4/4 - Svartryggad rödstjärt och mingmås

Trots att vi är tidigt på plats i Kina nu i början av april när varken löven slagit ut eller frosten övergett så verkar en del arter redan vara på upphällningen. En av dessa arter är läckerbiten svartryggad rödstjärt och vi har därför redan sedan första kvällen i Beidaihe då vi lyckades se den betydligt fulare honfärgade versionen av arten att vi skulle hinna få se även en hanfärgad fågel. Turligt nog gick denna önskning i uppfyllelse redan idag då en riktig snygging plockades in efter en nätrunda. Fågeln som var en 2k hane höll sedan till kring ringmärkarplatsen resten av dagen.

Svartryggad rödstjärt, 2k hane

En annan art som till stor del förmodas ha passerat är videsparv som idag dock blev en av dagens talrikaste arter med 5 märkta. Om än osannolikt så är det inte helt omöjligt att någon av dessa har siktet inställt på Skandinavien, videsparven tillhör nämligen våra verkliga långflyttare och sedan tidigare finns ca 5 ringåterfynd av svenskmärkta videsparvar från Kina.

Videsparv, 2k hane

Under kvällen blev det en tur till närbelägna tidvattenstranden "Sandflats" där lyckades vi bland mängder av skrattmåsar bena ut en av Bohaibuktens verkligt exklusiva fåglar nämligen den sällsynta mingmåsen. Arten har här i denna bukt sin enda förekomst i världen och har tidigare tillhört en av de mest hotade vitfågelarterna på jorden. Som tur är verkar den på senare år ha lyckats bättre och är för tillfället stadd i ökning.

Mingmås, adult

/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0