7/4 - Första phylloscopusvågen

Trots att vädret idag var mer eller mindre detsamma här i Beidaihe jämfört med tidigare dagar var det en tydlig skillnad i fågeltillgång mot innan. Framåt åttatiden började det "toinga" till i nästan var och varannan buske, kungsfågelsångarna har tydligen anlänt på allvar och tillsammans med blåstjärtarna utgjorde de ca 90% av dagens fångst om knappa 50 fåglar. Det är spännande att få lite mängder av arten och kunna sätta sig in i artens ålderskaraktärer m.m., normalt sett blir det ju endast enstaka höstfåglar per år vi fått hantera under våra år på Falsterbo/Ottenby fågelstationer.

Kungsfågelsångare, 3k+

Utöver kungsfågelsångarna presenterade sig även vårens andra phylloscopusart i form av taigasångare, normalt toppar kungsfågelsångaren innan taigasångarna något som känns igen från Sverige om höstarna där taigasångarna har en tydlig topp före kfs. Andra vårtecken i i området var de flockar med "bruntrastar" (framförallt rödtrastar, men åtminstone en bruntrast), sibiriska piplärkor hördes lite då och då dra över och första gråhuvade sparven gick i nät.

 Gråhuvad sparv, 3k+ hane

Denna dag var även Bosses sista i Beidaihe för denna perioden, det dröjer dock inte lång tid innan han återkommer i början av maj. Som avskedsgåva levererade han på väg tillbaks till lägenheten upptäckten av en snygg hane blåvit flugsnappare, som visade upp sig på bästa sätt.

Blåvit flugsnappare, hane

Efter lunch tog kungsfågelsångarna och blåstjärtarna tvärslut, istället fick vi nöja oss med våra första praktsparvar i fångsten och det är faktiskt inte så illa det heller...


Praktsparv, 3k+ hane

Kommentarer
Postat av: Mr Löööv

Grymt! Kämpa på och kramas mkt! Vi tog första ttk'n för några dagar sedan och leder bk battlet än så länge!

2012-04-08 @ 10:28:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0