Fullt pådrag i fångsten!

Linas sista heldag i Beidaihe och hon avslutar som hon börjar med en ringmärkningsmorgon, (eller mer korrekt -dag) väl värd att minnas! Redan vid första rundan kände vi att dagen med stort D var idag. Strax över dussinet blåstjärtar hämtades in från näten och drygt det dubbla antalet kungsfågelsångare likaså. Sedan, vid andrarundan, uppfylldes våra förväntningar och vi möttes av en vägg av kungsfågelsångare medan blåstjärtarna hängde som stora druvklasar i näten. Arbetstempot låg sedan på en hög nivå ända fram till lunch och fortsatte sedan under hela eftermiddagen, men i en bekvämare takt. Vid summeringen hamnade sedermera siffrorna på 425 fåglar av 22 arter, med just kungsfågelsångare och blåstjärt i topp.

 

KUNGSFÅGELSÅNGARE

169

BLÅSTJÄRT

124

TAIGASÅNGARE

53

GRÅHUVAD SPARV

17

BRUNSÅNGARE

10

DVÄRGSPARV

9

SIBIRISK PIPLÄRKA

7

PRAKTSPARV

7

SVARTRYGGAD RÖDSTJÄRT

4

TALGOXE

4

BERGFINK

3

SVARTBRYNAD RÖRSÅNGARE

3

TRISTRAMSPARV

3

ROSENPAPEGOJNÄBB

3

RÖDBRUN SPARV

2

GRÅRYGGAD TRAST

1

BRUNSIDIG GLASÖGONFÅGEL

1

VIDESÅNGARE

1

KUNGSFÅGEL

1

ENTITA

1

KINESISK BULBYL

1

RÖDKINDAD SPARV

1

Totalsumma

425

 

Vid stordagar hemma i Sverige är förväntningarna höga att någon av Sibiriens juveler, vanligen en blåstjärt, ska ramla in bland alla rödhakar. Detta blir oftast en fruktlös önskan och man får istället nöja sig med en kungsfågelsångare bland alla kungsfåglar. Här råder det omvända och fastän man ringmärker hundratals blåstjärtar så ser man inte röken av någon rödhake utan får nöja sig med en kungsfågel bland alla kungsfågelsångare. Kungsfågel, dagens nya art i fångsten för hösten.

 

 

 

Frukterna av den första rundan väntar i påsarna medan Gabriel plockar fram ringmärkningsutrustningen. Notera att kaffemuggen på bordet fortfarande är orörd, vilket också förklarar den trötta uppsynen hos somliga.

 

 

Efter en hård ringmärkardag så är man värd ett rejält skrovmål!

 

 

Observationerna blev idag ganska få av förklarliga skäl. Ytterligare en individ kungsfågel sågs vid en av nätrundorna, när den studsandes försökte flyga igenom ett av näten utan att varken lyckas ta sig igenom eller fastna i maskorna. Vid ett tillfälle, när man lyfte huvudet från protokollen, sågs en fiskgjuse flyga förbi ringmärkningsplatsen.

 

/Lina & Gabriel


Kommentarer
Postat av: Urban Rundström

Ojdå! Där ligger jag i lä som "bara" ringmärkt en Blåstjärt. Ett stort grattis till en kanondag. //Urban

Svar: Ja det här var helt galet. Kommer nog dröja ganska länge innan man ringmärker över 100 blåstjärtar igen, men förhoppningsvis blir det några till innan jag åker hem. Man tröttnar aldrig riktigt på dem...
beidaihe.blogg.se

2012-10-15 @ 19:45:45
URL: http://urmbird.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0