21/4 - En oväntad gäst från bergen?

Det började som en bra märkardag alltid gör med spekulationer om fågeltillgången i skumrasket och med anledning av den flitiga kören av diverse tättingar blev förväntningarna på dagen riktigt höga. Om gårdagen var vårens kanske sämsta fågeldag får man nog anse denna dag som den bästa hittills! Såväl artmässigt som antalsmässigt var fångsten högst i vår och dagen bjöd på flera trevliga överraskningar.

 

Första rejäla glädjeämnet blev en liten flock trastar som i full karriär drog in lågt mot näten, två av dessa fastnade och visade sig vara en 2k hane och en gammal hona gråryggade trastar. Rundan bjöd också på förvånansvärt många blåstjärtar och en hel del sångare med vingband.
 

Gråryggade trastar 2k hane och 3k+ hona
Gråryggade trastar: 2k hane och 3k+ hona

Taigasångarna blir vanligare och vanligare för var dag som går och är numera den näst vanligaste arten man stöter på kring märkplatsen (möjligtvis med konkurrens av den stora övernattningsflocken av större turturduvor), många håller sig dock lite högre upp i träden än de mer lättfångade kungsfågelsångarna. Något man slås av är hur bleka och slitna taigasångarna är jämfört med de snyggingar man ser i Sverige på hösten, medan Marcus plockade sådan ur nät sa undertecknad lite på skämt ”ja, den där taigan på hösten i Sverige hade man nog tagit för bergstaiga”. När fågeln var urtrasslad tittade vi båda på den och sa sedan samtidigt ”det där ser ju faktiskt bra ut för bergstaiga”. Bergstaigan som (troligtvis) är en riktigt ovanlig fågel i denna del av Kina är ju tyvärr också väldigt svårbestämd om våren. Men vi hittade inget i utseendet som direkt motsa vårt förstaintryck så vi rubricerar den som sådan tills vidare. Kommentarer välkomna!

 Bergstaigasångare?

Bergstaigasångare?

Under dagen har vi haft besök av en grupp från China Wildlife Conservation Association i Beijing, som har följt vårt arbete och fått lära sig mer om fågelfångst och fåglar. Medan vi satt och visade dem märkning av ett gäng fåglar från en runda upptäcktes en fet och blek (=snygg!) phylloscopussångare som drog förbi i buskarna, första östliga kronsångaren för året!  Vi ändrade därför art på vår bandspelare och hoppades på det bästa. Under sista rundan för dagen gick det vägen och förmodligen samma kronsångare var fångad. I nätet efter hängde vårens andra manchuriska stubbstjärt, det går bra nu! Tyvärr startade det efter detta att regna så vi bestämde oss för att dra ihop näten vid 12:30.

 Östlig kronsångare, 2k

Östlig kronsångare, 2k


Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 28

Östlig kronsångare 1

Manchurisk stubbstjärt 1

Gråryggad trast 2

Taigasångare 6

Bergstaigasångare 1

Dvärgsparv 2

Gråhuvad sparv 2

Blåstjärt 15

Rosenpapegojnäbb 2

Pilfink 1 

Östlig talgoxe 2

Entita 1

 

Totalt 65 fåglar av 13 arter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0