KFS en masse

Höstens kallaste morgon och det fenomenet brukar ju i regel föregå ett bra inflöde av sibiriska tättingar, så även denna dag. Vi fick dock vänta ända fram till 10-snåret innan det blev ordentligt drag i näten. Kungsfågelsångarna som dominerar stort idag verkar behöva lite mer tid på sig än taigasångarna som vi är vana vid att få in redan runt 7-snåret. Sångarna var rätt slitna och möjligen lite överrumplade av de snabba temperaturförändringarna. En av kungsfågelsångarna var mycket blekare än sina kumpaner och det stod snart klart att vi fått in höstens första kinesiska sångare, en mycket nära släkting till kungsfågelsångaren. 152 fåglar av 14 arter blev det idag och som man ser i listan så verkar taigasångarnas passage gå mot slutet.

 

KUNGSFÅGELSÅNGARE

97

GRÅHUVAD SPARV

14

PRAKTSPARV

11

DVÄRGSPARV

7

TAIGASÅNGARE

6

BLÅSTJÄRT

6

SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT

3

BRUNSÅNGARE

2

KINESISK SÅNGARE

1

BRUNSIDIG GLASÖGONFÅGEL

1

TRISTRAMSPARV

1

VIDESÅNGARE

1

SIBIRISK PIPLÄRKA

1

PILFINK

1

Totalsumma

152

 

Ungefär såhär kändes det på moppeturen och efterföljande nätrundor. Det blev aldrig riktigt varmt idag och nu är nog hösten här för att stanna.

 

 

Jack återvände efter några dagars semester. För att fira återkomsten hade han med sig gingko-kakor. ”Very delicious” som han själv formulerade det. ”Fantastiskt sött” kontrade vi, men det funkade finfint som energitillskott under ringmärkningsarbetet.

 

 

Kungsfågelsångare kan vara riktigt kluriga att åldersbestämma, så därför körde Gabriel en extra genomgång nu när utbildningsmaterialet fanns i ett sådant överflöd. Åhörarna lyssnade stundom med stort intresse, även om fokus hann gå både till fåglar i påse, protokoll, sms mm, mm. Kontentan fångades ändå upp och kungsfågelsångarna fick en noggrann översyn innan de åldersbestämdes och släpptes.

 

 

/Lina & Gabriel


Kommentarer
Postat av: Andreas Wernersson

Härlig dag! Ska bli kul att få se bilder på yunnanensisen, vi gjorde vårt bästa i våras men lyckades aldrig lägga vantarna på någon. Bra jobbat!

Svar: ja, det har varit lite flow igen i fångsten både i antal och i arter. Hoppas det håller i sig ett tag till!
beidaihe.blogg.se

2012-10-14 @ 14:13:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0