18/5 - Tronskifte

Under en stor del av denna vår har taigasångaren varit den klart dominerande fångstarten, men efter 1225 fångade individer början det nu sina i taigasångarkällan. Om allt följer mönstret skall istället nu nordsångare, tjocknäbbade sångare och andra sena arter börja ta över, vilket vi kan se att de redan börjat göra. Helt enligt regelboken må dessa arter dyka upp punktligt, men lite nyckfullt verkar ringmärkningen här i Beidaihe vara. Arter som t.ex. dvärgsparv, sibirisk piplärka och svarthakad buskskvätta skall alla i normala fall vara väldigt vanliga i både fält och fångst, trots det får nog ändå vårens resultat (så här långt) betraktas som ganska magert. Samtidigt har det för arter som blåstjärt, tristramsparv och drillsångare nog varit ett riktigt bra år här i Beidaihe fångstmässigt.

Dagens fångst blev som vanligt en artrik och trevlig historia, vem skulle till exemepel tacka nej till tre arter näktergal på en och samma förstarunda? Eller 7 arter phylloscopus på nästa runda?


Trevliga märkdagar i Beidaihe. T.ex. tjocknäbbad sångare 3k+ överst, och trastsångare 2k ihop.

Ända sedan undertecknad började kolla reserapporter och fågelböcker har jag haft den karismatiska trädärlan högt upp på önskelistan. Inte för att det är en särskilt ovanlig fågel eller extraordinärt färgad, utan snarare för att själva grejen med en annorlunda tecknad ärla i skogsmiljö känns spännande. Vi har de senaste dagarna haft en individ som låtit höra sin stämma kring märkplatsen och omvägarna genom skogspartierna har blivit många för undertecknad som trots det kammat noll.. Därför var det riktigt glädjande när en trädärla plötsligt visade upp sig fint på ett staket mitt framför näsan, att den sedan lyfter och far rakt in i ett nät gjorde inte saken sämre.


Trädärla 2k. Ny art för året, vårens 68:e fångstart minsann!!

Dagens ringmärkning:

Orientdvärguv 4
Drillnäktergal 2
Blånäktergal 9
Rubinnäktergal 4
Taigasångare 5
Kungsfågelsångare 1
Nordsångare 7
Sibirisk lundsångare 2
Drillsångare 2
Videsångare 3
Brunsångare 1
Tjocknäbbad sångare 5 
Orientalisk trastsångare 1
Svartbrynad rörsångare 3
Träsksångare 2
Taigaflugsnappare 1
Brun törnskata 5
Rosenpapegojnäbb 2
Trädärla 1
Gråhuvad sparv 3

Totalt 63 fåglar av 20 arter

/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0