4/5 - Artrikt i fångst och fält

Ännu en strålande majdag i Beidaihe går mott sitt slut och man vet knappt vart man ska börja eller sluta när man ska berätta om dagarna. Men vi kan väl som vanligt nämna lite från fångsten där vi idag bjöds på nytt årsbästa i antal arter, 19 stycken närmare bestämt. En ny art för året blev det och denna fågel vållade först en hel del huvudbry på oss båda eftersom vi aldrig sett någonting liknande förut. Misstankarna om att det kunde röra sig om någon sorts förrymd burfågel fanns där redan från början men i brist på bättre vetande försåg vi i alla fall fågeln med en ring. Vi noterade onormalt slitage på stjärtpennorna och en fågel i ganska usel form och våra misstankar om burfågel ökade ytterligare. När fågeln väl släpptes och istället för att dra upp i närmsta trädkrona valde att flyga tillbaka till bordet framför oss kändes fallet löst. Efter lite bläddrande i böcker kom vi också fram till arten kallades rödnäbbad mesia och förekommer i förvildade populationer bl.a. i Sydkina och Japan, vår fågel kom dock snarare från någon sunkig lägenhet i Beidaihe...


Den förvillande och förvildade rödnäbbade mesian.

Det var som sagt mycket fågelrikt idag och vi kom till slut upp i över hundra fåglar för andra dagen i rad, fortsatt stark dominans av taigasångare men även lite mer oväntade arter som manchurisk stubbstjärt och rödnäbbad blåskata gick i nät. Dessvärre var det inte alla fåglar kring märkplatsen som ville gå i nät och vi kunde från ringmärkningsbordet notera inte mindre än fem olika arter flugsnappare! Dessa var vitbrynad narcissflugsnappare, mugimakiflugsnappare, streckad flugsnappare, glasögonflugsnappare och förstås en hel del taigaflugsnappare, samtliga i snyggaste dräkterna! 


Streckad flugsnappare, till det yttre några snäpp roligare än Sveriges rent objektivt tråkigaste
fågelart alla kategorier, den grå flugsnapparen.


Vitbrynad narcissflugsnappare, en liten läckerbit i svart, gult och vitt.


Glasögonflugsnappare.

De bruna törnskatorna har börjat anlända på allvar och ses nu lite här och var, alla som någon gång hanterat en vanlig europeisk törnskata vet hur smärtsamt det kan vara, lägg då till en större och kraftigare fågel med en ännu vassare näbbspets och du kan ana hur ett nyp från en brun törnskata känns. Vår kinesiska kollega ser skatorna som en bra chans att visa sig lite tuff för oss andra och tar hand om ringmärkningen, vilket vi med glädjer låter honom göra..


Brun törnskata 2k hane. "Hur va det nu igen det där med fåglar och dinosaurier?"

Under eftermiddagen tog vi oss ut till den grunda stränderna vid Sandflats och spanade vadare, det blev några nya arter till vadarlistan även idag i form av myrsnäppa och ökenpipare. Dessutom fick vi fina obsar på arter som tereksnäppor, rödhalsade snäppor, sibiriska tundrapipare, sandlöpare, småspovar, mongolpipare, kärrsnäppor, dammsnäppor och skärfläcka. På havet utanför "flatsen" var det även gott om svartstjärtade måsar och svarthalsade doppingar. Undertecknad har nu lyckats få fina obsar på flertalet av de möjliga vadararterna här i Beidaihe ännu suktas det dock efter bl.a. sibirisk gråsnäppa och asiatisk beckasinsnäppa och det lär bli många fler besök vid stränderna framöver.


Vadarafton på Sandflats. På bilden svartbenta strandpipare, ökenpipare och rödhalsad snäppa


Dagens ringmärkning:

Taigasångare 80
Kungsfågelsångare 7
Östlig kronsångare 5
Videsångare 1
Brunsångare 2
Brun törnskata 2
Rubinnäktergal 1
Tristramsparv 5
Taigaflugsnappare 1
Orientdvärguv 3
Rosenpapegojnäbb 1
Pilfink 2
Gråhuvad sparv 3
Vitgumpad buskskvätta 3
Dvärgsparv 3
Gulbrynad sparv 1
Rödnäbbad blåskata 1
Manchuris stubbstjärt 1
Rödnäbbad mesia 1


Totalt 118 fåglar av 19 arter

/Andras text, bilder Tom


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0