Maskstenknäck på besök

Fast vi närmar oss november med stormsteg och vindens kyla biter rejält i kinderna under moppeturen till märkplatsen, så hamnar fångstnumerären kring 80-strecket. Något annat som bet rejält idag var den mindre maskstenknäck som en lokal ringmärkare lämnade över för ålders- och könsbestämning under eftermiddagen. Tillsammans med den kinesiska snårsångaren var det två nya arter för höstens ringmärkning. De fem dvärgsävsparvarna lyste även de upp tillvaron för oss och bjöd därtill på lite åldersbestämningsutmaningar.  På grund av det stilla och fina senhöstvädret på eftermiddagen fortsatte vi med ringmärkningen ända fram till skymningen och fångstantalet slutade på 81 fåglar av 17 arter.

 

PRAKTSPARV

26

VIDESPARV

12

KUNGSFÅGELSÅNGARE

10

GRÖNSISKA

7

DVÄRGSPARV

5

DVÄRGSÄVSPARV

5

GULBRYNAD SPARV

3

SIBIRISK PIPLÄRKA

2

PILFINK

2

GÄRDSMYG

2

BLÅSTJÄRT

1

KINESISK SNÅRSÅNGARE

1

BRUNSÅNGARE

1

MINDRE MASKSTENKNÄCK

1

ENTITA

1

ROSENFINK

1

KUNGSFÅGEL

1

Totalsumma

81

 

Snårsångaren har så lång stjärt så den knappt får plats i bilden.

 

 

Maskstenknäcken däremot har en näbb som kan utmana vilken avbitartång som helst.

 

 

Under eftermiddagen fick ringmärkarna besök av en av delegaterna vid fågel- och ringmärkningskursen som genomfördes här i början av månaden. Då hon antog att vi var ganska frusna vid det här laget skänkte hon en tröja till Gabriel och bjöd på energirika (läs sockerstinna) kakor till hela gänget.

 

 

 

Fågelobservationerna innehöll bokstavligt talat ett guldkorn. En guldtrast satt och gnolade lite förstrött vid märkplatsen under de tidiga morgontimmarna, arten är oerhört diskret och fågeln gick inte att få syn på. Inte heller ville den flyga in i näten. Bättre lycka i morgon!

 

/Bo & Gabriel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0