Öl är gott – eller nöden har ingen lag? (2013-09-02)

Under natten drog en åskfront in över Beidaihe. Blixt och dunder i samma sekund fick oss att huka oss i sängarna. Vi fick avvakta nätuppsättningen en stund, men regnet upphörde vid 05-tiden och snabbt var vi på benen för att sätta upp näten. Och gissa vad regnet hade gjort? Märkplatsen kokade av phylloscopus. Allt kom under andra rundan. Som väl är hade vi redan funderat en hel del på detta – vi behöver förvaringsboxar! Hur gör vi förvaringsboxar? Vi har inte prylar… eller – lösningen fanns på nära håll. Den oförskämt goda ölen SNOW eller vänd upp och ned på ordet så blir det MONS (vilket Måns Karlsson tyckte va himla kul 2011 under worshopen) löste våra problem. Sagt och gjort. Vi sydde på engelska fågelpåsar i en utskuren öppning på kartongen till ölflaket, och vips så hade vi förvaringsboxar! Nu fick vi också praktisk nytta av de två boxar vi gjort i ordning. Boxarna fungerade så bra att vi kommer göra ett par till.

 
 Under morgonen trillade dryga 100 phylloscopus in i näten, och taigasångare dominerade. Inte långt efter kom bruna törnskator. 51 märkta. Ömma fingrar! Höstens tredje Manchuriska smygsångare halades upp ur en påse. Jack Wang hade inget sagt, så det blev en överraskning vid bordet.

 

 

Locustellorna börjar också öka. Sju fångade denna morgon. Till vår stora glädje fick vi också in en adult fågel av träsksångare:

 

Starrsångarna är dock oerhört karistmatiska. Man tröttnar aldrig att hantera denna härliga fågel:

 

 Under sista rundan kom Gabriel till ett av näten för att stänga det. Han lyfte nedervåden och där hängde något. Inte en utan två prylar. En brun törnskata ”ömt” omslingrad av en orm i färd att få sig ett skrovmål.  Gabriel räddade livet på törnskatan och fick givetvis ett blödande sår på tummen som ”tack-för-hjälpen”.

Märkningarna stannade på 205 fåglar och de två sista blev två unga gulärlor som också Jack plockat in utan att säga något till oss andra. Det är de två första gulärlor vi hanterar sedan starten 2011 i projektet.

 

 
Fler gulärlor kanske kommer. På eftermiddagen gjorde vi iordning märkplatsen vid risfälten. Vi hann sätta upp 15 nät innan nästa åskfront drog in över området. I morgon blir det spännande!
 
Dagens fångst:
 
TAIGASÅNGARE 53   黄眉柳莺 53
BRUN TÖRNSKATA 51   红尾伯劳 51
NORDSÅNGARE 21   极北柳莺 21
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 20   双斑绿柳莺 20
TJOCKNÄBBAD SÅNGARE 13   厚嘴苇莺 13
BLÅNÄKTERGAL 9   蓝歌鸲 9
TAIGAFLUGSNAPPARE 8   红喉姬鹟 8
BRUNSÅNGARE 5   褐柳莺 5
STARRSÅNGARE 4   小蝗莺 4
GÖKTYTA 4   蚁䴕 4
ROSENBRÖSTAD PAPEGOJNÄBB 4   棕头鸦雀 4
TRÄSKSÅNGARE 3   矛斑蝗莺 3
GULÄRLA 2   (tom) 2
DRILLSÅNGARE 2   淡脚柳莺 2
TUNDRAPIPLÄRKA 1   黄眉鹀 1
ÖSTLIG KRONSÅNGARE 1   斑胸短翅莺,BRADYPTERUS DAVIDI 1
VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE 1   黑眉苇莺 1
MANCHURISK SMYGSÅNGARE, baikal 1   冕柳莺 1
SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE 1    北鹨 1
GULBRYNAD SPARV 1   白眉姬鹟 1
Totalsumma 205   Totalsumma 205

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0