2015-05-18--19, två mycket trevliga dagar på Zushan, Lao Ling

Zushan eller Lao Ling som en av topparna heter är ju ett känt ställe för AviFaunaresenärer. Fd borgmästaren numera fågelfotografen i Qinhuangdao tog oss upp till bergen efter några tidiga morgontimmar vid märkplatsen i Beidaihe. Zushan är oerhört vackert på våren med mycket grönska:
 
Första eftermiddag/kvällen blev mest skåning och lite rekning för morgonen. Redan vid bergets fot kan man se och höra gulstreckad sångare (Yellow Streaked Warbler):
 
Men efter god lunch tog vi oss upp till Lao Ling och på vägen letade vid kinesisk narcissflugsnappare (Elisa Flycatcher):
Som vanligt på plats, samma ställer i 20 år!
Vi lyckades hitta en vitbukig rödstjärt som ej kunde fångas på bild, däremot en svartryggad rödstjärt:
 
Massor av mindre kronsångare (Claudia) och en hel del kinesiska sångare (yunnanensis) hördes.
Här en mindre kronsångare (Claudias Warbler) som som vanligt lyfter en vingen i taget när den är lite upphetsad i sin sång:
 
 
Bergstaigasångare har ökat i området och hörs/ses numera utanför barrområdena. Börjar bli riktigt vanlig nu. På kvällen lyssnade vi till ett 10-tal mintrastar innan mörkret föll.
 
Upp klockan 03.20 för avfärd mot toppen. Jag stannade till något lägre där mintrastarna är "vanliga". Efter en stunds försök så hamnade en i näten och kunde ringmärkas (Grey Sided Thrush)
 
Närmare toppen var target bergstaiga av den kinesiska rasen mandelli. Vi fick jobba en stund för att kunna fånga en och under tiden for det in en kinesisk sångare i näten (Chinese Leaf Warbler):
 
Men till slut fick vi också en bergstaigasångare, (Humes Warbler):
 
Efter fukost tog vi oss ner till bergets fot. Där kan man se och höra ganska mycket ängssparv och mongolsparv. Där finns också en hel del gulstreckade sångare och även om vi redan fångat en på bergets topp, så försökte vi igen, men kanske största anledningen är att i området finns kortvingad rörsångare. Nu hade vi sagolik tur. Vi tog båda arterna!
 
Gulstreckad sångare (Yellow Streaked Warbler):
 
Kortvingad rörsångare (Blunt Winged Reed Warbler):
 
 
Som sagt, två trevliga och produktiva dagar, även om bara 5 fåglar ringmärktes. I övrigt fanns det mesta på plats. Koklassfasan, gökar, hökgökar, kinesisk hök, guldtrast, kinesisk trast, manchurisk cettia, mm, mm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0