26/4 - Blockerade sträckvägar

Idag vaknade vi upp till en klar och ljummen morgon helt utan vind, ingridienserna till en kanondag för fångst av vårfåglar såg alla ut att finnas där. Men väl inne bland näten var det nästan kusligt tyst, någon enstaka redan tidigare ringmärkt fågel dinglade i nåt nät men i övrigt var där ingenting, märkligt! Det var först senare under morgonen när fågelstationsbossen Yang anlände som vi fick en förklaring till det usla resultatet, stora regnoväder låg tydligen över södra Kina och blockerade mer effektivt än något annat fåglar på väg mot norr. Med blott fyra fångade fåglar på 30 nät och tre timmar bestämde vi oss för att dra ihop för dagen och göra annat.

Grönt
Fin dag i Beidaihe, men väldigt tom på flyttande tättingar

Vi bestämde oss för att ta en tur till en lokal kallad Jin Shan Fields som ligger i sydöstra delen av Beidaihe, området som inte ser mycket ut för världen har ändå gång på gång levererat trevliga arter åt gästande skådare. Idag var inget undantag och en promenad runt i området resulterade i hela fyra nya Kina-arter för oss i form av stenskvätta, korttålärka, grässångare och brun törnskata. Dessa fyra fåglar var faktiskt nästan de enda vi såg i området för liksom övriga delar av Beidaihe var det väldigt tomt på nattsträckande småfåglar denna dag.

Isabella
Ljus stenskvätta på Jin Shan fields

Turen gick vidare till närbelägna udden Lighthouse point, det var väldigt lågt vatten denna dag och vi valde att traska en bit längs stranden ut mot udden. I en liten stenig vik upptäcktes under ett tubsvep dagens största överraskning och kanske det mest överraskande vi stött på här i Kina hittills, STRÖMÄNDER! Fantastiskt roligt och väldigt oväntat så här långt söderut. Fåglarna som utgjorde ett par bjöd sedan på mycket fina observationer på ganska nära håll, en drömfågel för undertecknad var helt plötsligt observerad i verkligheten.

Strömand
Strömand hane och hona, rar gäst i Kina

På stranden innanför pointen gjordes nästa trevliga bekantskap, två mingmåsar härjade nämligen runt med ett gäng skrattmåsar. Troligtvis samma mingmåsar såg vi tidigare lite längre norrut förbiflygandes i motljuset och det var därför kul att kunna komma dem så nära och höra dem tjabba med varandra. Marcus som haft som stående projekt under våren att få bra bilder på arten lyckades idag slutligen få sina efterlängtade bilder.

Mingmås
Mingmås, adult. En av världens absolut ovanligaste måsfåglar.

Under kvällen blev det en tur till Sandflats där det var ganska lugnt, dock slog vi till med en lite tyngre art för området även här då vi en flock mosnäppor fann en småsnäppa. Här i Östasien kan man säga att småsnäppan ersätts av den rödhalsade snäppan och småsnäppor är därför ganska ovanliga.

Småsnäppa
Små- och mosnäppa, kanske inte kinas mest spännande vadare i våra ögon, men ändå

Dagens ringmärkning:

Taigasångare 3
Kungsfågelsångare 1

Totalt få fåglar av få arter

/Andreas och Marcus fågelbilder

Kommentarer
Postat av: Tommy Knutsson

Fantastiskt spännande och intressant att läsa eran dagliga blogg.

Undrar bara lite över den där stenskvättebilden ovan. Nog är det väl en vanlig stenskvätta?? Eller luras bilden?

2012-04-26 @ 21:39:07
Postat av: Andreas W

Tjenare!

Förstaintrycket var en mycket ljus och högrest stenskvätta och då vi trodde att vanlig stenskvätta inte öht taget förekommer i området, men visste att det fanns fynd av isabella tog vi den för en sådan utan att ha analyserat fågel och bilder närmre.Ser nu att vår fågel har på tok för mörka täckare och ett ögonbryn som rimmar ganska illa med isabella. Du har nog rätt Tommy!Ridå!/AW

2012-04-27 @ 00:43:40
Postat av: Tommy Knutsson

Hej Andreas!

Ingen anledning till ridå...tvärtom!!

Jag är helt fascinerad av de här stenskvättorna på väg mot NO.Sibirien eller t.o.m. Alaska från sitt andra hem i Afrika!!

Just hemkommen från Mara, Kenya där jag hade mängder med sten (o isabellaskvättor) som för några veckor sedan succ. tunnade ut o blev färre o färre. Anmärkningsvärt var att det fortfarande var många kvar där nere vid ekvatorn när de första började dyka upp hemma på Öland. De sista var troligen sådana påväg mot erat håll, kanske via östra Kina!

Hur som helst: fåglar är helt fantastiska :)

Ser fram emot era bloggar!!

/ToK

2012-04-27 @ 12:56:02
Postat av: Eivor och Sigge

Hej Andreas!

Vi följer dina och Marcus upplevelser med stort intresse härifrån Boarp! Vi längtar så klart efter dig men är glada över att du/ni verkar ha det bra där borta! Tänk vad en månad går fort!

Kram från mormor och Sigge! /

2012-04-27 @ 16:26:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0