Välkommen till en ny höstsäsong i Beidaihe (2013-08-21)

Under några dagar har jag gjort i ordning lägenhet, köpt in lite prylar som behövs för hushållet och fått ordning på det mesta. Nu saknas det bara att näten ska kunna sättas upp och att det ska komma ner lite svenska ringmärkare. Ett helt gäng gubbar jobbade febrilt på morgonen för att kapa, den sedan juni, mycket högväxande salixarten. 30 grader varmt och säker 98% luftfuktighet gör jobbet både svettigt och hårt. 

Märkplatsen har nu fått ett stiligt litet hus där vi kan förvara saker, värma oss när nordanvinden drar i november, samt koka kaffe! Det går framåt så sakteliga. Huset, som kostar många tusenlappar, har fått ett skitigt, värdelöst skrivbord, en stol och en fotölj som luktar skunk. Sinne för proportioner? Kinesisk standard? Nåja, vi får nog ordning på detta torp också. Vänta bara tills Gabriel kommer....
 
I morgon blir det en 2 dagars-tur till bergen norr om Qinhuangdao. Lao Ling heter toppen och Ju Shan heter bergsmassivet. Det är samma berg som sträcker sig norr om Beijing och som kinesiska muren följer. Sålunda kommer jag att få återuppleva muren, som den ser ut i dag, orestaurerad. Tanken är att vi ska fånga ungfåglar av diverse arter, som är svåra att få in i näten nere i Beidaihe. Återstår att se hur fångslyckan blir. Rapport kommer.
 
Preliminärt blir det säsongsstart i Beidaihe söndag eller senast måndag. Gabriel Norevik anländer på söndag och då hoppas jag allt är klart för märkning.
 
Just nu är det väldigt lite fågel i Beidaihe. Av tättingar har jag endast sett de fåtalet lokala häckarna. Utöver dessa 1 tjocknäbbad sångare och en felplcerad (burrymling?) Hwamei. Idag rastade det 6 gråsnäppor vid bron och en svarthuvad kungsfiskare sågs på morgonen, på märkplatsen. En illegal fångsman har lyckats med bedriften att samla in över 100 berguvsungar!! Polisen plockade honom och samtliga unga berguvar sitter nu i några burar på djuparken intill märkplatsen i väntan på att bli ringmärkta och släppta. Samtliga ser ut att må bra och väntar ivrigt på att bli släppta. Tydligen har denna illegala fångst skett i en nordligare provins, dvs inte i detta närområde.
 
 
Lao Yang instruerar gubbsen.
 
Bloggen kommer att uppdateras dagligen från söndag eller måndag. På återseende!
Bo Petersson 彼得森 布
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0