19/4 - Det grönskar i Beidaihe

Tillbaks till vanliga vardagen igen efter de senaste dagarnas workshops, det hade blåst en hel del under den gångna natten men som tur var la sig vinden lagom till gryningen. Det första som slog en denna dag var att antalet taigasångare var betydligt större än det varit innan och deras "tsssiuuuit" hördes från trädtopparna överallt. Det andra som slog en var hur grönt det börjar bli, när vi först kom hit till Beidaihe var det under nätterna mycket kallt och alla skogens nyanser gick i brunt och grått. Nu spritter det i alla knoppar och videsnåren där vi märker fåglar är nu mer gröna än bruna. 

Även i fångsten märktes vårens framsteg och för första gången i år fångades brunsångare och taigasångare i plural. Fortfarande dominerar annars liksom tidigare kungsfågelsångare och blåstjärtar, men nu var det flera dagar sedan vi tog en gammal hane blåstjärt senast och fåglarna vi får nu är till största del är unga honor. En gissning är att taigasångaren nu framöver kommer att segla upp som den näst vanligaste arten. 

Tristramsparv 2k hane

Idag bjöds vi även på en ny art för både undertecknad och Marcus i form av en snygg ung hane tristramsparv. Tyvärr dog fångsten av väldigt plötsligt vid 9-tiden idag när det mulnade på och startade blåsa. Under natten och morgondagen utlovas regn så det känns för närvarande tveksamt om det blir någon chans till ringmärkning imorgon. Kanske får vi tillfälle att pusta ut en dag efter senaste dagars lite mer hektiska tempo..

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 17
Taigasångare 5
Brunsångare 2
Blåstjärt 6
Rosenpapegojnäbb 1
Tristramsparv 1
Praktsparv 1

Totalt 33 fåglar av 7 arter

/Andreas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0