Sista hela i Beidaihe, suck

Ett helt år av ringmärkning, är snart slut. Första året som svenskar verkligen driver verksanheten i Beidaihe. Mycket har hänt under de många märkmorgnarna som förflutit. Om ett par dagar lägger jag ut en totalsammanställning över de fåglar som ringmärkts under april-november. Ca 10 000 fåglar. Ett ganska magert år enligt Lao Yang, ringmärkningschefen i Beidaihe. En stort tack åt de svenskar som deltagit i arebetet; Andreas, Marcus, Tom, Gabriel, Lina, Magnus och Thord. Tack till er alla! Precis som igår var videsparv dominant.
 
Dagen inleddes med is i näten. Kritvita nät, stod emot anstormningen av videsparvar. Jag såg massor av videsparvar studsa mot denna pansar av is. Ett par timmar senare och när solen fått värma upp lite, började fåglarna trilla i. Precis som igår var videsparv dominant.
 
Enstaka flockar av tranor kunde höras i morgondimman. Men under eftermiddagen sträckte åtminstone två flockar japansk trana. Annars var "vanlig" trana den vanligaste tranan i luften. Larmen gick på förmiddagen. 300 storkar i en enda skruv, ovanför, ShanghaiGuan, starx norr om Qinghuangdao. SVARTNÄBBADE!!! Jag stod intensivt o väntade i över en timme. Men flocken tycks ha tagit en mer östlig bana över havet. Vi pratar om världspopulationen, eller i varje fall nära! Denna storkart är starkt hotad i världen och endast ett fåtal par häckar årligen.
 
Eftersom grindstugan är uppvärmd och det finns varmt vatten, förespråkade de lokal ringmärkarna att vi skulle fortfarande begagna oss av grindstugan. Inte mig emot. De båda lokala märkarna är mer lätthanterliga när de är uppvärmda. Inget gnäll att ge sig ut i kylan och vitja näten. 
 
Inga stora mängder fåglar idag, men ändå 36 fåglar. guldklimpen en sibirisk rosenfink:
 
 
Dagens ringmärkning:
 
VIDESPARV 23
SIBIRISK JÄRNSPARV 2
TAIGASÅNGARE 2
BLÅSTJÄRT 2
PRAKTSPARV 2
TALGOXE 1
GÄRDSMYG 1
GRÅHUVAD SPARV 1
SIBIRISK ROSENFINK 1
KUNGSFÅGELSÅNGARE 1
Totalt
36

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0