22/5 - På uppdrag i bergen

Som vi nämnde igår i bloggen lämnade Bosse för en endygnstur upp till bergen. Även om Beidaihe är en fantastisk plats för flyttande fåglar finns det ett flertal arter som är mycket svåra att komma åt här nere och då vi arbetar med att ta fram utbildningsmaterial för kinesiska ringmärkare finns det inget annat att göra än att själv försöka ta sig till fåglarna. Sagt och gjort bergsområdet som Bosse besökte på jakt efter bergsfåglar att dokumentera känner han till som sin egen bakficka och redan efter en kväll och en morgon i området var jobbet uträttat och han kunde återvända till Beidaihe med bilder och mått på gulstreckad sångare, mindre kronsångare, bergstaigasångare, kinesisk sångare och oväntat nog även vitbukig rödstjärt.


Kinesisk sångare


Gulstreckad sångare


Vitbukig rödstjärt, lika exklusiv som snygg.

På "hemmaplan" i Beidaiheområdet skötte undertecknad och Tom märkningen och vi hoppades givetvis på något djävulskt i nät för att kunna kontra på Bosses artgäng från bergen. Tyvärr kom denna förhoppning på skam och redan efter tre rundor började det blåsa upp och komma lite regnstänk och nästintill samtliga nät stod tomma. Vi bestämde oss därför efter några nollrundor att dra ihop näten och bege oss ut på en lite längre tur till ett område kallat Stone river som ligger någon mil nordöst om Beidaihe. Efter närmare en timma på olika bussar nådde vi fram till våtmarken som var vårt mål och spenderade därefter ett gäng timmar på platsen. Reselistan utökades nästan omgående med vitvingad tärna av vilka ett fyrtiotal flög runt över området tillsammans med kanske 150 skäggtärnor.


Vitvingad tärna, en av ca 40 som höll till kring flodbädden.

Då vi traskade runt i kanten på våtmarken stöttes över en handfull träsksångare och nästan lika många dvärgrördrommar. Dessutom enstaka rödstrupiga piplärkor och många svartbrynade rörsångare. Den stora måsflocken som höll till på en ö i dammen innehöll utöver 30 svartstjärtade måsar även en ung dvärgmås, en ganska tung art här i östra Kina. En flock om sex sandtärnor drog förbi liksom en svarthuvad kungsfiskare. Medan vi trevade runt i våtmarkskanten och stötte fram beckasiner, rödkindade sparvar, träsksångare m.m. upptäcktes två väldigt diskreta piplärkor djupt inne i vegetationen.. Misstankarna om att det var tundrapiplärkor kunde efter lite godare observationsbetingelser bekräftas och därmed var ett efterlängtat fågelmöte ett faktum.


Tundrapiplärka, extremt diskret men faktiskt ganska oskygg.

Dagens ringmärkning:

Vitbrynad narcissflugsnappare 3
Blånäktergal 2
Blåstjärt 1
Tjocknäbbad sångare 7
Starrsångare 1
Svartbrynad rörsångare 1
Brunsångare 2
Nordsångare 1

Totalt 18 fåglar av 8 arter

Noterbart är första dagen utan taigsångare sedan de började dyka upp och en oväntad och mycket sen blåstjärt, senast den arten gick i nät var sista april.

/Andreas text, foton från bergen Bo, foton från fält Tom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0