glasögon...

Ungefär samma väder, och ungefär lika många sibiriska tättingar i ringmärkningen, som igår. Den tydliga skillnaden var att fångsten idag drygades ut med flera dussin relativt lokala brunsidiga glasögonfåglar. Då ruggningsmönstret hos dessa krabater inte är helt hugget i sten, så kan även sådana fåglar vara givande att titta närmare på. Och det kan man ju säga att vi fick goda möjligheter att göra idag. 165 fåglar av 18 arter är inte fy skam och vi är klart nöjda med den trevliga artkompotten som bjuds.

 

BRUNSIDIG GLASÖGONFÅGEL

47

TAIGASÅNGARE

37

GRÅHUVAD SPARV

27

BLÅSTJÄRT

12

BRUNSÅNGARE

8

KUNGSFÅGELSÅNGARE

7

SIBIRISK PIPLÄRKA

5

SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE

5

SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT

4

PRAKTSPARV

3

VIDESÅNGARE

2

DVÄRGSPARV

2

TJOCKNÄBBAD SÅNGARE

1

ROSENFINK

1

TRISTRAMSPARV

1

GRÅRYGGAD TRAST

1

RÖDKINDAD SPARV

1

BERGFINK

1

Totalsumma

165

 

Dagens art på toppen förtjänar en bild.

 

 

Artkunskaperna är det inga större fel på hos våra kinesiska ringmärkare och ofta blir både de kinesiska (tror vi) och de engelska namnen korrekta på fåglarna vi stöter på i näten. En art som vållar lite extra bekymmer är av någon anledning svartryggad rödstjärt. Vare sig det är en utfärgad hane eller en hona (båda ser ut ungefär som lite extra snygga rödstjärtar som vi ser hemma i Sverige) så måste boken fram för konsultation.

 

 

Trots att det är mössa och vantar som gäller på moppeturen till ringmärkningsplatsen på morgonen så klättrar tempraturen ganska enkelt över de 20 framemot förmiddagen. För de som har understället på är det kanske inte så behagligt, men för trollsländorna och fjärilarna som håller till i området är det allt som behövs för att det ska vara full aktivitet. Här kommer det en bild på en, för oss än så länge okänd, fast väldigt vanlig art av ängstrollslända.

 

 

Bland fågelobservationerna kan nämnas att höstens första kungsfågel har cirkulerat kring näten och att dagens stora mängd trollsländor lockade fram en liten skara amurfalkar som visade upp sig snyggt. Amurfalkarna har inte setts till i området på någon vecka så det var ett kärt återseende.

 

/Lina & Gabriel 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0