17/4 - No big asses around here

Stubbstjärtar

Ännu en utbildningsdag är avklarad och de flesta deltagarna börjar nu bli riktigt duktiga på att åldersbestämma fåglar, då de alla är från olika delar av Östkina hoppas vi förstås att de tar med sig sin nya kunskap hem och sprider den där. I synnerhet har gruppen fått träna på blåstjärtar och mandarinmesar vilka är arter där man letar efter två generationer (gamla slitna jämfört nya fräscha) fjädrar i vingarna. Tyvärr har fångsten av fältsparvar varit urusel de senaste dagarna, mycket tack vare en ständig trafik med små men väldigt högljudda lastmaskiner som från gryning till skymning fraktat stora mängder jord alldeles inpå den bästa fångstplatsen för dessa arter.. Inte heller fångsten av sångare har varit vad den kan vara, men vi har i alla fall fått en del kungsfågelsångare att jobba med.

På väg tillbaka från en runda fick undertecknad syn på en ytterst märklig fågel som skulkade i ett snår, fågeln som var mycket lik en mix av brunsångare och gärdsmyg gav ett mycket annorlunda och trevligt intryck. En titt i boken visade att fågeln var en Asian stubtail. När Marcus fick reda på det blev reaktionen blixtsnabb "va! såg du en sån?" och på två sekunder var han borta vid snåret och letade. Fågeln rörde sig sedan skyggt i marknivå allt närmre märkplatsen, vi bestämde oss för att sänka ner näten så lågt det bara gick för att om möjligt ha en chans att fånga den lilla fågeln. När detta var gjort såg vi sedan fågeln svirra förbi i ögonvrån på väg rakt mot näten.. Galet nog flög den sedan UNDER två av de sänkta näten och försvann i riktning mot ett normalhögt nät. Något uppgivna joggade vi oss bortåt detta nät och gjorde där den chockerande upptäckten av en brun liten stubbstjärtat sak i nedersta nätvåden! Arten som på svenska har namnet manchurisk stubbstjärt är endemisk för Östra Kina och verkar vara en ganska fåtalig fågel, hur som helst var den charmig som få!

Manchurisk stubbstjärt, 3k+

Stubbstjärtsfångsten var dock inte dagens enda riktade fångstförsök, en kungsfiskare höll under större delen av dagen till kring den intilliggande ån och några deltagare från gruppen spände därför upp ett nät över ån. Detta fick dock den oväntade effekten av att kungsfiskaren vek av från sin ordinarie rutt och flög rakt in på märkplatsen. Ett hundratal meter från närmsta vattendrag fick så gruppen sin efterlängtade fångstart.

Kungsfiskare, 2k hona

Dagens ringmärkning:


Kungsfågelsångare 9
Kungsfiskare 1
Manchurisk stubbstjärt 1
Mandarinmes 3
Blåstjärt 13
Bergfink 1
Orientdvärguv 2


Totalt 31 fåglar av 7 arter


Kommentarer
Postat av: JOS

Nu kommer värmen så det ska bli kul att se vem som kommer först. Drill,blå eller rubin. Ha det gott.

Postat av: Oskar

Läckert som fan!

2012-04-19 @ 08:52:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0