24/4 - Kylan gav röda kinder

Det är återigen lite kyligare här i Beidaihe vilket märks framförallt inomhus, dubbla sovtäcken är ett måste och skulle man få för sig att gå på toaletten om natten ryker det rikligt från porslinet.. Men vi klagar inte på vår situation här i Kina, för detta var ännu en i den långa raden av trevliga dagar att minnas. Medan vi vittjade de första näten för dagen hördes ett "tick" som lät bekant, skulkande på marken bland några grästuvor hittades ljudkällan, en rödkindad sparv, favorit i repris från igår alltså! Strategiska som vi är gjordes en kringgående rörelse för att om möjligt stöta in fågeln i närmsta nät, planen lyckades och Marcus kunde lägga vantarna på ännu en efterlängtad fångstart! Rödkindade sparvar är förvånansvärt bastanta djur med en kroppshydda matchande typ kornsparv, domherre. Det är därför lite märkligt att de båda Europeiska fynden initialt tagits för plutten dvärgsparv.

Rödkindad sparv, 2k hane
Rödkindad sparv, 2k hane

Marcus
Svärmorsdrömmen Marcus med Fucata. Marcus har mobilnummer: 0704910846

Den gästande gruppen från Beijing var kvar även idag och vi fick jobba hårt för att hinna märka fåglar och samtidigt instruera dem i fågelbestämning. När det var som mest ös var det bra att de kunde hjälpa till med plocka fåglar. Det kom därför som en glad liten överraskning när vi ur en påse plockade upp vårens första taigaflugsnappare.

Gruppen
När "Mao" talar så lyssnar man.                                                            Foto: "Ann"

Taigaflug
Taigaflugsnappare, 3k+ hane

Under sista rundan för dagen bjöds vi på ytterligare två pionjärer. Den första var en väntad ny art, en sibirisk piplärka som trots att det är en av de vanligare arterna man ser och hör här dessa dagar inte gått i nät tidigare. Den andra var lite mer oväntad, en manchurisk cettia.

Trastsångare
Manchurisk cettia, 2k.

I skrivande stund regnar det för fullt utanför, men enligt prognosen skall det lägga sig under natten. Vi håller tummarna för att prognosen håller!

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 22
Taigasångare 21
Blåstjärt 5
Praktsparv 1 
Östlig kronsångare 4
Brunsångare 3
Taigaflugsnappare 1
Pilfink 1
Orientdvärguv 1
Manchurisk cettia 1
Rödkindad sparv 1
Sibirisk piplärka 1
Östlig talgoxe 1
Entita 1

Totalt 65 fåglar av 14 arter

/Andreas


Kommentarer
Postat av: Isabelle

Den där marcus hade gärna fått ringmärka mig. ;)trwee trweee

Svar: vill du ha adress?
beidaihe.blogg.se

2012-07-27 @ 22:07:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0