12/5 - The workshop begins

Vi börjar närma oss mitten av maj och trots dagens väder med duggregn och extremt tjocka moln bjöds vi mycket trevlig ringmärkning med stor variation. Workshopen fick således en mycket bra start där vi fick möjlighet att visa fågelarter med alla de olika vanliga ruggningsstrategierna, alltså allt från supersimpla blånäktergalar till lite krångligare drillsångare behandlades. Precis som förra gruppen är intresset för ringmärkning stort och det dröjer nog inte länge innan de bemästrar majfåglarna lika bra som de andra gjorde i april.


En imponerande klunga drillsångare, men hur va det nu, adult fågel nere till höger, eller överst...


Lao Bo (Gamle Bo) visar upp en vitbrynad narcissflugsnappare för workshopdeltagarna.

Även vi svenskar fick god utdelning under dagen med bl.a. två nya fångstarter för året i form av sibirisk beckasin och gyllensparvar. Kring märkplatsen hade en dollarbird (festlig blåkråkesläkting) flyguppvisningar under större delen av dagen och över samma märkplats flög även en orientnattskärra förbi, dessutom hördes vårens första sibiriska lundsångare locka till från skogen.


GULD! Gyllensparv 3k+ hane, fångades tillsammans med en 3+ hona.


Sibirisk beckasin 2k+, vårens första vadare i nät blev en trevlig sådan!

Vid lunchtid fick vi reda på att det försigick ett fågelfotograferingsevent nära vårt boende och vi tog oss dit för att titta på snygga fågelbilder och lyssna vad som sas. Vi fick berättat för oss att fågelfotografering i Kina har fått ett enormt uppsving på senare år och just Beidaihe lockar varje år mängder med fotografer, i synnerhet när de vita hägrarna samlas vid reservoarens mynning om hösten kan man ibland räkna till så många som 40 fågelfotografer med stora objektiv som står uppradade längs med bron över mynningen och fotograferar.


Fotoeventet i Beidaihe

Imorgon fortsätter workshopen och förhoppningsvis blir ljuset och vädret lite bättre, ty det idag kändes som att solen aldrig kom upp på allvar, ringmärkning i dunkelt ljus är helt klart en utmaning även för den vane!


Dagens ringmärkning:

Taigasångare 28
Kungsfågelsångare 1
Blånäktergal 13
Rubinnäktergal 4
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Östlig kronsångare 1
Mugimakiflugsnappare 1
Brun törnskata 2
Glasögonflugsnappare 2
Drillsångare 6
Gråryggad trast 1
Brunsångare 4
Gråhuvad sparv 6
Tristramsparv 1
Sibirisk beckasin 1
Videsångare 6
Gyllensparv 2
Orientdvärguv 3
Rödbrun sparv 1
Dvärgsparv 2
Brunsidig glasögonfågel 2

Totalt 88 fåglar av 21 arter

/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0