20/5 - Tiger i näten!

Liksom under föregående morgon inledde vi även idag på bästa vis med att bärga en ny märkart för året under förstarundan. Idag var det en rar fågel nämligen en hane tigertörnskata! Arten ser egentligen mest ut som en vattrad vanlig törnskata, men detta uppvägs med god marginal av det fräcka artnamnet, Tiger shrike kvalar i min mening in som det näst fräckaste fågelnamnet i världen efter sydamerikanska arten fire-throated metaltail!


Tigertörnskata 2k hane. Trevligt värre!

En annan sak som känns igen från gårdagen var att vi återigen fick svenska gäster på besök, denna gång var det Anders Magnusson med familj som var med oss under några morgontimmar. Fångsten var trevlig och varierad och vi fick bl.a. vårens andra sibiriska flugsnappare (eller sotflugsnappare som den också kallas). Anders femårige son Pelle var dock inte riktigt nöjd och ville gärna se "stora fåglar". Turligt nog lyckades Tom fånga en större fågel, men det blev en skräckblandad förtjusning hos Pelle när en stor, gul och väldigt skränig svartnackad gyllinghane plockades upp ur en fågelpåse.. Lite läskig var allt den gula flaxiga fågeln får vi nog hålla med honom om, men mycket trevligt ändå!


Sibirisk flugsnappare, vårens andra fångade.

Vi väntar fortfarande på den stora nordsångarvågen och hoppas att den hinner infinna sig innan det bär av hemåt för oss. En art som verkar vara här på allvar är i alla fall tjocknäbbade sångarna och svartbrynade rörsångarna som båda hade årsbästa med 16 respektive 6 märkta. De tjocknäbbade blev alltså dagens vanligaste art, håller det i sig imorgon eller är det då nordsångarna anländer på allvar? Svaret får ni i bloggen imorgon!


Dagens ringmärkning:

Orientdvärguv 1
Tigertörnskata 1
Brun törnskata 9
Blånäktergal 1
Brunsångare 3
Videsångare 5
Sibirisk lundsångare  2
Nordsångare 9
Taigasångare 1
Tjocknäbbad sångare 16
Svartbrynad rörsångare 6
Svartnackad gylling 1
Sibirisk flugsnappare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 2
Gråhuvad sparv 1
Kinesisk bulbyl 2

Totalt 65 fåglar av 16 arter

/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0