18/4 - Sista utbildningsdagen

Det har varit fullt upp med den gästande gruppen de senaste dagarna och därav den oregelbundna blogguppdateringen. I skrivande stund har gruppen nyss lämnat oss och från både vår och deras sida fanns bara positiva saker att ta med sig tillbaka. Eftersom detta är den allra första gången för oss att hålla i en sådan här workshop hade vi räknat med några små missöden och problem, men mycket engagegerade deltagare och en fin fågelfångst hjälpte oss att hålla workshopen levande från början till slut. Mycket nytta hade vi också av att ha hela fyra engelsktalande personer i gruppen, så vi kunde sväva ut lite i våra förklaringar till åldern jämfört med att använda vår kinesiska vokabulär till förklaringar som "can can, mosún, diar nien" (titta, slitet, fjolårsunge). 

Hela gruppen samlad

Efter att ha låtit deltagarna studera åldersbestämning praktiskt under några förmiddagar var det under kvällen dags för oss att hålla ett föredrag om varför och hur fåglar byter ut sin fjäderdräkt, samt hur denna kunskap kan användas till att bestämma en viss fågels ålder och eventuellt kön, underart och uppväxtförhållanden (fjädrar är fantastiska). Samtliga deltagare har under dessa dagar blivit mycket duktiga på att hitta ålderskaraktärer på fåglar som vi visat dem i handen, men frågorna om varför just dessa karaktärer ger fågelns ålder har kvarstått. Många berättade därför att de efter vårt föredrag fått ett "aha-moment" och nu förstått även detta. Vi förklarade även att ringmärkning är ett enkelt men utmärkt verktyg för miljöövervakning och att en betydande del av dess värde tyvärr går förlorad om man inte åldersbestämmer fåglarna man fångar. Att tro av den efterföljande utvärderingen av workshopen kommer många ta med sig kunskapen tillbaka till sina arbetsplatser och där försöka sig på lite åldersbestämning, fantastiskt roligt resultat redan i denna första av många ringmärkningsworkshops inom vårt projekt!

Fångsten idag blev en ganska varierad historia med nio arter, äntligen upphörde jordforslingen och vi kunde fånga lite emberizor igen. I övrigt bjöds vi på en kanske inte fullt så exalterande pionjär för våren i form av en smutsig och bitsk skata. Under kvällen blev det avskedsmiddag med gruppen med barbecuebuffé på en lokal restaurang.

Marcus med skata 3k+

Dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 9
Taigasångare 1
Skata 1
Blåstjärt 2
Mandarinmes 2
Praktsparv 1
Brunsångare 1
Rosenpapegojnäbb 2
Dvärgsparv 5


Totalt 24 fåglar av 9 arter

/Andreas W


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0