29/4 - Halvtid!

April är snart passerad och vårsäsongens första halva därmed avklarad. För egen del betyder det att jag har knappt en månad kvar till hemfärd, medan Marcus strax är hemma och Tom just kommit hit. Det är väldigt spännande hur snabbt man anpassar sig till ett liv i ett främmande land, det känns för tillfället mer naturligt att hälsa med "Ni Hao!" än "hej" och att äta med kniv och gaffel istället för pinnar skulle kännas riktigt avigt. Ännu återstår mycket tid här i Kina och det ska nog mycket till om inte maj blir lika trevlig som april sett till natur, fåglar och upplevelser.

Dagens ringmärkning blev en ganska lugn historia med blott 20 fåglar märkta, troligtvis ligger det åter regn och blockerar i söder, men som tur är fördröjer det ju bara det hela och fåglarna lär snart dyka upp igen. Även om antalet fåglar var mediokert blev arterna desto trevligare, förstarundan dominerades av ringstorlek G med två orientdvärguvar och en japansk sparvhök. Sparvhöken som var en gammal hane var en riktigt snygg sak och dessutom en ny art för undertecknad.

Japansk sparvhök
Japansk sparvhök, 3k+ hane. Liten men läcker rovfågel.

För att göra hemvändaren Marcus lite avundsjuk kan även vårens första blånäktergal nämnas. Denna art som inte skulle anlända i april och var helt uträknad som möjlig art för honom missades alltså med endast en dag. Att fågeln var en gammal hane svider kanske om möjligt lite ytterligare.

Blånäktergal
Blånäktergal 3k+ hane.

Efter att Tom mötts upp på tågstationen vid kl 13:30 dröjde det inte länge innan kikaren hängde runt hans hals och siktet var inställt på skådning. Vi begav oss därför ut på en liten tripp i närområdet och lyckades då slå till med en inte alltför vanlig art i Beidaihe, nämligen sidenhäger! Denna art som endast finns här i östra Asien tillhör världens klart ovanligaste våtmarksfåglar och är därför hett eftertraktad bland gästande skådare. Det börjar bra alltså!

Sidenhäger
Sidenhäger minsann! Foto: Tom Malm

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 11
Taigaflugsnappare 2
Orientdvärguv 2
Japansk sparvhök 1
Tristramsparv 1
Brunsångare 1
Blånäktergal 1
Rubinnäktergal 1


Totalt 20 fåglar av 8 arter


/Andreas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0