25/5 - Vem har skrivit manus till denna vår?

Ända sedan de första dagarna med blåstjärtar och praktsparvar här i Kina har det varit lite som att leva i en dröm fågelmässigt. En dröm där för Svensken spektakulära fågelarter som kungsfågelsångare, dvärgsparvar m.fl utgjort stommen för ringmärkningen och extremt spektakulära fågelarter stått för den dagliga kryddan i vardagen. Att i två månader på samma plats, traska samma stig och vittja samma nät har aldrig känts enformigt för liksom hemma anländer fågelarterna under särskilda perioder och exempelvis videsparvarna och svartryggade rödstjärtarna från början av april är sedan länge på sina häckplatser medan starrsångare och lundsångare ännu har en bit kvar hem.

Denna dag är som tidigare nämnt i bloggen undertecknads och Toms sista heldag i Beidaihe och även sista dagen på den ordinarie fångsten här i Beidaihe. Det skulle lätt kunnat vara en lugn dag i slutet av maj där den sista gnuttan vår ersätts av sommar, men istället blev det en helt fantastisk dag med en särdeles häftig gäst i näten. Redan under förstarundan bjöds vi på en ny art för i år nämligen en amursångare, en östlig släkting till fältsångaren. Samma runda bjöds vi även på vår dagliga dos starrsångare, en art som ligger stabilt på en per dag.


Tangorum, certhiola, bistrigiceps och lanceolata. Små, svårsedda, bruna och fantastiska!

Det skulle som sagt bli ännu bättre, men innan dess passade vi på att dubbla säsongens och dagens fångstsumma på amursångare då överraskande nog ännu ett ex gick i nät. Är det först nu de anländer tro?


Vårens första amursångare följdes av ytterligare ett ex strax därpå.

Timmarna gick och fångsten mattades, men när vi som minst anade det skedde vårens största sensation i ringmärkningen, en stor locustella plockades in från en av rundorna och togs inledningsvis för starrsångare.. Fågeln tilläts dock inte släppas förbi Bosses granskande öga som började ana något mycket tyngre. Efter diverse litteraturkontroller och några obskyra mått kunde fågeln konstateras vara en okotsksångare! Denna skulkare från nordöstra Sibirien är sällan sedd här i Östra Kina, givetvis förbises många på grund av diskreta vanor men vilken sensation ändå! Bosse som besökt det här landet fler gånger än man kan räkna fick därmed sin första nya art i Kina på närmare tre år.


Okotsksångare, eller Middendorf's grasshopper warbler som den nog är mer känd som.

Man ska sluta på topp sägs det ju och det är bara till att konstatera att vi gör, detta blir förmodligen det sista blogginlägget från mig personligen i denna blogg men ännu återstår två höstsäsonger och en vår i detta SIDA-projekt och bloggdomänen lever vidare för hugade framtida fångstmän här i Beidaihe. Vill passa på att tacka för ett stabilt visat intresse under våren, jag trodde nog aldrig att lite text om ens vardag i en främmande del av världen skulle generera i över 5000 sidvisningar.. Nu återstår endast en avskedsmiddag med ringmärkningspersonalen, väskpackning och en dag Beijing med shopping och kultur innan vi återvänder hem till Sverige.

Slutet gott allting gott...


Dagens ringmärkning:

Kungsfiskare 1
Blånäktergal 4
Rubinnäktergal 2
Vitbrynad narcissflugsnappare 5
Taigaflugsnappare 1
Brun törnskata 4 
Nordsångare 7
Taigasångare 1
Sibirisk lundsångare 4
Videsångare 2
Brunsångare 3
Svartbrynad rörsångare 9
Amursångare 2
Tjocknäbbad sångare 12
Orientalisk trastsångare 2
Starrsångare 1
Träsksångare 3
Okotsksångare 1
Gråhuvad sparv 1

Totalt 65 fåglar av 19 arter


/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0