Större turtur och trapport från Bo

Svartmes och större turturduva blev nya arter för fångsten för säsongen. Den trogne följaren minns kanske att vi redan har haft en större turturduva i näten tidigare i höst, men att den hann slita sig innan infångandet. Idag gick det desto bättre och den blev en av de 95 fåglar av 14 arter att ringmärkas.

 

KUNGSFÅGELSÅNGARE

39

BLÅSTJÄRT

18

PRAKTSPARV

10

GRÅHUVAD SPARV

7

DVÄRGSPARV

5

GULBRYNAD SPARV

4

BRUNSÅNGARE

4

TAIGASÅNGARE

2

VIDESPARV

1

TRISTRAMSPARV

1

GRÅRYGGAD TRAST

1

SVARTMES

1

STÖRRE TURTURDUVA

1

RÖDBRUN SPARV

1

Totalsumma

95

 

Dagens större turturduva i närbild.

 

 

Förutom ringmärkningen så har det varit stiltje i Beidaihe så här kommer istället en liten rapport från Workshopen i Nenjiang 11-16 oktober, lämnad av Bo.

 

Ett 80-tal ringmärkare från ca 30 fågelstationer samlades i Nenjiang, Heilongjian provins i syfte att fira 30 år med kinesisk ringmärkning. Huvudsyftet var dock ett träningsläger för ett 40-tal mer eller mindre erfarna ringmärkare från dessa stationer.

 

 

Workshopen invigdes på lokala State Forest Administration kontorsbyggnad i Nenjiang. Många ledare från Nenjiang invigningstalade och under eftermiddagen höll Bo en föreläsning om Europeisk ringmärkning (EURING). Följande dagar tillbringades i fält på förmiddagen och på Gaofeng fågelstations restaurang på eftermiddagarna. Syftet var att diskutera ruggning, åldersbestämning och förmedla den kunskap som de svenska ringmärkarna gett stationerna i Kina. Gaofengs personal ingick i lärarteamet och förmerade bl a Falsterbos teknik att åldersbestämma fåglar med hjälp av ögonfärg. Mycket tid lades på att använda fåglarnas ruggningsstrategi som hjälpmedel för åldersbestämning. Bo fick hålla föredraget två gånger, då audiotoriet egentligen var för stort för restaurangen.

 

 

Sista morgonen (16-17/10) föll 1 dm nysnö och landskapet förändrades drastiskt. De flesta åkte redan hem 16:e, varför Bo kunde arbeta relativt ostört tillsammans med de lokala ringmärkarna.

 

 

 

Ett axplock av de arter som man stöter på när man går ringmärkningskurs vid Gaofeng är rödtrast, vilket är bra om man vill träna på ruggränser...

 

 
...ängssparv, om man vill träna på stjärtfjäderformer och...
 
 
...sibirisk rosenfink om man vill ha en riktig åldersbestämningsutmaning.
 
 

60 personer runt lärarna sätter sina spår…. Feber och snuva ett par dagar, nästan däckade honom, varför en utflykt till ett närbeläget naturreservat gav välbehövlig vila. Samtliga närvarande ringmärkare fick se norra Kinas största vulkankrater och vad vulkanen ställde till med på 1700-talet. Fortfarande ligger ingen snö kvar i kratern på vintern, även om vulkanen inte är aktiv.

 

I morgon väntar tåget till Beidaihe. Resan tar 20 timmar, så snart får jag sällskap igen, av svensktalande i näten.

 

Välkommen hem Bo… 

/Gabriel 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0