skogsavverkning

En stadig negativ trend kan utläsas i summorna från de senaste dagarnas ringmärkning. Deppigt kan tyckas, men skärskådar man siffrorna ser man att huvudorsaken till tappet de senaste dagarna är taigasångarnas ras i fångstnumerär. Flera exemplar rödbrun sparv förnöjer, likaså en handfull sibiriska piplärkor. Fångstinsatserna bedrevs en bit in på eftermiddagen då några nät behövde servas och nätplaceringar finjusteras. 58 fåglar av 16 arter blev det slutliga resultatet.

 

GRÅHUVAD SPARV

20

PRAKTSPARV

6

BRUNSÅNGARE

5

SIBIRISK PIPLÄRKA

5

BLÅSTJÄRT

4

RÖDBRUN SPARV

3

TAIGASÅNGARE

3

GULBRYNAD SPARV

3

KUNGSFÅGELSÅNGARE

2

DVÄRGSPARV

1

TRISTRAMSPARV

1

GRÅRYGGAD TRAST

1

BLÅHAKE

1

JAPANSK SPARVHÖK

1

SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE

1

SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT

1

Totalsumma

58

 

En av de få fåglarna som fångades under eftermiddagen var en japansk sparvhök. I handen skiljs dessa enklast från den europeiske kusinen genom förekomsten av strupstreck som på bilden nedan.

 

 

Under de senaste veckorna har motorsågarnas ljud ekat i skogarna kring ringmärkningsplatsen. Många är träden som föll vid stormarna under förhösten och alla dessa tas nu om hand. Träden kvistas och kapas med motorsågar och förs sedan ut till närmaste väg med en liten trehjulig minitraktor med flak, ganska avlägset de skotare som kör omkring i svenska skogar. Virket lastas sedan på en ”timmerbil” för hand, som på bilden nedan. Som man kanske förstår så sysselsätter sådana verksamheter väldigt många människor även om möjligen arbetsmiljön skulle kunna diskuteras.

 

 

Vid tangentbordet

Lina & Gabriel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0