Variation i fångsten

Höstens hittills bästa dag i näten med 185 fåglar. 
 
TAIGASÅNGARE 114
BRUNSÅNGARE 36
VIDESÅNGARE 10
RÖDNÄBBAD BLÅSKATA 4
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 4
SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA 3
BRUNSIDIG GLASÖGONFÅGEL 3
GULBRYNAD SPARV 2
RUBINÄKTERGAL 2
TRÄSKSÅNGARE 1
BAIKALSMYGSÅNGARE 1
ENTITA 1
GYLLENSPARV 1
GRÅHUVAD SPARV 1
TAIGAFLUGSNAPPARE 1
TAIGAHÖK 1
Totalsumma 185
 
Taigasångarens dominans kvarstår, men idag fanns också gott om brunsångare i nätgatorna. Dagens utmaning blev Bradypterus-sångaren som gick till protokollet som baikalsmygsångare (nyligen splittad från fläckig smygsångare) främst baserat på den kyliga grundfärgen ovan, den mörka tygeln samt teckningen på bröst och undre stjärttäckare. Vingformeln var dock inte helt efter skolboken, och arttillhörigheten sätts under utredning. Om någon av er läsare har god erfarenhet av detta är ni välkomna att höra av er.
 
 
När vingbanden hade stått som spön i backen under förmiddagen så tyckte både Magnus och Jack att det var skönt att få bryta av med lite stora och färgglada fåglar i form av rödnäbbade blåskator. 
 
 

Trots relativt höga dagtemperaturer är höstkänslan påtaglig i området. Träden börjar gulna och löven faller... Under mornarna är luften fylld av översträckade sädesärlor, gulärlor, sibiriska piplärkor m.m., och minst tre större piplärkor drog lockande över märkplatsen under förmiddagen. Till lärkfalkarnas och Gabriels förtjusning hyser området också gott om trollsländor, bl.a. minst två olika arter av flicksländor, två arter ängstrollsländor samt också en obestämd kejsartrollslända (Anax sp.), som här ses avbildad nedan.

 

 
Vid tangentborden
Magnus & Gabriel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0