8/4 - Ännu en trevlig dag

Återigen en dag med god fågeltillgång och trevlig artsammansättning. Totalt fångades 53 fåglar av 9 arter, där kungsfågelsångare var klart dominerande art. Andelen blåstjärtar i fångsten minskar för var dag och troligen är arten på upphällningen för i vår. Blåstjärtarna har varit en tacksam art att börja lära våra kinesiska kollegor ålders- och könsbestämning på. Tyvärr är det så att på en stor del av de kinesiska fågelstationerna åldersbestäms inga fåglar alls och resultatet av ringmärkningen är därför inte lika värdefullt analysmaterial till miljöövervakning som det kunnat vara. Nu är det kanske inte så konstigt att inget åldersbestäms eftersom kunskapen om detta knappt finns tillgänglig för ringmärkarna, därför kommer vi framöver att hålla ett flertal utbildningar/workshops för kinesiska ringmärkare från hela östra Kina så att det på sikt blir ändring på detta.



Just nu försöker vi för fullt bekanta oss med bestämningen av områdets fåglar i handen och parallellt lära våra kollegor här i Beidaihe vad vi kommer fram till. Så om någon vecka är vi redo att ta emot de första grupperna av kinesiska ringmärkare från andra fågelstationer som vi sedan ska ge en grundläggande instruktion i fåglars ruggning och hur man använder denna kunskap till att åldersbestämma de små djuren..

Som sagt ännu en dag med trevlig fångst och i nät idag gick två nya fångstarter för året, nämligen kinesisk bulbyl och orientdvärguv. Totala fångstresultatet finner du här under:

Orientdvärguv

22 Kungsfågelsångare
1 Kinesisk bulbyl
1 Orientdvärguv
4 Rosenpapegojnäbbar
14 Blåstjärt
4 Dvärgsparv
2 Praktsparv
1 Gråhuvad sparv
2 Videsparv


/Andreas och Marcus


Kommentarer
Postat av: MH

Trevligt! Fortsätt gärna att inkludera hela dagsfångsten! Och släpp inte igenom några yunannensis bland kfs:erna :-)

2012-04-08 @ 17:36:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0