25/4 - Blåsta på märkning, men inte på fåglar

Gårdagens regnoväder svepte förbi under natten, men mycket förvånande hade det ersatts av kraftiga vindar. Med byvindar på säkert en bra bit över kulingstyrka kändes det inte lönt att ens försöka fånga fåglar idag. Men eftersom vindarna var ljumma och ljuset var fint bestämde vi oss för att ta en lite längre tripp i Beidaiheområdet och skåda fåglar istället. Med vår elmoped brände vi iväg söderut utmed kusten och stannade på trevliga ställen längs med vägen, första stoppet blev risfälten inte långt från märkplatsen. Risodlingen där har nu kört igång och man pumpar därför rejält med vatten upp på fälten som då blir utmärkta rastplatser för fåglar. I vadarväg var där ganska lugnt med blott någon dammsnäppa och styltlöpare på plats, desto bättre var det dock med ärlor och piplärkor. Vi bjöds på mycket fina obsar på hedpiplärkor (ssp japonicus), rödstrupig piplärkor, sädesärlor (ssp leucopsis och ocularis) och östliga gulärlor.

Hedpip
Hedpiplärka, rasen japonicus

Därefter gjorde vi regelbundna stopp utmed vägen men av småfåglar syntes inte mycket till, tre svartryggade rödstjärtar och en gråryggad trast toppade här. Vid Lighthouse point, Beidaihes sydostpunkt, spanade vi ut över havet en stund men det var lugnt mitt på dagen och vi fick nöja oss med sju svarthalsade doppingar och några svartstjärtade måsar. Här nere noterade vi att batteriet började tryta på mopeden och vi bestämde oss för att vända hem. Det blev ett par tunga uppförsbackar på vägen och en batterimätare på absoluta miniminivå som följd, men med knapp marginal lyckades vi ta oss hem innan batteriet la av helt.

Borta bra men hemma bäst som man brukar säga och det stämde sannerligen bra idag, för på kvällen gjorde vi ett besök på hemmalokalen Sandflats vilket bjöd på kalasobsar av rödhalsad snäppa, spetstjärtad snäppa, mongolpipare, dvärgsävsparv, dammsnäppor, japansk vaktel och en 2k mingmås.


Från vänster: rödhalsad snäppa, spetstjärtad snäppa och svartbent strandpipare

s
Spetstjärtad snäppa på Sandflats

Dagens ringmärkning:

Inställt!

/Andreas text och bilder Marcus


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0