27/4 - Sandstorm från inre Mongoliet

Efter regn kommer solsken och med det bra sträcknätter. Som väntat var det alltså gott om fågel idag och vi nådde nästan upp i tresiffrigt antal. Taigasångarna dominerade stort och stod för 59 av de 93 märkta fåglarna, i övrigt kan vårens andra tristramsparv och taigaflugsnappare nämnas. Bland de många taigasångarna fångades en extremt liten individ med ett vingmått som t.o.m är mindre än många kungsfågelsångare. Fågeln kändes dessutom lite annorlunda i färgsättning och proportioner, slutsatsen blev ändå en dvärgväxt taiga.

Micro
Microtaigasångare med mer normalstor artfrände.

Marcus som idag hade sin sista heldag här i Beidaihe ville göra en sista skådartripp för att suga i sig det sista av Kinas fågelliv innan han återvänder hem. Mopedfärden blev dock allt annat än glassig för det gick tidvis knappt att hålla ögonen öppna på grund av all sand som blåste. Senare fick vi förklarat för oss att det var sand från centralkina och inre Mongoliet som förts hit med vindarna. Tyvärr var det även så disigt att det knappt var lönt att spana över havet så särskilt mycket fåglar såg vi inte i södra delarna av Beidaihe.

Det var först vid Sandflats som sikten bättrades och vinden avtog och här blev utbytet av fågel ett helt annat. Framförallt noterades betydligt fler vadare och tärnor än tidigare och vi kunde bl.a. räkna in 5 spetstjärtade, 16 rödhalsade, 19 tereksnäppor, 4 mongolpipare, 3 skräntärnor och 4 skäggtärnor. Ett kinesiskt barn med drake orsakade ett uppflog och vi fick då syn på en lite mindre calidrisvadare som gick ner i en vegationsrik vattenpöl. Vi hade våra misstankar om vad det kunde vara men fick vänta rätt länge innan fågeln visade sig igen, jomenvisst, långtåsnäppa! En efterlängtad art som också var kvällens målart no1.

Långtåsnäppa
Långtåsnäppan som skulkade hårt i vegetationen.

Dagens ringmärkning:

TAIGASÅNGARE 59
KUNGSFÅGELSÅNGARE 10
ÖSTLIG KRONSÅNGARE 3
BRUNSÅNGARE 5
GRÅHUVAD SPARV 4
TRISTRAMSPARV 1
DVÄRGSPARV 3
ROSENPAPEGOJNÄBB 2
ORIENTDVÄRGUV 5
TAIGAFLUGSNAPPARE 1


Totalt 93 fåglar av 10 arter

/Andreas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0