Blåst på fåglarna (2013-08-26)

Dagens dagboksblad blir något annorlunda. Sent igår kväll fick vi reda på att området vi ringmärker skulle stängas av då höga politiska potentater skulle beträda parken. Till saken hör att vi ifjol inte kunde starta ringmärkningarna förrän 10 september då stora delar av partitoppen befann sig i Beidaihe. I år är det inte lika mycket Beijingfolk, men ändå – då och då frekventerar de parkområdet och då är det bara att acceptera att säkerhetsfolket stänger området. Dessa politiska sommarmöten härstammar, om vi förstått rätt, ända från partiets uppkomst. De flesta toppolitiker har och har haft sina sommarhus i Beidaihe. Nu har man anläggningar som enbart är till för politikerna. Det kan man ju tycka vad man vill om. Men, det är ju trots allt så att området inte hade funnits, om inte politikerna ville ha rekreation under sommarmötena. Risken hade varit uppenbar att märkningarna då hade bedrivits i mer nedskräpad och förstörd miljö. Märkplatsen omgärdas av stora skogsområden, med asfalterade promenadstråk. Jag vet inte hur många hektar området är, men det tar 15-20 minuter att susa fram 30 km/h på elmoped, från ingång till änden på parken. Parken angränsar till reservoarområdet, där vi också har en mindre grupp nät. Parken drivs av norr om liggande Qinhuangdao Safari Park. Lao Yang, som är ringmärkningschef, är tillika säkerhetschef på parken. Bortom reservoaren ligger Safariparks risfält. Dessa fält förser djurparkspersonalen med ris under året. Meningen är ju att vi även ska ha nät där, för att fånga diverse fågel som gillar risfält. Nu får vi vänta några dagar tills politikerna åker hem.

Det kommer kanske att ta tid innan ringmärkningen i Kina är så väl känd och accepterad att politikerna, i stället för att kasta ut oss från området, ser till att få guidningar och får tillfället att se fina kinesiska fåglar. Jag tror inte de vet vad de går miste om – tack vare eller på grund av säkerhetsfolkets hysteriska rädsla för vad som kan hända, om en toppolitiker träffar vanliga dödliga.

Vi får acceptera att vi arbetar i en annan kulturell miljö, under andra omständigheter, än vad vi är vana vid från Sverige.

Trots allt så hann vi med en runda och fick 9 fåglar:

Dagens fångst, en runda:

BLÅNÄKTERGAL

2

VITBRYNAD NARCISSFLUGSNAPPARE

2

TRÄSKSÅNGARE

1

SIBIRISK LUNDSÅNGARE

1

DRILLSÅNGARE

1

ORIENTNATTSKÄRRA

1

SIBIRISK FLUGSNAPPARE

1

Totalsumma

9

 
Sibirisk flugsnappare 1K. Fortfarande mycket av pulldräkten kvar.
 
Eftersom vi blev blåsta på morgonen, satte vi upp näten en stund på kvällen och fick in drygt 20 fåglar som ringmärktes i kvällsljuset. 2 vitbrynad narcisser, 6 nordsångare, 1 sibirisk lundsångare, 3 tjocknäbbade - varav en 1K som aktivt ruggade och en adult som aktivt ruggade, 6 rosenpapegojnäbb och 5 bruna törnskator.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0