28/4 - Det slår aldrig fel...

Även idag präglades vädret av det lite gyllengula skimmer som de stora sandmängderna i luften orsakar. Fåglarna brydde sig nog inte nämnvärt om detta och fångsten blev även idag mycket god, även om inledningen var ganska lugn. Kungsfiskarnätet över ån producerade återigen en konung, vårens fjärde, i övrigt var det som vanligt om tidiga morgnarna med några orientdvärguvar och ganska små antal phylloscopus.

Orientdvärguv
Charmiga orientdvärguvar är inget man längre förvånas över under förstarundorna.

Marcus ägnade de tidiga timmarna åt att packa väskorna för avfärd mot Beijing kl 10:00, men kom bort en sväng till märkplatsen för att säga adjö till oss andra. Knappt hade han hunnit vända tillbaks innan det började hända grejer, som det ju alltid gör när någon inte är närvarande.. Årets första videsångare gick i nät och undertecknad ringde och fick reda på att Marcus ännu inte lämnat, en snabb mopedtransport till lägenheten senare gjorde att han slapp åka hem till Sverige utan videsångare. Vårt sista samtal kom att handla om att han trots att han missar Östkinas "stora månad" maj ändå fått in en hel del läckra fåglar. Enda som han riktigt grämde sig över var att han inte fått syn på någon guldtrast, något han nästan tagit för givet.

Vi tog farväl igen och undertecknad körde tillbaka mot märkplatsen då plötsligt något stort och spräckligt flög upp framför moppen, EN GULDTRAST, men nu hade tyvärr Marcus lämnat Beidaihe.. Nästföljande runda slog det till med fågel och det var plötsligt taigasångare och svarthakade buskskvättor överallt. Undertecknad plockade sig fram genom märkplatsen och håvade bland annat in vårens första bruna törnskata, en smärtsam upplevelse som man nog får börja vänja sig vid. Vid ett av de sista näten glimmade något nästan overkligt blått, EN HANE BLÅVIT FLUGSNAPPARE, detta var ju bara för sjukt och så synd om Marcus.

Blåvit flugsnappare
Blåvit flugsnappare, 3k+ hane. En snygg och sällsynt fågel.

I skrivande stund är jag ensam svensk kvar i Beidaihe, men det dröjer bara knappt ett dygn innan Tom Malm anländer. Imorgon blir jag dock ensam svensk vid ringmärkningen, potentialen har aldrig varit högre!

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 46
Kungsfågelsångare 2
Taigaflugsnappare 2
Brunsångare 1
Östlig kronsångare 2
Videsångare 1
BLÅVIT FLUGSNAPPARE 1
Brun törnskata 2
Kungsfiskare 1
Orientdvärguv 3
Tristramsparv 1
Vitgumpad buskskvätta 13

TOTALT 75 FÅGLAR AV 12 ARTER

Brun törnskata
Ett av många nyp som kommer delas ut under våren. Brun törnskata, 3k+ hane.

/Andreas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0