11/5 - En lång ringmärkningsdag

Denna dag började minst sagt trevande med ganska få fåglar och rent allmänt dålig rörelse bland buskar och träd. Vad som skulle skilja denna dag från övriga var att det istället för att vara avtagande fågeltillgång ökade det mer och mer under dagen och de trevligaste rundorna hade vi faktiskt efter lunch! Det mulna vädret måste onekligen ha fått fåglarna att vara aktiva en längre tid än vanligt på dagen, samt även hjälpt till att få flugsnappare och andra trädkronorsarter att komma ner i fångsthöjd. 

Dominerande art för dagen blev faktiskt blånäktergal vilken vi fångade 22 hanar och 9 honor av, de unga hanarna av dessa små sibiriska läckerbitar kan vara den enklaste av alla tättingar att åldersbestämma och lämpar sig därför väldigt bra som principexempel på hur en ruggningsgräns kan se ut. Efter att ha förstått blånäktergalarna trillade poletten ner på allvar för märkarkollega Wang Yingbo och nu vet han precis vad han ska leta efter hos andra klurigare arter med samma ålderskriterier. En bacchushäger blev första "sensationen" för dagen, vilken infångades strax innan lunch av Tom som vid åsynen av fågeln gjorde ett imponerande skutt över en mindre å och fick tag på hägern just innan den skulle till att smita.


Svärmorsmardrömmen Tom med egenhändigt bärgad bacchushäger.

Hägrar är som ni kanske känner till förmodligen de farligaste fåglarna man kan hantera då hela fågeln egentligen inte är något annat än en vandrande harpun med förvånansvärt lång räckvidd. Som tur är tillhör inte bacchushägrarna de mest långhalsade arterna och fågeln kunde därför hanteras relativt enkelt. Hägerns kön var till en början okänt för oss och det var först senare fram på dagen då något märkligt upptäcktes i en av fågelpåsarna som det skulle klarna. Bland ett gäng flugsnappare plockades något chockerande ur fågelpåsen hägern tidigare legat i, ETT ÄGG! Hägern vi nyss märkt var alltså uppenbarligen en hona.. Hur gärna vi än hade velat fanns förstås inga möjligheter att återbörda ägget till hägerns bo, men vi håller tummarna för att den klämmer fram ytterligare ett fast denna gång på rätt plats!

Efter lunch blev det fler nya arter för året och tre rundor i följd plockades vårens första, andra och tredje tjocknäbbade sångare in! En annan nykomling som vi också fick triss i var mugimakiflugsnappare, först två honfärgade men till sist en snygg hane. Men det slutade inte där för detta var även dagen då vårens första nordsångare trillade in och i samma nät rundan efter blev det gråryggad trast, det händer mycket nu!


Fyra nyanser av grönt och en hand. Nordsångare 3k+


Mugimakiflugsnappare 3k+ hane, ännu en snygg asiatisk flugsnappare med konstigt namn.

Under kvällen anlände deltagare till vårens andra stora ringmärkningsworkshop här i Beidaihe, förhoppningsvis bjuds vi på fin fångst även imorgon så vi får många fåglar att praktisera fågelbestämning på.


Dagens ringmärkning:

Tjocknäbbad sångare 3
Taigasångare 27
Brunsångare 5
Videsångare 6
Svartryggad rödstjärt 1
Rubinnäktergal 2
Blånäktergal 31
Orientdvärguv 2
Östlig kronsångare 1
Gråhuvad sparv 6
Pilfink 2
Vitbrynad narcissflugsnappare 4
Brun törnskata 17
Drillsångare 5
Bacchushäger 1
Nordsångare 1
Rödbrun sparv 1
Tristramsparv 1
Mugimakiflugsnappare 3
Taigaflugsnappare 2
Gråryggad trast 1
Glasögonflugsnappare 3


Totalt 128 fåglar av 22 arter

/Andreas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0