcus


11/4 - Mer vind och fler mandariner

Idag vaknade vi tidigt till en lätt, men kylig bris som blåste rakt genom lägenheten(!), det hade tydligen blåst upp rejält under natten. Som tur är ligger märkplatsen en bra bit in från kusten och helt omgiven av skog så att de allra flesta nät gick faktiskt att sätta upp trots vinden. Men som väntat i rådande väder blev det ingen superdag i fångsten men en flock på hela 9 mandarinmesar gladde oss riktigt mycket och hjälpte till att höja dagssumman till godkända 36 fåglar.

En handfull mandarinmesar och mer därtill

Eftersom det framåt lunch var så lugnt med fågel tog vi oss en liten skådartur till den närbelägna vattenreservoaren där vi bl.a såg purpurhäger, ägretthäger, klippkaja och härfåglar. Klart roligast blev två praktandspar som tillsammans med några gräsänder, en årta och ett par östliga fläcknäbbänder höll till i reservoaren.

Praktand, par

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 20
Blåstjärt 4
Mandarinmes 9
Dvärgsparv 1
Rosenpapegojnäbb 2

36 fåglar av 5 arter


10/4 - Endemisk mandarin i näten

Av det utlovade regnet såg vi inget av när vi steg upp strax innan gryningen, vi begav oss därför bort till märkplatsen och satte upp näten. Därefter åkte vi hem och åt lite frukost, Marcus som börjar bli allt mer kinesisk för var dag som går  lär sig inte bara kinesiska fraser utan är numera även en fenomenal dumplings-makare och stadigare frukost än idag har undertecknad nog aldrig ätit.

Fåglarna lös inledningsvis med sin frånvaro och det var först under andrarundan som det började röra sig i buskar och träd. Klart dominerande art blev precis som de senaste dagarna kungsfågelsångare, dvärgsparven blev näst vanligaste arten och det känns som att dvärgsparvarna blir klart vanligare för var dag som går nu.

Dagens trevligaste märkart blev en mycket snygg gammal hane mandarinmes, en art som är endemisk för östra Kina och som verkar vara vanligast i barrskogsmiljö på högre altituder.

Mandarinmes 3k+ hane

Dagens ringmärkning:

36 kungsfågelsångare
1 kinesisk bulbyl
7 dvärgsparv
1 rosenpapegojnäbb
1 gråhuvad sparv
1 mandarinmes
2 praktsparv
5 blåstjärt

Totalt 54 fåglar av 8 arter

/Andreas


9/4 - En disig dag i Beidaihe

Det verkar vara en liten väderförändring på ingång här i östra Kina. Ända sedan vi anlänt har vädret varit högtrycksbetonat och klart med kyliga morgnar och relativt ljumma timmar mitt på dagen, men idag var första morgonen helt utan nattfrost och även första dagen med helmulen himmel. Nästkommande dagar ser det ut att finnas risk för regnväder och ganska hårda vindar, det ska bli spännande att se om kinesiska väderprognoser är att lita på...

Fåglarna verkade i alla fall vara obekymrade av kommande dagars väder och fångsten av blåstjärt och kungsfågelsångare var fortsatt god. Nytt för i år i näten blev en taigasångare och nytt för i år utanför fångsten blev brunsångare och kinesisk pungmes.

Vi har i dagarna iordningställt en ny märkplats med tre nät i nära anslutning till den ordinarie, denna plats bestående av videbuskar och vass verkar vara mycket bra för fältsparvar och idag gick vi inte utan "tick-sparvar" en enda runda i dessa nät. Fantastiska möjligheter ges att kika närmre på de olika arternas köns- och åldersvarianter.

Emberizor när de är som bäst

Dagens ringmärkning:

15 kungsfågelsångare
1 taigasångare
9 blåstjärt
4 praktsparv
1 rosenpapegojnäbb
4 dvärgsparv
1 videsparv

36 fåglar av 7 arter


/Andreas


8/4 - Ännu en trevlig dag

Återigen en dag med god fågeltillgång och trevlig artsammansättning. Totalt fångades 53 fåglar av 9 arter, där kungsfågelsångare var klart dominerande art. Andelen blåstjärtar i fångsten minskar för var dag och troligen är arten på upphällningen för i vår. Blåstjärtarna har varit en tacksam art att börja lära våra kinesiska kollegor ålders- och könsbestämning på. Tyvärr är det så att på en stor del av de kinesiska fågelstationerna åldersbestäms inga fåglar alls och resultatet av ringmärkningen är därför inte lika värdefullt analysmaterial till miljöövervakning som det kunnat vara. Nu är det kanske inte så konstigt att inget åldersbestäms eftersom kunskapen om detta knappt finns tillgänglig för ringmärkarna, därför kommer vi framöver att hålla ett flertal utbildningar/workshops för kinesiska ringmärkare från hela östra Kina så att det på sikt blir ändring på detta.Just nu försöker vi för fullt bekanta oss med bestämningen av områdets fåglar i handen och parallellt lära våra kollegor här i Beidaihe vad vi kommer fram till. Så om någon vecka är vi redo att ta emot de första grupperna av kinesiska ringmärkare från andra fågelstationer som vi sedan ska ge en grundläggande instruktion i fåglars ruggning och hur man använder denna kunskap till att åldersbestämma de små djuren..

Som sagt ännu en dag med trevlig fångst och i nät idag gick två nya fångstarter för året, nämligen kinesisk bulbyl och orientdvärguv. Totala fångstresultatet finner du här under:

Orientdvärguv

22 Kungsfågelsångare
1 Kinesisk bulbyl
1 Orientdvärguv
4 Rosenpapegojnäbbar
14 Blåstjärt
4 Dvärgsparv
2 Praktsparv
1 Gråhuvad sparv
2 Videsparv


/Andreas och Marcus


7/4 - Första phylloscopusvågen

Trots att vädret idag var mer eller mindre detsamma här i Beidaihe jämfört med tidigare dagar var det en tydlig skillnad i fågeltillgång mot innan. Framåt åttatiden började det "toinga" till i nästan var och varannan buske, kungsfågelsångarna har tydligen anlänt på allvar och tillsammans med blåstjärtarna utgjorde de ca 90% av dagens fångst om knappa 50 fåglar. Det är spännande att få lite mängder av arten och kunna sätta sig in i artens ålderskaraktärer m.m., normalt sett blir det ju endast enstaka höstfåglar per år vi fått hantera under våra år på Falsterbo/Ottenby fågelstationer.

Kungsfågelsångare, 3k+

Utöver kungsfågelsångarna presenterade sig även vårens andra phylloscopusart i form av taigasångare, normalt toppar kungsfågelsångaren innan taigasångarna något som känns igen från Sverige om höstarna där taigasångarna har en tydlig topp före kfs. Andra vårtecken i i området var de flockar med "bruntrastar" (framförallt rödtrastar, men åtminstone en bruntrast), sibiriska piplärkor hördes lite då och då dra över och första gråhuvade sparven gick i nät.

 Gråhuvad sparv, 3k+ hane

Denna dag var även Bosses sista i Beidaihe för denna perioden, det dröjer dock inte lång tid innan han återkommer i början av maj. Som avskedsgåva levererade han på väg tillbaks till lägenheten upptäckten av en snygg hane blåvit flugsnappare, som visade upp sig på bästa sätt.

Blåvit flugsnappare, hane

Efter lunch tog kungsfågelsångarna och blåstjärtarna tvärslut, istället fick vi nöja oss med våra första praktsparvar i fångsten och det är faktiskt inte så illa det heller...


Praktsparv, 3k+ hane

6/4 - Kungligt besök i näten

Det kyliga vädret håller i sig vilket märks på fågeltillgången, många av fåglarna som gått i nät de senaste dagarna ringmärktes av oss redan för flera dagar sedan och har alltså inte vågat sig vidare norrut. Några nymärkta blåstjärtar, videsparvar och dvärgsparv blev det i alla fall. Dagens överaskning i näten blev en snygg kungsfiskarhane som fångades under andra nätrundan. I övrigt hördes även vårens första sibiriska piplärkor flyga över märkområdet.

Kungsfiskare, 3k+ hane

Under kvällen blev det som brukligt en tur till sandflats där vi bl.a. sprang på en blandflock orient- och storspov, kolymasnäppa samt vårens första svarthakade buskskvätta (stejnegeri).

Kolymasnäppa

/Andreas


5/4 - Guldtrastgryning och första phyllot

Rent fågelmässigt blev denna torsdag en väldigt lugn historia med endast en handfull blåstjärtar i näten och ganska få rastande fåglar i märkområdet. Men helt utan minnesvärda upplevelser blev vi inte för redan före gryningen på väg mot nätuppsättningen hördes en karaktäristisk vissling från skogen bakom vår lägenhet, GULDTRAST! Den entoniga visslingen från trasten gav en nästan rysningar, men trots ett försök lyckades vi inte få en skymt av fågeln, men som tur är har säsongen för arten bara börjat..Vi fick oss även en vårprimör inom släktet phylloscopus i form av en kungsfågelsångare, undra hur länge det dröjer innan de dominerar fångsten?

/Marcus och Andreas


4/4 - Svartryggad rödstjärt och mingmås

Trots att vi är tidigt på plats i Kina nu i början av april när varken löven slagit ut eller frosten övergett så verkar en del arter redan vara på upphällningen. En av dessa arter är läckerbiten svartryggad rödstjärt och vi har därför redan sedan första kvällen i Beidaihe då vi lyckades se den betydligt fulare honfärgade versionen av arten att vi skulle hinna få se även en hanfärgad fågel. Turligt nog gick denna önskning i uppfyllelse redan idag då en riktig snygging plockades in efter en nätrunda. Fågeln som var en 2k hane höll sedan till kring ringmärkarplatsen resten av dagen.

Svartryggad rödstjärt, 2k hane

En annan art som till stor del förmodas ha passerat är videsparv som idag dock blev en av dagens talrikaste arter med 5 märkta. Om än osannolikt så är det inte helt omöjligt att någon av dessa har siktet inställt på Skandinavien, videsparven tillhör nämligen våra verkliga långflyttare och sedan tidigare finns ca 5 ringåterfynd av svenskmärkta videsparvar från Kina.

Videsparv, 2k hane

Under kvällen blev det en tur till närbelägna tidvattenstranden "Sandflats" där lyckades vi bland mängder av skrattmåsar bena ut en av Bohaibuktens verkligt exklusiva fåglar nämligen den sällsynta mingmåsen. Arten har här i denna bukt sin enda förekomst i världen och har tidigare tillhört en av de mest hotade vitfågelarterna på jorden. Som tur är verkar den på senare år ha lyckats bättre och är för tillfället stadd i ökning.

Mingmås, adult

/Andreas

3/4 Blåa stjärtar till höger och vänster

Första märkarmorgonen blev en angenäm upplevelse, då gårdagen förvånansvärt nog bjudit på minusgrader och snöfall verkade det som att vädret stoppat upp en hel del fågel på väg norrut. Fångsten rullade därför på i jämn takt dagen igenom och till slut hade vi lyckats fånga över 60 fåglar. Klart dominerande art var blåstjärt med 51 märkta, vilka fördelade sig på:
22 2k hona
20 2k hane
5 3k+ hane
4 3k+ hona

Sibiriska taigans fågel blå - blåstjärt 3k+ hane

Det var en närmast overklig upplevelse att få bekanta sig med dessa östliga drömfåglar i sådan mängd och riktigt spännande att sätta sig in i artens köns- och ålderskriterier.

Undertecknads ganska stora avundsjuka på att ringmärkarkollega Marcus tidigare fått vara med och fånga 6 olika blåstjärtar i Sverige är från och med idag ett minne blott!

/Andreas Wernersson

2/4 - På plats i Beidaihe!

Efter 15 timmar på flygplan och flygplatser och en tretimmars tågresa anlände vi (Marcus Danielsson och Andreas Wernersson) till staden Beidaihe i Östra Kina. Här kommer vi (samt projektsamordnare Bo Petersson) under april och maj att arbeta med ringmärkning på Beidaihe fågelstation.

Beidaihe är beläget ca 30 mil öster om Beijing

Vi kommer här att arbeta inom ett SIDA-finansierat projekt som drivs av ringmärkningscentralen på naturhistoriska riksmuseum. Tanken är att vi ska bidra med svensk ringmärkningserfarenhet och sprida vår kunskap om fågelbestämning och ringmärkningsetik till de kinesiska ringmärkarna för att på så sätt höja kvalitén på Kinesisk ringmärkning så att resultatet av denna kan användas till miljöövervakning och liknande.

Platsen där vi kommer att hålla till är belägen vid Bohaibukten ca 30 mil öster om Beijing, platsen passeras varje år av mängder med fåglar på väg från vintervistelsen i sydostasiasitiska tropiker på väg mot häckningsplatserna i den ryska taigan. Den lummiga naturparken i Beidaihe är en av få oaser i ett annars väldigt uppodlat och bebyggt landskap vilket får många flyttfåglar att rasta i området.Det ska bli spännande att följa vårens ankomst i Östra Kina och vi kommer här på bloggen att försöka delge er läsare om våra fågelupplevelser i denna avlägsna del av världen.

/Andreas och Marcus


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0