16/4 - En underbar vårdag

Vad kan vara bättre än att stiga upp tidigt en ljummen vårmorgon, höra en guldtrasts tjut och strax därpå inse att det verkar bli en fågelrik morgon? Det tickade, visslade och tjongade nästan överallt och vi bjöds under dagen på en varierad fångst där med mängder av tillfällen för våra gäster att praktisera ålders- och könsbestämning.

En vacker aprildag i Beidaihe

Intresset bland gästerna var fortsatt högt och undertecknade fick det tidvis svettigt att hinna med att själva märka fåglar, visa upp dem och samtidigt svara på frågor. Som tur är börjar vår Kinesiska bli allt bättre och de flesta fågelrelaterade termerna, samt siffror och andra "bra att ha-ord" sitter nu ganska bra. Inför Kinaresan hade vi förstås lite farhågor att det språkliga skulle bli en tuff barriär att komma runt. Men med lite gester, pekanden och prat på mixad kinesiska/engelska/svenska har vi inte haft ett enda problem att få fram vad vi velat vare sig det gällt fåglar, shopping eller taxiresor.

En vacker aprildag i Beidaihe

Man märker tydligt att man är i en del av Kina där västerlänningar inte hör till vanligheterna, många tittar nyfiket och inte sällan hör man dem mumla något om "waiguoren" (utlänningar) utan att på något sätt betona det negativt. Tvärtom är många som sagt väldigt nyfikna och kommer gärna fram och nyper Marcus i skägget och pratar/skojar trots att vi inte förstår mer än nåt enstaka ord på deras språk. Som vi förstått det är många väldigt glada att vi så gott det går försöker glida med i den kinesiska seden och äta med pinnar, stå upp skåla (gan bei! på kinesiska), inte uppröras av avsaknad av bilbälten och inte ser ner på kinesers "dåliga" bordsskick  med rapanden, fisar, smask och cigarettrökande.

Restaurangös och cigarettos

Efter två veckor här i Beidaihe har nu Marcus gjort halva sin tid i Kina och undertecknad en fjärdedel. Fortfarande går inte dag utan minnesvärda händelser och intrycken, såväl kulturella som fågelrelaterade, från denna episod av våra liv kommer att finnas med för alltid. Bland minnesvärda fågelupplevelser från denna dag kan bl.a. de två nya fångstarterna för året i form av gråryggad trast och kinesisk pungmes vara. Trasten som trots att den var en hona var en riktig läckerbit och vi har gått många dagar och hoppats på att någon av de många bruntrastarna i området skulle gå i nät, det blev bättre än så!

Gråryggad trast, 3k+ hona

Dagens ringmärkning:


Kungsfågelsångare 14
Taigasångare 1
Gråryggad trast 1
Mandarinmes 11
Blåstjärt 16
Dvärgsparv 1
Bergfink 1
Rosenpapegojnäbb 1
Pungmes 1
Östlig talgoxe 1


Totalt 48 fåglar av 10 arter

Kinesisk pungmes 3k+ hane

/Andreas W och de flesta bilder Marcus D


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Hej på er,

Vad roligt att det verkar gå så bra för er! Andreas ditt bordsskick verkar ju vara lugnt jämfört med kinesernas;-) Härligt att få följa er på bloggen. Vilka fina fågelbilder ni tagit! Ha de fortsatt bra! Kram mamma

2012-04-16 @ 19:23:42
Postat av: Magnus Karlsson

Kul att få läsa lite om hur ni har det när ni inte märker fåglar också. Och fortsatt lycka till med språket!

2012-04-16 @ 19:31:37
URL: http://magnus-karlsson.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0