14/5 - Fullspäckade dagar

Det är intensiva dagar med jobb från tidig gryning till efter solen gått ner, men vi trivs som fisken i vattnet och kämpar på med att försöka lära ut så mycket det bara går om ålders-, köns- och artbestämning. Även idag bjöds vi på en ganska artrik dag där vi kunnat titta och visa på allt från emberizastjärtar till törnskatehandtäckare.


Tom går rundor, märker och leverar åt undertecknad och Bo som vi sedan undervisar med.

Många i gruppen är riktigt vetgiriga och lär sig imponerande fort att kolla efter slitage, ruggningsgräner och irisfärg. Det är genom mängdträning man lär sig och vi håller tummarna för att de efter workshopen i alla fall skall börja försöka åldersbestämma fåglarna de fångar. För närvarande åldersbestäms inte en enda fågel på de kinesiska fågelstationerna och datan som skickas in till kinesiska ringmärkningscentralen innehåller i bästa fall kanske uppgifter om kön och lite biometri utöver ringnummer och art. Detta är förstås ett problem om man vill använda ringmärkningsdatan i miljööverkvakningssynpunkt och försöka lista ut orsakerna till olika arters populationökningar eller minskningar. I ett land där fauna och natur kommer långt ned i prioriteringen är förstås all form av miljöövervakning värdefull och vi vet idag att många av Asiens fågelarter såsom fältsparvar och vadare minskar oroväckande snabbt. Kanske kan kunskapen man får av ringmärkning användas för att hitta orsakerna till dessa nedgångar och försöka rädda arter och livsmiljöer såsom videsparvar och gyllensparvar innan de är för sent.

Tillbaks till Beidaihe och dagens ringmärkning var det åter en trevlig morgon och förmiddag där vi bl.a. bjöds på fyra arter näktergal, drill- (kontroll från igår), rubin-, blå och nya fångstarten för i år blåhake. Andra trevliga inslag i fångsten var vårens tredje rödkindade sparv samt hela tre icke-tättingar, större hackspett, orientdvärguv och taigahök. I fält hittades bl.a. en snygg 2k större skrikörn, som när den togs in i kikaren upptäcktes vara omgiven av ett gäng väldigt högtflygande orientseglare.


Blåhake 3k+ hona. Vårens första


Rödkindad sparv, 2k hane. Vårens tredje

Efter några mulna dagar med spridda regnskurar och nordvind verkar nytt väder vara på väg in, det blir åter högtrycksbetonat med sydvindar och värme. Det skulle förvåna om detta inte kommer få upp fångstsiffrorna till tresiffriga antal igen.

Dagens ringmärkning:

Rubinnäktergal 1
Brun törnskata 7
Taigasångare 27
Kungsfågelsångare 1
Brunsångare 9
Videsångare 3
Vitbrynad narcissflugsnappare 3
Taigaflugsnappare 4
Blånäktergal 3
Orientdvärguv 1
Större hackspett 1
Gråhuvad sparv 2
Drillsångare 4
Blåhake 1
Rödkindad sparv 1
Taigahök 1

Totalt 69 fåglar av 16 arter

/Andreas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0