19/5 - Avifauna och Certhiola på besök

Nu återstår blott en vecka av undertecknads och Toms tid här i Kina (Bo blir kvar till 2:e juni) och trots att man tycker att en viss vårstiltje borde infinna sig så här långt söderut (i längdgrad som Madrid) vid denna tid är det långt ifrån rätt. Ännu ska stora mängder fåglar förbi och vidare norrut till platser där vintern inte släppt sitt grepp, nordsångare t.ex. Just idag blev dock en förhållandevis lugn dag med ytterst få vingband och flugsnappare, möjligtvis kan den kraftiga vind som blåste under natten och lade sig först under morgonen ha hindrat en del av de mindre arterna att flytta?

Vi bjöds i alla fall som alltid på en artrik mix av små och stora tättingar. Idag hade vi dessutom storpublik på märkningen då resebyrån avifauna med Magnus Ullman som ledare kom på besök, flera av deltagarna på resan var själva ringmärkare och hade stundtals (så klart!) svårt för att hålla fingrarna borta från de läckerbitar vi plockade upp ur fågelpåsarna. Dagens trevligaste märkart blev ett nytillskott för årsmärklistan och även världslistan för en del av avifauna-gänget samt undertecknad, en starrsångare!


Avifaunagänget och Beidaihepågarna samlade på bild.


Starrsångare, vårens första men vi planerar att fånga ett gäng till innan hemfärd.

Frampå dagen dog fångsten av ganska kvickt, men ytterligare en ny art för året blev det faktiskt då en rosenfink på 30,5g dunsade in i ett nät. Medan Bo och Wang Yingbo höll ställningarna togs en tur till reservoaren där vi bland annat bjöds på dvärgsumphöna, rödbrun sumphöna, tre kinesiska dvärgrördrommar samt en schrenks dvärgrördrom.


En stycke stadig och välgödd 2k rosenfink.

Dagens ringmärkning:

Blånäktegal 6
Rubinnäktergal 3
Drillnäktergal 1 
Taigasångare 1
Videsångare 1
Drillsångare 1
Kungsfågelsångare 1
Brunsångare 7
Brun törnskata 8
Glasögonflugsnappare 1
Vitbrynad narcissflugsnappare 1
Svartbrynad rörsångare 3
Starrsångare 1
Tjocknäbbad sångare 6
Orientalisk trastsångare 1
Rosenfink 1
Större hackspett 1
Pilfink 1
Rosenpapegojnäbb 3

Totalt 47 fåglar av 19 arter

/Andreas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0