22/4 - Sibirisk urladdning!

Efter gårdagens goda fångstdag kändes det nästan tveksamt om denna dag skulle kunna nå upp i samma nivå. Men redan efter första 10 näten som bjöd på inte mindre än sex orientdvärguvar, en hane kungsfiskare och två östliga kronsångare kändes gårdagen slagen! Det skulle dock bli ännu bättre för i rundans näst sista nät glimmade något ilsket rött, rubinnäktergal! Marcus som tvivlat starkt över om han skulle få in denna drömart innan han lämnar den 28e april blev därför helt känslomässigt omkullslagen och trodde knappt sina ögon. Att fågeln var en adult hane gjorde förstås inte saken sämre. I nätet efter hängde ytterligare en rubin och dagen hade börjat på bästa sätt!

Rubiner och kungsfiskare
Rubinnäktergalar, 3k+ hanar och Kungsfiskare 2k hane

Det rullade sedan på med en rubin varannan runda och när vi stängde för dagen vid klockan 14:00 hade vi kommit upp i hela sex rubinnäktergalar, varav fyra var gamla hanar och övriga två var gamla honor. Nya fångstarter för året blev vitgumpad buskskvätta och dvärgsävsparv. Sävsparven som var en gammal hona var även ny art för oss båda.

Dvärgsävsparv, 3k+ hona
Dvärgsävsparv, 3k+ hona

Det var idag väldigt varmt och skönt, säkert 16 grader, så efter avslutad märkning begav vi oss ned till Sandflats i förhoppning att springa på lite trevliga vadare. Denna gång lyckades vi bättre än sist och fick bl.a. se mongolpipare, tereksnäppa, dammsnäppa, kolymasnäppa och två skedstorkar. Nu har det alltså rullat igång på allvar, nu blir det fullt ös i över en månad!


Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 32
Östlig kronsångare 3
Gråryggad trast 1
Taigasångare 7
Dvärgsparv 2
Dvärgsävsparv 1
Gråhuvad sparv 4
Orientdvärguv 6
Kungsfiskare 1
Vitgumpad buskskvätta 2
Rubinnäktergal 6
Blåstjärt 13
Mandarinmes 4
Rosenpapegojnäbb 1
Pilfink 2
Brunsångare 1

Totalt 85 fåglar av 16 arter

/Andreas


Kommentarer
Postat av: JOS

Rubin kom först,nu blir det blå imorgon.

2012-04-22 @ 18:11:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0