Den illegala fågelhanteringen är väldigt omfattande i Kina (2013-09-06)

Det blev vi också varse om igår kväll. På vår kvällstur mot märkplatsen hittade vi ett 20-tal kinesiska maskstenknäckar, som saknade flygförmåga. Vi samlade in dryga 10. Dessutom en japansk vaktel. Det fanns fler vaktlar på platsen och en plastkasse med pilfinkar. Hela undervegetationen rörde sig av dumpade fåglar. Tyvärr var det för mörkt för att hitta och fånga in fler fåglar. Vid närmare granskning var fåglarna helt utmärglade och saknade flygmuskler. De har således suttit länge i bur. Under den senaste tiden har det varit några fall i media. Jag nämnde tidigare tillslaget med berguvar, men i media har det också talats om ett stort tillslag i Qinhuangdao. Det är med allra största sannolikhet en illegal fångstman som nu fått kalla fötter och dumpad sina fåglar intill vårt hus. I skydd av mörker och skog. Fåglarna omhändertogs av Safari Park, och vi får hoppas de kan ät upp sig och få tillbaka flygförmågan i parkens voljärer.

Gårdagens oväder satte även prägel på dagens fågeltillgång. Inte mycket att skryta med. Fortfarande igår kväll plåste det relativt mycket och var mulet. Vid 04.30 hade det klarnat upp och det var vindstilla. Fångsten blev mager. Risfälten gav dock en del svarthakade buskskvättor och gyllensparv och höstens första gråhuvade sparv likaså samt en dvärgsävsparv. Risfälten tycks inte bara ge fågel. Här en fladdermus, inte så liten, men heller inte så stor. Någon som kan arta?

Strax efter 09 började det mulra i väster och en åskfront drog in över Beidaihe. Vi fick hastigt dra ihop näten och lyckades köra tillbaka till lägenheten innan regnet kom.

Eftersom det var magert med fågel kunde vi ägna varje individ lite extra tid. Det var därför extra kul att få ung och gammal drillsångare för närmare studier. Här den adulta fågeln:

 

 Dagens fångst:
 
TAIGASÅNGARE 18   黄眉柳莺 18
BRUN TÖRNSKATA 12   红尾伯劳 12
SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA 8   黑喉石䳭 8
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 7   双斑绿柳莺 7
NORDSÅNGARE 4   极北柳莺 4
DRILLSÅNGARE 3   淡脚柳莺 3
BLÅNÄKTERGAL 3   黄胸鹀 3
GYLLENSPARV 3   蓝歌鸲 3
TRÄSKSÅNGARE 2   褐柳莺 2
BRUNSÅNGARE 2   矛斑蝗莺 2
GULÄRLA 1   栗鹀 1
RÖDBRUN SPARV 1   小蝗莺 1
TAIGAFLUGSNAPPARE 1   红喉姬鹟 1
DVÄRGSÄVSPARV 1   灰头鹀 1
STARRSÅNGARE 1   黄鹡鸰 1
GRÅHUVAD SPARV 1   蚁䴕 1
GÖKTYTA 1   苇鹀 1
Totalsumma 69   Totalsumma 69

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0