Strandpromenad

Svaga västvindar och en lågtrycksfront från söder bäddade för en spännande fångstmorgon, och med tanke på vad gårdagen hade bjudit på så kavlade vi upp ärmarna och förberedde oss för anstormningen av fåglar. Av den blev det nästan intet och dagssumman landade på 44 fåglar av 7 arter.  

 

TAIGASÅNGARE 34
BRUNSÅNGARE 4
VIDESÅNGARE 2
SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA 1
KUNGSFÅGELSÅNGARE 1
ORIENTDVÄRGUV 1
SIBIRISK LUNDSÅNGARE 1
Totalsumma 44
 

Dagens höjdare får bli höstens andra kungsfågelsångare som här visas med sin i nätmaskorna mycket vanligare kusin taigasångaren till höger i bild. 

 

 

Näten drogs ihop vid lunchstiltjen och eftermiddagen spenderade längs strandpromenaden för lite skådning. Vi tajmade högvattnet perfekt och hade kanonobsar på ett gäng rödhalsade snäppor och en lite grupp med juvenila mongolpipare, varav en är avbildad nedan. I övrigt såg vi ett drygt halvdussin kolymasnäppor på avstånd och ett gäng svartstjärtade måsar bland alla skrattmåsarna och trutarna. Några enstaka unga tofsbivråkar drog förbi och gjorde att vadarna tog till vingarna med jämna mellanrum.

 

 
Även lite fjärilskådning hanns med innan turen vände tillbaka mot lägenheten och middag. En av fjärilsarterna som setts av och till de senaste dagarna är en slags höfjäril, mest påminnande om svavelgul höfjäril som vi känner igen från Sverige. De är i alla fall riktigt uppseendeväckande med sin klargula färg och är lätt att följa i flykten. Däremot försvinner de helt när de landar. Förklaringen verkar ligga i att de föredrar att sätta sig på blad som har samma färg som de själva, vilket exemplifieras nedan. 

 

 
/Gabriel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0