15/4 - En lugn morgon och en hektisk förmiddag

Inledningen på denna dag blev en stilla upplevelse med få fåglar och inget folk, vid 8-tiden blev det dock helt annat när gruppen av kinesiska ringmärkare och NBBC-folk anlände. Totalt är det sex ringmärkare från lika många fågelstationer, bland annat hade vi en bergstaigamärkare från norra Kina, en hägerfångstman från södra och en man som fångat en videsparv från Sverige. Utöver de sex märkarna fanns även tre engelsktalande personer från NBBC (kinesiska ringmärkningscentralen) där gruppens ledare Qian Fawen ingår.

Givetvis bjöd första nätrundan efter att gruppen anlänt noll fåglar och vi började få onda aningar om att det skulle bli väldigt få fåglar att visa och därav också lite att prata om.. Nästföljande runda tog vi gruppen med oss och visade runt på märkplatsen, nät efter nät vajade tomma i den allt kraftigare vinden och vi blev därför mäkta förvånade när sista nätet visade sig vara fyllt av inte mindre än 25 mandarinmesar!! Tillbaka från rundan hade vi nu ett utmärkt undervisningsmaterial. Eftersom många av ringmärkarna inte jobbat med åldersbestämning av fåglar tidigare var det perfekt att kunna visa på de unga hanarna hur lätt det kan vara att hitta ruggningsgränser (kolsvarta fjädrar mot gråa) och på unga honorna (grått mot grått) hur klurigt det kan vara att hitta ibland.

Därefter rullade det på prima under hela förmiddagen och vi fick även chans att visa åldersbestämning på fältsparvar, blåstjärtar och sångare. Det känns som gruppen är mycket ambitiösa och vetgiriga och tog in mycket av det vi hade att berätta.

Folksamlingen kring märkplatsen tilldrog sig tydligen en hel del uppmärksamhet och framåt lunch tittade både ett gäng poliser och flera styrelsemedlemmar från Beidaihe ornitologiska klubb förbi och minglade runt lite bland folket. Efter märkningen ville ordföranden för fågelklubben, tillika f.d. borgmästare över miljonstaden Qinhuandao, ge oss en privat visning på fågelmuseet i Beidaihe. På museet fick vi se några av de mest fantastiska fågelbilder vi någonsin skådat, de flesta föreställande typiska arter för Beidaihe-området.

Undertecknade tillsammans med ringmärkarbossen i Beidaihe och representanter för fågelklubben

De fantastiska bilderna bleknade dock i jämförelse med den efterföljande middagen som f.d. borgmästaren bjöd oss på. I en hotellrestaurangs stora VIP-rum få ta del av en mängd urläckra rätter var en nästan bisarr upplevelse i lyx. Gång på gång fick vi besök av andra gäster som genom ett skålande ville visa sin respekt för f.d. borgmästaren. Lagom till när buken var fylld till bristgränsen var middagen över och vi begav oss hemåt Beidaihe igen.

Finmiddag

Imorgon fortsätter utbildningen av den kinesiska ringmärkargruppen, förhoppningsvis bjuds vi på ännu en trevlig dag!

Just ja, dagens ringmärkning:

Kungsfågelsångare 10
Mandarinmes 26
Praktsparv 1
Blåstjärt 5
Gråhuvad sparv 1
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 1

Totalt 45 fåglar av 7 arter


/Andreas och Marcus


Kommentarer
Postat av: Jörgen Fagerblom

Hej, härligt o följe era strapatser. fina bilder och hur går det med kinesiskan? 3-4 tjädrar i skogen i går morse, annars kallt vårväder

2012-04-16 @ 10:52:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0