5/5 - Högtryck!

Det är för närvarande riktigt varmt och somrigt här i Beidaihe och idag toppade temperaturen enligt uppgift på 25 grader. Flyttfåglarna tar förstås tillfället i akt att flytta nu under det stabila högtrycksvädret och det börjar nu bli makalöst mycket fågel här i Beidaihe. Vi undrar förstås var dag om maximala mängderna är nådda och så även idag. Med 221 fåglar av 19 arter tangerar vi årsbästa i antal arter från igår och spränger för första gången i år 200-vallen för antal individer.

Dagen inleddes på optimalt vis, en ljummen gryning där orientdvärguvarnas lockrop ersattes av en flöjtande karaktäristisk stämma, vårens första gylling! Nu är det inte vanliga europeiska sommargyllingar vi har här i Kina utan istället dess släkting den svartnackade gyllingen, men sången är nästan densamma och den härliga stämning som arten skapar också. Fångstmässigt gick det även bra från början till slut, trevliga arter trillade in under var och varannan runda och först ut var två vitbrynade narcissflugsnappare.


Vitbrynad narcissflugsnappare, 2k hane.

Om än inte en ovanlig fågelart i området var dagens härfågel desto märkligare att stöta på i näten. Denna särling i fågelvärlden var mycket trevlig att titta närmre på och får nog efter omständigheterna ses som dagens sensation. Priset till dagens prestation går till Tom Malm som under en och samma runda plockade inte mindre än fem bitska hanar av brun törnskata, totalt blev det 14 stycken idag och våra händer och fingrar ser ut därefter...


Härfågel 2k

När det gäller höga antal får nog den respektingivande törnskatesumman se sig besegrad av den för fältsparvar. Totalt fångades hela 72 sparvar och i synnerhet var antalet gråhuvade sparvar, 40! och tristramsparvar 16 höga noteringar. Sparvfångsten höll i sig på en jämn nivå hela dagen och vi körde därför på med märkningen fram till 14-tiden idag, vilket även resulterade i en ny fångstart för året under sista rundan, en glasögonflugsnappare.


Glasögonflugsnappare 3k+

Under kvällen tog vi oss en tur i närområdet och bjöds på diverse trevliga arter, bl.a. amurfalk, amursävsparv, långtåsnäppa och gråhuvad vipa. Trötta efter denna intensiva dag säger vi nu godnatt och laddar om batterierna för eventuellt ännu en fågelrik dag imorgon.


Gråhuvad vipa


Mellanhäger

Dagens ringmärkning:

Vitgumpad buskskvätta 4
Pilfink 1
Videsångare 8
Brunsångare 5
Taigasångare 97
Kungsfågelsångare 6
Östlig kronsångare 14
Dvärgsparv 7
Gulbrynad sparv 9
Vitbrynad narcissflugsnappare 2
Gråhuvad sparv 40
Taigaflugsnappare 5
Rubinnäktergal 2
Brun törnskata 14
Tristramsparv 16
Drillsångare 2
Härfågel 1
Blånäktergal 1
Glasögonflugsnappare 1

Totalt 221 fåglar av 19 arter
/Andreas och Tom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0